Marknadskommentar juni

4 min
Henrik Lyngåker
9 jun, 2021

De senaste veckorna har det kommit mindre nederbörd än normalt i både Sverige och Norge och det stora vattenöverskott som byggdes upp under förra året har nu raderats ut helt. Vi räknar i stället med ett underskott från slutet av juni.

Detta sammanfaller med att man inlett revisionsperioden för kärnkraftverken. I dag går den nordiska kärnkraften bara på drygt 60 procent av installerad effekt. Den största reaktorn, Oskarshamn 3, beräknas dock vara tillbaka i drift redan till helgen.

Elförbrukningen är så klart lägre nu än tidigare i år, men kombinationen av sjunkande vattennivåer och sämre tillgänglighet på kärnkraften gör ändå att priserna är högre nu. Speciellt i SE4 är situationen ansträngd med priser kring 80 öre/kWh. I slutet av veckan ser det ut som att vinden ska öka vilket troligen kommer att få en dämpande effekt på priserna. Vindkraften är extra viktig när kärnkraften går på sparlåga.

I år har det blivit tydligt att de nya överföringskablarna mellan Norden och resten av Europa har fått effekt på elpriserna. Under stora delar av förra året pressades priserna ner till mycket låga nivåer i framför allt Norge där man hade ett rekordstort vattenöverskott men inte lyckades exportera kraften i tillräckligt stor utsträckning. Nu finns nya kablar på plats och detta ökar möjligheten att exportera överskottet. I höst kommer ytterligare en ny kabel att tas i drift. Den kommer att koppla ihop södra Norge med Storbritannien.

Eftersom elen oftast är billigare i Norden jämfört med övriga Europa går överföringen oftast i den riktningen, från Norden till Europa. Det leder till högre priser även på hemmaplan i och med att utbudet minskar. I gengäld ökar stabiliteten och försörjningstryggheten. Vid kallt väder eller om den nordiska elproduktionen inte räcker till behöver man möjligheten att importera el. När det är riktigt blåsigt nere i Europa kan det också uppstå perioder med extremt låga elpriser som då kommer oss i Sverige till nytta. Att koppla ihop Norden med resten av Europa är nödvändigt och detta arbete kommer att fortsätta de kommande åren.

Även de fasta priserna har gått upp sedan vår förra marknadskommentar. Här spelar revisionsperioden för kärnkraften egentligen ingen roll. Dessa planer har varit kända sedan länge och kommer inte som någon överraskning för marknadens aktörer. Det är i stället de låga nivåerna i vattenmagasinen i kombination med brant stigande priser på kol, gas och utsläppsrätter som ligger bakom denna uppgång. Vi har rekommenderat fast pris i tidigare marknadskommentarer, men efter den senaste tidens uppgång ser vi att det kan vara läge att avvakta.

Prenumerera på marknads-kommentarer