Så styr du elförbrukningen till tider när elen är billig

7 min
Rikard Nylander
22 jan, 2022

Uppdaterad 24 augusti 2022
Visste du att elpriset varierar över dygnet? För de allra flesta med ett vanligt rörligt månadsavtal spelar detta ingen roll då man betalar ett medelpris för månaden. Har du däremot ett timprisavtal kan du genom att hålla koll på elpriset över dygnet och att anpassa din förbrukning till tider med mindre belastning, sänka dina elkostnader. Här berättar jag mer om hur du gör.

När du släcker lampan på kvällen för att sova gör väldigt många andra runt om i Sverige precis samma sak. Samtidigt stänger många verksamheter och företag också ned för natten; energikrävande industriprocesser, upplysta kontor och olika butiker. Allt det här gör att efterfrågan på el blir lägre.

Hur påverkar det här dig? Jo, förutom väder och vind, världsmarknadspriser och det politiska läget, styrs också elpriserna av vår efterfrågan. Elen är ofta billigare på natten för att det helt enkelt är då behovet är som minst. Prissänkningen inleds vanligen runt 22 på kvällen och höjs sedan successivt från 05.30 på morgonen. De generellt sett allra billigaste timmarna utnyttjar du mellan 02 och 04 på natten.

Sett över året är förbrukningen högre på vintern när vi behöver mycket värme och ljus, och lägre på sommaren. På natten, senare på kvällen, helger och på sommaren är alltså tider med lägre elförbrukning och därför ofta lägre elpriser.

Håll koll på elpriset

Vad avgör elpriset över dygnet? Allt bestäms på den nordiska elbörsen Nord Pool, varifrån ditt elhandelsbolag köper in sin el. Elpriset på Nord Pool sätts timme för timme över dygnet (så kallade spotpriser) och styrs av utbud och efterfrågan.

Om du är kund hos oss och vill hålla koll på elpriset i realtid kan du göra det i vår app Watter. eller i vår prisgraf som du hittar i slutet av den här artikeln. Är du inte kund hos oss kan du själv gå direkt in på Nord Pools webb och följa priset. Välj ditt elprisområde och sedan SEK i stället för Euro. Tänk också på att priserna visas i kr/MWh; för att få öre/kWh får du dela det på 10.

 

Så här kan elpriskurvan en typisk dag se ut. Exemplet visar spotpriset 4 oktober 2021, elområde 3.

Exempel spotpris över ett dygn

Skillnad på spotpriset och ditt elpris

Jag får ofta frågor om elhandelspriset och vad det egentligen består av, särskilt när elpriserna är höga. Den siffra som ofta syns i media är spotpriset, men det är bara en del av det totala elpriset. Utöver spotpriset, tillkommer en del andra kostnader och avgifter i elräkningen, något du kan läsa mer om i den här artikeln.

Styr din elförbrukning

För den som lyckas anpassa sin elförbrukning till de timmar när elpriset är lågt finns det alltså pengar att spara. Nattugglor har det väl förspänt här, men för oss andra då? Då handlar det inte om att vända på dygnet, utan om att förskjuta vissa elslukande aktiviteter till andra timmar. Åtgärderna är ofta enkla:

  • Ställ in diskmaskin, tvättmaskin och torktumlare på senarelagd start. Se till att de går i gång på natten, helst efter midnatt, för att utnyttja de billigaste timmarna.
  • Ladda din elbil, elcykel, dator och mobiltelefon under natten eller sent på kvällen. På så sätt är de fulladdade lagom till morgonen då timpriset för elen går upp igen.
  • Stäng av apparater som drar el när du går i väg på morgonen, som exempelvis tv och datorer. Du kan också installera smarta glödlampor och koppla dem till din smartphone. På så sätt kan de automatiskt slås av när du lämnar din bostad under dagen.

Tänkt på alltid att göra en avvägning mot elsäkerheten. Dagens laddboxar och laddstolpar kan tryggt ladda elbilar på natten. Andra laddare som mobilladdare är det dock klokt att ha uppsikt över, ladda dem hellre sent på kvällen och dra ur sladden när du ska lägga dig.

Även bra för miljön

Det fina med att anpassa elförbrukningen över dygnet handlar inte bara om ekonomi. Det är också bra rent miljömässigt: när vi över dygnet kapar topparna i elförbrukningen används också mindre el tillverkad av fossila bränslen och mer el som kommer från fossilfria energikällor som solenergi, vind- och vattenkraft.

Se över ditt avtal

För att kunna anpassa din elförbrukning utifrån timmespriserna på Nord Pool behöver du ha ett timprisavtal och timmätning i stället för ett vanligt rörligt elavtal där du betalar ett månadsmedel.

Kunderna brukar ofta undra vad som krävs för att tjäna på timavtal. Mitt korta svar är: det lönar sig om du har möjlighet att styra din förbrukning och använda el när den är billig och avstå när den är dyr. Om du däremot vill slippa tänka på elpriset är det bättre att du behåller ditt rörliga avtal med månadspris. Du kan läsa mer om timpris på el här.

Frågan du till syvende och sist behöver ställa till dig själv är alltså hur mycket du är beredd att anstränga dig för att planera och anpassa elförbrukningen?

Sedan en period tillbaka är elpriset väldigt volatilt, vilket innebär att det är extra föränderligt över dygnet och från dag till dag. Tidigare kunde du spara högst några hundra kronor med ett timprisavtal, nu kan du spara desto mer men också förlora mer. Därför är det extra viktigt att du kan anpassa din elförbrukning efter elpriset om du väljer ett timprisavtal.

Läs mer om vårt timprisavtal!

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Prenumerera på bloggen