Varför är det så svårt att välja rätt elleverantör?

4 min
Karin Ekh
4 maj, 2019

Att välja elleverantör är enkelt, det räcker med ett par klick på en webbsida. Men att välja rätt elleverantör är desto svårare. Helt enkelt därför att det oftast är flera olika faktorer som måste vägas samman för att allt ska kännas helt rätt för dig som kund. Elpriset. Miljön. Lokal leverantör. Kringtjänster och service. Vilken eller vilka faktorer är viktigast för dig?

När elmarknaden avreglerades i slutet av 1990-talet blev det plötsligt möjligt att välja elleverantör. För första gången i historien fick konsumenten anledning att fundera över vad som skiljer olika leverantörer åt, och de flesta trodde nog då att det endast var priset man kunde jämföra. För själva elektriciteten som driver brödrosten kan väl ändå inte skilja mellan olika leverantörer?

Det aktiva valet

Under de tjugo år som passerat sedan dess har vi konsumenter alltmer kommit att göra aktiva val i olika sammanhang. Till exempel för transporter, där man kan göra ett aktivt val av miljöskäl och ta tåget i stället för flyget och cykeln eller bussen i stället för den egna bilen – som många dessutom funderar på att byta mot en elbil. I butiken kan man göra ett aktivt val av t.ex. sociala skäl och välja rättvisemärkta varor.  Man kan också göra ett aktivt val av hälsoskäl och välja ekologisk mjölk. Men handen på hjärtat, när den väl har hamnat på gröten är det verkligen någon skillnad mellan mjölk och mjölk?

Välj el som du väljer mjölk

Den allra billigaste mjölken importeras från länder där industrin är sådan att man nog helst inte vill veta hur kossorna faktiskt har det.

Närproducerad mjölk är lite dyrare, men den är säkerligen schysst producerad och man stödjer bönderna i det egna närområdet.

Ekologisk mjölk kostar också lite mer än ”vanlig” mjölk, men många tycker det är värt några extra ören att vara säker på att korna mår bra, att de får giftfritt foder och att mjölken i glaset är den kanske mest naturliga och nyttiga.

Och så finns ju ibland möjligheten att välja mjölk från en viss leverantör. Kanske för att just den här leverantören står för något särskilt, eller har andra produkter som man gillar och därför väljer själva leverantören snarare än mjölken i sig.

Det är faktiskt på samma sätt med elen man konsumerar. Även om brödrosten fungerar lika bra oavsett vem som levererar elen, är det skillnad på el och el. Genom att göra ett aktivt val av elleverantör får du den el som bäst motsvarar det som är viktigast för dig, vare sig det är miljö, pris eller trygghet. För att göra det enklare för dig att välja rätt har vi samlat ihop och förklarat vad du måste veta och tänka på när du väljer den elleverantör som är rätt för dig. Ladda ner e-boken så kan du göra rätt val en gång för alla.

Så väljer du rätt elleverantör

Att välja en elleverantör är enkelt. Att välja rätt elleverantör är svårare. I guiden får du hjälp att reda ut begreppen så att du kan välja den elleverantör som är bäst för just dig och dina behov.

Ladda ner guiden

Set a Call-to-Action button to activate the box

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Prenumerera på bloggen