Elförbrukning

Så sparar du el och energi

Allt fler börjar intressera sig för hur de kan sänka elförbrukningen både hemma och på jobbet. Funderar du också på vilka prylar som drar mest el, om din elförbrukning är normal och vilka åtgärder som hjälper dig spara energi? Här berättar vi om vanliga eltjuvar, vad du själv kan göra för att minska elslöseriet och om hur du sänker energiåtgången för bostadens uppvärmning.

Kapitel 1

Varför ska jag spara el och energi?

Att minska sin elförbrukning ger stora fördelar mot en förhållandevis liten insats. Med en kombination av enkla justeringar i vardagen och lite större ingrepp som rör själva bostaden eller fastigheten, kan du minska både din klimatpåverkan och elkostnad.

Minska miljöpåverkan

All energi du nyttjar påverkar miljön och den bästa kilowattimmen är den som inte används. Det första du bör göra är därför att se över hur du använder energi och el.

Det är bra att tänka brett och både se över den egna elkonsumtionen och din konsumtion allmänt. Det kan till exempel handla om beteendeförändringar som att gå över till elcykel istället för bil eller att skaffa klimatsmarta mobilvanor.

Viss energi måste vi ändå använda och då är det mest hållbara alternativet el från fossilfria energikällor. Mölndal Energi är Sveriges första fossilfria energibolag, något du kan läsa mer om i vår hållbarhetsredovisning.

Minska elkostnaden

Samma råd som hjälper dig att minska din miljöpåverkan har också positiv effekt på din elkostnad. Elpriserna är fortsatt höga och genom att sänka din elförbrukning kan du påverka din elräkning.

Många började förbruka mer el hemma under pandemins hemmajobb och har fortsatt jobba en del på distans, vilket också ökar summan på elräkningarna. För specifika råd kring hur du sänker elkostnaden kan du läsa mer här.

Så blir du mer energismart

Hur blir vi mer energismarta? Läs vår guide om hur vi tillsammans kan skapa en hållbar framtid.

Ladda ner den här!

Kapitel 2

Vad är normal elförbrukning?

Elförbrukningen varierar främst beroende på bostadstyp och uppvärmningsform, men också en rad andra faktorer. Genom att jämföra din elförbrukning med liknande bostäder kan du ta reda på om du använder mer el än genomsnittet. Här kan du läsa mer om normal förbrukning av el.

Elförbrukning villa

En normal elförbrukning för en villa är cirka 20 000 kWh per år enligt SCB. Villor har generellt en högre elförbrukning och lägenheter lägre, medan radhus ligger någonstans mitt emellan. Detta beror delvis på storleken på huset, men också på att många villor har el som uppvärmning. Här hittar du mer information om just elförbrukning i en villa på 100 m2.

Elförbrukning radhus

Elförbrukningen i ett radhus är avhängigt var i raden huset ligger; husen värmer varandra och de hus som omges av andra hus kräver mindre el för uppvärmning. Hörnradhusen förbrukar alltså mer el.

Elförbrukning lägenhet

Mindre lägenheter använder cirka 2 000 kWh per år, medan en stor lägenhet kan komma upp i det dubbla. Många lägenheter har, till skillnad från villor, uppvärmning genom fjärrvärme. Det är en effektiv form av uppvärmning som inte belastar lägenhetens elförbrukning på samma sätt. Dessutom ligger bostäderna tätare i ett lägenhetshus vilket underlättar för värmespridning mellan hushållen. Här det i stället belysning, kyl, frys och matlagning som förbrukar mest el, tillsammans med elektroniska apparater. 

Vad påverkar elförbrukningen?

Det som främst driver en hög elförbrukning är om du har el som uppvärmning eller inte. Elförbrukningen är också kopplad till hur många som bor i bostaden, husets ålder, vilken typ av uppvärmning bostaden har, hur välisolerat huset är och var i landet du bor. Det handlar också om vilka vanor de som bor i bostaden har, liksom antalet elektriska apparater och deras energimärkning.

För att våra kunder enklare ska kunna övervaka sin elförbrukning har vi tagit fram appen Watter. Där kan kunderna följa elförbrukningen och dessutom använda varningsfunktionen som skickar en notis om förbrukningen plötsligt ökar på ett oväntat sätt.

Kapitel 3

Vilka apparater drar mest el i hemmet?

Vad förbrukar egentligen mest energi – är det tvättmaskinen, diskmaskinen eller en apparat du inte ens tänkt på? Att ta reda på det är ett bra första steg mot att sänka din elförbrukning och dina kostnader.

Apparater och funktioner som slukar el

När det gäller hushållselen finns en enkel tumregel: apparaterna som har till uppgift att producera värme eller kyla hör till de som drar mest el. Hit räknas bland annat tvättmaskiner, diskmaskiner, torkskåp, kyl, frys, el-element och portabla AC-anläggningar. Här kan du läsa mer om vilka apparater som drar mest ström.

