Marknadskommentar maj

3 min
Henrik Lyngåker
11 maj, 2021

Det senaste året har elpriserna i södra Sverige varit högre än i övriga Norden. Nu i maj är priserna i stället lägre. Detta beror på en rad olika faktorer varav de viktigaste är att kärnkraften går som planerat, att överföringen av el mellan olika delar av landet fungerar bättre än i fjol och att vattenkraftsproducenterna i både Sverige och Norge har börjat ta bättre betalt för den el de producerar. Dessutom har efterfrågan på el gått ner i takt med att vädret har blivit varmare.

De nordiska vattenmagasinen var fyllda till brädden under i princip hela förra året och även en bit in på det nya året. Det gjorde att producenterna inte hade något annat val än att producera för fullt, oavsett hur efterfrågan såg ut, vilket tryckte ned priserna till mycket låga nivåer. Eftersom det finns begränsningar i stamnätet stannade mycket av denna billiga el i de norra delarna av Sverige och Norge men bidrog till att sänka systempriset som är det gemensamma referenspris som gäller för hela Norden. Jämfört med det priset har elen länge varit betydligt dyrare i södra Sverige.

Men nu ser det alltså annorlunda ut och vi tror att det kommer bli relativt låga priser i hela landet de kommande veckorna.

På längre sikt finns desto fler frågetecken. I fjol var de flesta överens om att elpriserna skulle bli låga de kommande åren. De senaste veckorna har förväntningarna stigit. Pandemin fick inte fullt så stora konsekvenser som det verkade i början, och återhämtningen har gått mycket snabbare än förväntat. Dessutom blir EU alltmer ambitiösa på klimatområdet. Det har medfört att priset på utsläppsrätter, som är ett viktigt styrmedel för att hålla tillbaka utsläppen av koldioxid, har fördubblats det senaste halvåret. Den prisnivå som gäller nu räknade man inte med att se på flera år. Utvecklingen har gått mycket snabbt. I Europa produceras mycket el med kol och gas och dessa producenter behöver nu baka in det snabbt stigande priset på utsläppsrätter när de lämnar sina bud på kraftmarknaden. Det spiller över även på de svenska priserna.

Vi har länge rekommenderat att teckna fast avtal. Nu har priserna visserligen börjat stiga, men vi tror fortfarande att ett längre fastprisavtal är ett bra alternativ.

Prenumerera på marknads-kommentarer