Nära och enkelt med passion för miljön

PÅVERKA DINA KOSTNADER

Den fjärrvärme som används mäts i kWh. För att få fram antalet kWh mäter vi först temperaturen på fjärrvärmevattnet som vi skickar in till din fastighet och sedan temperaturen på vattnet som kommer ut igen. Dessutom hur stor mängd fjärrvärmevatten som behövs samt vattnets förmåga att överföra värme. För varje timma det sedan används bildar dessa parametrar en kWh fjärrvärme.

Uttrycket blir: temperaturskillnaden * vattenvolym * värmekofficient * tid = 1 kWh

Jämfört med el krävs det färre antal kWh för att värma din fastighet med fjärrvärme. Har du haft oljepanna går det normalt åt ca 7500 kWh fjärrvärme/m3 olja.

Om du bor i en villa går ca 80 % av den totala energi du använder i fastigheten till värme och varmvatten, resterande energi är normalt den el du använder för maskiner, spis, ugn och belysning. Men storleken på din kostnad påverkas alltid av hur du använder energin och hur mycket energi din fastighet "läcker".

Spartips värme
Vädra snabbt och var effektiv i din vädring, se till att det blir korsdrag och stäng sedan
• Håll dörrar mellan bodelar och förrådsdelar stängda - då kan du hålla en trivselvärme inne och en lägre temperatur till de rum som inte används
• Ha inte för hög temperatur på golvvärme - det räcker med en låg temperatur för att hålla en behaglig värme
• Kontollera att dina termostater fungerar (har du inga termostater rekommenderar vi att köpa sådana, framförallt om du har fler våningar i huset)

Spartips varmvatten
 Ha vattnet på när du är under duschen stäng gärna av vid schamponering och intvålning - korta din tid i duschen med fem minuter och du sparar ca 260 kWh/år
• Skall du bara skölja av händerna använd kallt vatten - det varma hinner ändå inte komma fram förrän du stängt av kranen
• Droppande kranar kan kosta flera hundralappar om året - byt packningen istället
• Fyll diskmaskinen och diska inte under rinnande vatten

 

Bad & Dusch Vattenåtgång Energianvändning
Dusch 5 min 60 liter 2,3 kWh
Dusch 15 min 180 liter 6,9 kWh
Dusch 30 min 360 liter 13,8 kWh
Bad i badkar 160 liter 6,0 kWh

 

Visste du att Mölndals stad tillhandahåller kostnadsfri energi- och klimatrådgivning till privatpersoner, föreningar och mindre företag?

Namn:

Ämne:

Email:

Starta Chatt


Skicka
Avsluta Chatt
Chatta med oss!