Nära och enkelt med passion för miljön

Marknadskommentar 2018-12-17

  • 17 december 2018
Molndalenergi MEAB logo
 

Rörligt pris
Dagens spotpris landade på ca 75 öre/kWh inklusive avgifter och elcertifikat. Det var en bra bit högre än vad marknaden hade förväntat sig. Spotpriset för ett visst dygn består av 24 olika priser som tillsammans bildar ett snittpris. I dag kan vi se att det är timmarna mitt på dagen som drar upp snittpriset. Så är det i princip alltid, men den här gången missbedömde man kraften i uppgången för dessa timmar. När elförbrukningen är som högst idag går priserna ändå upp till 90 öre/kWh.

I Norden som helhet avviker temperaturen inte från vad som är normalt för årstiden. Det finns alltså ytterligare utrymme på uppsidan om det skulle bli riktigt kallt. Samtidigt är det ibland så att fler producenter vill vara med när priserna blir så här höga. Det är därför spotpriset sjunker med 6 öre/kWh till imorgon trots att det faktiskt ska bli aningen kallare.

Utveckling sedan förra veckan: Elpris upp 
Förväntad utveckling till nästa vecka:  Elpris ner

Fast pris
De fasta priserna gick upp rejält under förra veckan och fortsätter på den inslagna vägen idag. Stigande priser på utsläppsrätter är en av förklaringarna till uppgången, men det som påverkar mest är de torra väderprognoserna. De kommande två veckorna väntas ca 70 % av normal nederbörd. Som det ser ut nu kommer den hydrologiska balansen att ligga långt under normalen vid årsskiftet och det gör att vattenkraftsproducenterna kan höja sina priser. De senaste prognoserna visar ett underskott på 23 TWh i början av januari. Det är samma nivåer som vi såg i augusti efter den torra våren och sommaren. Den gången förbättrades läget snabbt – i september kom det enormt mycket regn, det blev den regnigaste septembermånaden som någonsin har observerats. Skillnaden är att vi nu redan är inne i vintern och väderprognoserna kommer därför att få ännu större betydelse.

Utveckling sedan förra veckan: Elpris upp 
Förväntad utveckling till nästa vecka: Elpris samma

Print

Name:
Email:
Subject:
Message:
x
Namn:

Ämne:

Email:

Starta Chatt


Skicka
Avsluta Chatt
Chatta med oss!