Marknadskommentar mars 2021

2 min
Henrik Lyngåker
9 mar, 2021

Periodvis mycket kallt väder ledde till höga spotpriser i februari. I SE3 landade det till slut på drygt 53 öre/kWh vilket är i nivå med vinterpriserna 2018/2019 som i sin tur var de högsta priserna sedan 2011. Under vissa dagar, speciellt när det var som allra kallast, blev priserna i södra Sverige betydligt högre än i de norra delarna där balansen mellan utbud och efterfrågan är en annan.

Efter några dagar med relativt milt väder och lägre spotpriser är det nu kallare än normalt igen och priserna är tillbaka på samma nivåer som i februari. En stor anledning till detta är också att det inte blåser särskilt mycket för närvarande. Men detta ser ut att förändras mot slutet av veckan – vi räknar med att det då kommer produceras dubbelt så mycket vindkraft som normalt, och det kommer bidra till att hålla tillbaka elpriserna. Temperaturen ska också stiga lite. Vi tror därför att det rörliga priset i mars kommer att bli en bra bit lägre än förra månaden.

Om man funderar på att teckna ett fastprisavtal tycker vi fortfarande att det är ett bra läge att göra det nu. Priserna har visserligen stigit sedan bottennivåerna förra året men i ett längre perspektiv är de fortfarande låga, och vi bedömer att det är mer troligt att de fortsätter uppåt än att de faller tillbaka igen. Det beror på att nivåerna i vattenmagasinen nu är helt normaliserade samtidigt som de europeiska elpriserna har stigit till de högsta nivåerna på länge.

Prenumerera på marknads-kommentarer