Marknadskommentar september 2021

2 min
Henrik Lyngåker
7 sep, 2021

Spotpriserna har varit mycket höga under sommaren och inledningen av hösten. I södra Sverige har priset nått 100 öre/kWh flera gånger. I juli var medelpriset i SE3 det högsta sedan januari 2019 och i augusti steg det med ytterligare 15 procent. September ser också ut att bli en dyr månad.

Det finns många anledningar till detta. Först och främst har det varit torrt i hela Norden under en längre tid. Det har gjort att den hydrologiska balansen har försvagats. Speciellt i Norge ligger nivåerna i vattenkraftsmagasinen nu långt under det normala. I fjol hade man i stället ett rekordstort överskott. I sådana perioder kan producenterna inte optimera sin produktion utan tvingas köra för fullt oavsett pris. Nu är konkurrensen inte alls lika stor, producenterna har bättre kontroll på vattnet och då kan de också ta bättre betalt.

Detta har sammanfallit med en brant uppgång för priset på både kol, gas och utsläppsrätter. Vindkraften har inte levererat som förväntat och kärnkraften är ännu inte tillbaka fullt ut efter revisionsperioden. Kraftvärmen har inte startat för säsongen. Sammantaget finns det helt enkelt inte särskilt mycket billig elproduktion att tillgå för närvarande.

Även om kärnkraften sakta men säkert kommer att fasas in under hösten ser det ut att bli fortsatt höga priser. Väderprognoserna visar på torrt väder under september månad och det är inte mycket som tyder på att priserna på kol, gas och utsläppsrätter ska vända nedåt i närtid. Det finns ett underskott på gas i Europa vilket har drivit upp gaspriserna. I stället körs mer kolkraft, men priset kol är det högsta på många år. Eftersom kolkraftsproduktion ger högre utsläpp av CO2 än gaskraftsproduktion stiger också efterfrågan på utsläppsrätter i och med detta. I den marknaden finns också mycket spekulativt kapital som eldar på uppgången.

Vi tror att det kommer krävas ett ordentligt väderomslag med mycket regn för att elpriserna ska komma tillbaka till normala nivåer. Det är inget vi ser i prognoserna just nu, men på hösten kan det komma mycket stora mängder nederbörd och vintern ligger några månader bort.

timpris-1

Prenumerera på marknads-kommentarer