M�lndal Energi

VÄXTHUSEFFEKTEN

Jorden fungerar som ett växthus. Solens strålar värmer jorden och jordens yta reflekterar strålarna så att de studsar ut i atmosfären, i atmosfären finns det naturligt olika växthusgaser som fungerar som ett täcke runt jorden. Växthusgaserna stoppar upp en del av strålarna och hindrar dem från att försvinna ut i rymden. Det är tur att det finns en naturlig växthuseffekt - utan den hade medeltemperaturen på jorden varit -18 grader.
 
Växthuseffekten förstärks
Vad som har hänt är att människan har ökat på mängden växthusgaser i atmosfären vilket förhindrar överflödig värme från att lämna atmosfären. Det innebär att växthuseffekten förstärks mer och mer och att temperaturen på jorden stiger. Forskare över hela världen är nu överens om att det sker en global uppvärmning och att det är människan som är orsaken.

Hur har människan påverkat växthuseffekten?
Vi människor förstärker växthuseffekten framförallt genom att förbränna fossila bränslen som kol, olja och gas när vi kör bil, värmer våra bostäder, bedriver jordbruk och industrier. Förbränning av fossila bränslen frigör växthusgaser, som till exempel koldioxid.  På grund av människan har koldioxidhalten stigit med 30 % sedan industrialismens genombrott och temperaturen på jorden har ökat med 0,6 grader på bara hundra år. Detta är bara början. Vi kan förvänta oss temperaturhöjningar mellan 1,4 - 5,8 grader fram till 2100.
 
Klimatförändringarna sker snabbare än väntat och extrema väderhändelser som torka, kraftiga regn och värmeböljor blir allt vanligare. Allt fler inser att det är något som inte står rätt till.

 

Namn:

Ämne:

Email: