Marknadskommentar april

2 min
Henrik Lyngåker
13 apr, 2021

I februari steg elpriserna snabbt på grund av det kalla och torra vädret. I mars såg det helt annorlunda ut och vattenmagasinen började att fyllas på igen. Den utvecklingen har fortsatt under första halvan av april. Nu är det återigen ett stort överskott i det nordiska vattenkraftsystemet. Samtidigt är vädret varmare, kärnkraften går för fullt och i perioder produceras det också väldigt mycket vindkraft.

Detta leder så klart till lägre elpriser. I SE3 var priset drygt 30 procent lägre i mars jämfört med februari. Aprilpriset kommer troligen att bli ännu lägre. Till skillnad från i fjol fungerar också överföringen av el inom Norden relativt bra för närvarande. Det gör att den billigaste elen, som oftast produceras i norr där mycket av vattenkraften finns, även når resten av det nordiska kraftsystemet.

Finns det då inget som tyder på att elpriserna kommer gå upp igen? Jo, i alla fall på lite längre sikt. I Norden produceras i stort sett all el med kärnkraft, vattenkraft och vindkraft men eftersom det hela tiden sker ett utbyte med länder som har en mer fossil produktionsmix påverkas priserna också hur marknaderna för kol, gas och utsläppsrätter rör sig.

De senaste månaderna har det blivit dyrare att producera el med kol- och gaskraft, främst beroende på att priset på utsläppsrätter har nått rekordnivåer. Denna utveckling ser inte ut att stanna av, tvärtom. Därför är det viktigt att hålla ett öga på nivåerna i vattenmagasinen. Om de börjar sjunka igen kommer de nordiska priserna att närma sig de tyska – och de är mer än dubbelt så höga. Detta är alltså inget vi ser här och nu, men helt klart kommer vädret att spela en extra viktig roll framöver.

Prenumerera på marknads-kommentarer