Marknadskommentar oktober 2021

3 min
Henrik Lyngåker
12 okt, 2021

Elpriserna är fortfarande höga och det gäller både spotmarknaden (rörligt pris) och fastprismarknaden. Men läget ser bättre ut nu än i mitten av september. Framför allt har den hydrologiska balansen stärkts, det finns nu betydligt mer resurser i det nordiska vattenkraftssystemet.

Speciellt den senaste veckan har det kommit mycket nederbörd och balansen är nu runt -16 TWh. När läget var som värst i mitten av förra månaden låg underskottet på -25 TWh. Detta är positivt och ger ett mindre kritiskt läge inför vintern. Vindkraften har gått sämre än normalt under hela hösten, men även där är situationen lite bättre nu än för några veckor sedan.

Det rörliga priset är fortfarande högt i de södra delarna av landet, i september blev priset 100 öre/kWh i SE3 och 130 öre/kWh i SE4. Inledningen av oktober har varit mer splittrad. Vissa dagar är priserna lika höga som i september, andra dagar är de betydligt lägre. Priserna styrs till stor del av hur mycket vindkraft som produceras för stunden. Även på helgerna när elförbrukningen är lägre sjunker priset. Så brukar det vara, men denna höst är effekten större än vanligt.

fyra-elomraden-med-text

Förra söndagen blev priset bara 9 öre/kWh i de södra delarna av landet. Några dagar senare var det åter uppe på 100 öre/kWh i SE3 medan priset i SE4 nådde ändå upp till 220 öre/kWh. Så stora rörelser har aldrig tidigare setts på den svenska marknaden. Under några timmar förra söndagen noterades även negativa elpriser, som lägst -2 öre/kWh. Då var också dygnspriset detsamma i alla svenska elområden.

Det sistnämnda har annars varit sällsynt i år. I september var elen dubbelt så dyr i SE4 som i SE1 och SE2 medan SE3-priset hamnade mitt emellan. Det blir allt tydligare att SE4 har en starkare koppling till Danmark och kontinenten. Effekten blir extra tydlig nu när Svenska Kraftnät har tvingats begränsa överföringen av kraft från norr till söder för att inte äventyra driftsäkerheten.

Vädret blir extra viktigt i år då priserna i Europa är rekordhöga. De europeiska priserna påverkar även den nordiska marknaden, främst i perioder då det är dålig tillgång på vattenkraftsproduktion. Nederbörden kom därför i precis rätt tid. Men det är fortfarande ett stort underskott, och det krävs mer nederbörd än normalt i ytterligare några veckor, annars är risken att de nordiska priserna mer och mer närmar sig de europeiska nivåerna. Även vindkraften kommer att bli extra viktig denna höst och vinter. 

marknadskommentar-oktober-molndal-energi-1

Prenumerera på marknads-kommentarer