Hur länge håller solceller?

6 min
Anders Averdal
24 aug, 2021

En relevant fråga innan ditt företag, bostadsrättsförening eller organisation investerar i solceller är hur länge de kommer hålla. Svaret är att man inte vet exakt. Solceller beräknas hålla i minst 30 år, men Sveriges äldsta nätanslutna solcellsanläggning är 35 år och producerar mer el än någonsin. I den här artikeln har jag samlat några saker som är bra att veta om solcellers livslängd. Längst ner kan du ladda ner en guide om drift och skötsel av solceller.

Solcellers livslängd och åldrande

En vanlig solpanel är i grunden en enkel konstruktion. Den har inga rörliga delar och går sällan sönder utan yttre påverkan. Därför har de också en lång livslängd. En solcellsmodul som uppfyller kvalitetskraven enligt standarderna EN IEC 61215 och 61730 antas ha minst 30 års livslängd. Två faktorer som påverkar åldrandet är hög temperatur och hög instrålning. Detta är en fördel för oss i Sverige då både instrålningen och vår temperatur är förhållandevis låga här.

Effektgaranti och andra garantier på solceller

När solpanelerna åldras så minskar effekten, alltså hur mycket solel de kan producera. Ofta finns en effektgaranti som innebär att maxeffekten inte ska minska med mer än 15-20 procent på 25 år. Så även om effekten minskar över tid så går det rätt långsamt och solcellerna kommer producera el i många år framöver. Tack vare våra låga temperaturer och lägre instrålning så sker degraderingen dessutom långsammare i Sverige än vad tillverkarna räknar med.

När du tittar på olika solceller och leverantörer är det bra att tänka på att det finns olika sorters garantier att hålla koll på. Utöver effektgarantin finns oftast en vanlig garanti på själva solcellerna. Andra separata delar har också ofta en egen garantitid, till exempel växelriktaren och optimeraren. Håll reda på vilken typ av garanti som ingår när du jämför olika upplägg.

Växelriktaren har kortare livslängd

Vad du också bör ha med i beräkningen är att vissa delar i anläggningen har kortare livslängd än solcellerna och kommer att behöva bytas ut tidigare. Den viktigaste delen och största kostnaden är växelriktaren som ofta behöver bytas ut någon gång efter 15 år.

Sveriges äldsta solcellsanläggning

En anledning till att det är svårt att säga exakt hur gamla solceller kan bli är att det är en förhållandevis ny teknik och många av de tidigaste anläggningarna är fortfarande i bruk. Vi vet alltså inte exakt hur gamla de kan bli.

Sveriges äldsta nätanslutna solcellsanläggning finns hos Riksbyggen i Solna. Den blev 36 år i höst och producerar mer el än någonsin. Anledningen är att växelriktaren bytts ut två gånger och att den nya växelriktaren är mer effektiv. Överlag fungerar de fint, endast en panel har sprucket glas och effekten verkar knappt ha minskat. Jag passade på att fråga Johan Paradis, konsult inom solceller och den som sköter driften av anläggningen, om hans syn på solcellers livslängd:

Kvaliteten spelar stor roll för livslängden. Vill du ha en anläggning som håller länge är det viktigt hur solcellsmodulerna har producerats; vad du stoppar i modulen, exempelvis tjocklek på celler och vilka polymerer som har använts. Men också hur modulen har transporterats och sen hanteras vid monteringen... sen om det över tid blir spänningar i montagesystemet. Mycket att tänka på om du siktar på en livslängd över 40 år... Men detta råd kan alla följa: Gå aldrig på några moduler! 
Det kan vara svårt att veta vad som är bra kvalitet och inte, så se till att välja en trygg och kunnig leverantör som hjälper dig.

Finns det något man kan göra för att förlänga livslängden?

När din solcellanläggning är igång så sköter den sig själv och kräver ytterst lite skötsel.

Det du som solcellsägare kan göra är följande:

  • Kolla till produktionen med jämna mellanrum så att allt ser ut som det ska. Då kan du upptäcka eventuella fel snabbt och åtgärda dem innan det blir något större slitage.
  • Gör en tillsyn en gång om året. Vid större anläggningar är det bra att ta hjälp av din leverantör för en service. Mindre villaanläggningar kan man ofta själv titta till.
  • Motionera kraftbrytarna både på AC och DC sidan en gång om året genom att stänga av och sätta på anläggningen.
  • Var försiktig med solcellsanläggningen när du tittar till den, trampa inte på den och använd inte hårda verktyg som snöskyfflar och liknande.
  • När solcellsanläggningen är uttjänt och ska tas ner, se till att den lämnas till återvinning.

Vill du läsa mer om skötsel och drift av solceller så kan du ladda ner vår guide nedan.

Skötsel och drift av solceller

Vanliga frågor och tips på hur du tar hand om din solcellsanläggning

Ladda ner

Set a Call-to-Action button to activate the box

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Prenumerera på bloggen