Utveckling solceller hittills och framåt

6 min
Henrik Dalman
13 jul, 2021

Solceller är en allt vanligare syn på våra tak här i Sverige, ett tydligt tecken på att utvecklingen går framåt. Men hur mycket bättre blir solceller över tid egentligen? Hur har utvecklingen sett ut fram till idag och är det kanske bäst att vänta lite till så att de blir ännu billigare?

Skilj på teknikens utveckling och kostnadsutveckling

När man pratar om teknikutveckling brukar det först vara bra att precisera lite vad man menar. Allt som oftast landar det i två olika diskussioner, antingen pratar man om själva tekniken eller om kostnaden för den.

I solcellsfallet diskuteras framförallt hur effektiv själva solcellen är jämfört med vad det kostar att installera en viss effekt. I solcellsfallet är det inte tekniken som blivit så vansinnigt mycket bättre över åren, även om den också utvecklats, utan det är framför allt kostnaden för att producera en solcell som har gått ner.

När det handlar om att producera el och jämföra olika alternativ brukar begreppet Levelized cost of electricity (LCOE) dyka upp, vilket kortfattat innebär att man delar alla kostnader över tid för att producera el med hur mycket el som produceras. Det är framför allt den utvecklingen jag kommer att skriva om här.

Hur har det sett ut hittills?

Solcellstekniken har faktiskt funnits ett bra tag, redan på slutet av 1800-talet söktes patent på solceller i USA. Jämför man det med fossilbaserad teknik, till exempel kolkraft, är solcellstekniken dock rätt ung, kol brändes redan på 1600-talet.

Först på 1950-talet dök de första kommersiella solcellsanläggningarna upp och det var riktigt dyrt. En installerad effekt på 1W kostade ungefär 250 dollar, om man jämför med en kostnad på 2-3 dollar för kol. Trots den höga kostnaden fanns det en bransch som var väldigt intresserad av solceller, nämligen ’spacetech’. Solceller har installerats på satelliter sedan 60-talet och det är givetvis möjligheten att generera el utan bränsle som gjorde solceller attraktivt i rymden.

Sedan dess har solceller gradvis blivit mycket billigare och runt 2010-talet började solenergi bli ett reellt konkurrenskraftigt alternativt till fossil energi på gynnsamma platser, till exempel Kalifornien. Eftersom kostnadsutvecklingen fortsatt har gått ner har det sedan några år tillbaka blivit lönsamt för många fler och solcellsinstallationer världen över har tagit ordentlig fart.

Hur ser det ut idag?

Internationella energirådet kallade i sin rapport World Energy Outlook 2020’  solenergi för den billigaste elen i historien, billigare än fossil energi i de flesta av världens länder. Tar man den kommentaren och spånar kring en framtida utveckling är det inte orimligt att tro att ännu fler aktörer kommer att vilja köpa solenergi. Jag tror att den ökade efterfrågan kommer öka utbudet av solenergi, vilket i sin tur driver på utveckling för billigare produktion och förbättrad teknik.

Det är ungefär exakt den utvecklingen som skett sedan 60-talet och det finns egentligen inga tecken på att utvecklingen ska stanna av.

Vad tror man framåt?

Inom i princip all teknikutveckling kan man applicera något som kallas ’Wrights lag’ – att för varje fördubbling av producerad volym kommer kostnaden gå ner med en bestämd andel. När man pratar om datorer och utvecklingen på deras beräkningskraft brukar man prata om ’Moores lag’ som idag ungefär säger att beräkningskraften i en dator fördubblas var 18:e månad.

Det finns givetvis ett liknande samband på solcellssidan och det kallas ’Swansons lag’. För solceller ser sambandet ut så att kostnaden går ner ungefär 20 procent för varje fördubbling av installerad effekt i världen. I nuvarande takt betyder det ungefär en kostnadsminskning med 75 procent per installerad effekt var 10:e år.

Ska jag vänta eller installera nu?

Har man Swansons lag i åtanke blir man lätt frestad att tänka att det är värt att vänta – men en investering i solceller handlar om så mycket mer än bara kostnaden per installerad effekt. Några andra minst lika viktiga parametrar för en kalkyl är platsen som solcellerna ska vara på, elprisets utveckling samt hur och när elen ska användas. Det korta svaret är helt enkelt att det inte går att ge en generell rekommendation, utan man får ta ett helhetsgrepp.

Dags för solceller till ditt företag?

Funderar du på om solceller är nästa steg för ditt företag så kan jag rekommendera dig att ladda ner vår guide nedan som innehåller bra saker att veta och tänka på inför en investering. Min andra rekommendation är att prata med någon av mina kollegor som är experter på solceller, skriv till dem här så hör de av sig.

Solceller företag: bli mikroproducent av solel

En guide till dig som funderar på solceller till ditt företag eller organisation.

Ladda ner

Set a Call-to-Action button to activate the box

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Prenumerera på bloggen