 • Uppvärmning och varmvatten. I en villa står dessa poster för cirka 80 procent av den totala elförbrukningen.
 • Golvvärme och handdukstorkare. En handdukstork som står på kan dra omkring 600 kWh/år helt i onödan. För 30 kvm golvvärme, som i ett kök, handlar det om en elförbrukning på cirka 6 000 kWh/år.
 • Tvättmaskiner och torktumlare. Många tvättar halvfulla maskiner på för hög temperatur, vilket drar energi i onödan. Tvättstugans värsting är dock torktumlaren; den kräver tre gånger så mycket energi som tvättmaskinen.
 • Kyl, frys och diskmaskin. Vitvarorna i köket är i gång dygnet runt och drar mycket el. Många har gamla apparater som dessutom är felinställda. Varje grads temperatursänkning i kyl och frys ökar elförbrukningen med cirka fem procent.
 • Traditionella glödlampor kan vara en riktig energibov. Lågenergilampan drar 80 procent mindre el och håller tio gånger så länge som en vanlig glödlampa.

Håll koll på energimärkningen

Hur vet du att du väljer energisnåla produkter? Ett sätt är att kika på energimärkningsetiketten. I Sverige finns en energimärkning enligt en skala från A till G (tidigare A+++ till D), där A är det bästa alternativet för exempelvis en ny spis, ugn, kyl, frys eller tvättmaskin. Dessutom finns en angivelse för hur mycket energi apparaten gör av med under ett år av standardanvändning (kWh/annum).

Energitjuvarna i hemmet

Här kan du läsa och ladda ner vår guide om Energitjuvarna i hemmet.

Läs mer

Kapitel 4

Så sparar du el hemma

Det finns en rad sätt att spara el och energi hemma. En minskad elförbrukning handlar mycket om att förändra dina vanor. Här är de förändringarna du kan göra:

 • Sänk inomhustemperaturen. Det absolut enklaste sättet att sänka elförbrukningen är att dra ner inomhustemperaturen med någon grad. För varje grad du sänker, sparar du ungefär fem procent av elen som används till uppvärmning.
 • Duscha i stället för att bada. Uppvärmning av vatten kräver mycket energi. Snabbduschar är bättre än både bad och långa duschar: en treminuters-dusch förbrukar runt 36 liter vatten, medan en tiominuters-dusch kräver hela 120 liter.
 • Ha rätt temperatur i kyl och frys. För att inte slösa energi är det viktigt att du ställer in rätt temperatur: +5°C i kylen och -18°C i frysen.
 • Stäng av funktioner du inte använder. Många stänger aldrig av vare sig golvvärme eller handdukstork; de står på i onödan även på sommaren.
 • Byt ut gamla glödlampor. LED-, halogen- och lågenergilampor har både längre livslängd och lägre energiförbrukning än traditionella glödlampor. Och släck alltid efter dig, eller använd dimmer och timer.
 • Tvätta rätt. De enklaste sätten att spara energi är att tvätta på lägre temperaturer, fylla tvättmaskinen ordentligt eller att använda sparprogrammet. Centrifugera och hängtorka när du kan.

Byt ut gamla apparater

För miljöns skull ska vi använda våra saker så länge som möjligt, men samtidigt finns det en brytpunkt. Hur vet du när det är dags att byta ut en gammal energislukande kyl eller frys? Naturskyddsföreningen har gjort en livscykelanalys för kylar och frysar och kommit fram till följande rekommendation: byt ut det som tillverkats 2006 eller dessförinnan. Dagens produkter är nämligen så mycket mer energieffektiva att det bästa både för både miljön och ekonomin är att byta till en ny.

Stäng av stand-by-läget

Äldre datorer, skärmar, mobilladdare, tv-apparater, video- och musikanläggningar stängs ofta inte av helt. Att apparater i standby-läge gör av med så mycket som tio procent av ett hushålls totala elförbrukning är inte ovanligt. Ett enkelt sätt att åtgärda detta är att skaffa grendosor där du kan stänga av elen till flera apparater samtidigt. Läs mer om apparater som aldrig är helt avstängda här. 

Minska energislöseriet

Här kan du läsa och ladda ner vår guide om hur du minskar energislöseriet hemma.

Läs mer

Kapitel 5

Spara energi vid uppvärmning

En annan viktig aspekt av energiförbrukningen är uppvärmningen av bostaden. Våra bostäder står för nästan en fjärdedel av Sveriges totala energianvändning och av det står uppvärmning av bostaden för den största delen. Genom att se över fönster och dörrar, isolering, uppvärmningskälla och ventilation kan du minska din energiförbrukning rejält.

Ta hjälp av värmekamera

Det är bra att initialt ta hjälp av en värmekamera för att hitta energiläckorna i ditt hem. De känsligaste områdena i husets konstruktion brukar vara fönster, dörrar, golvlister och hörnen mot ytterväggarna.

Energieffektivisera din bostad

Det här är en sammanfattning av de viktigaste bitarna att se över för att minska energiåtgången och energieffektivisera bostaden. Du kan läsa mer om de fyra viktigaste åtgärderna för att spara energi hemma.

 • Byt ut gamla fönster (och dörrar). I ett hus från 70-talet försvinner en tredjedel av värmen ut genom fönstren. Sätt upp nya tätningslister kring fönster och dörrar eller byt till ett fönster med lågt U-värde.
 • Se över husets isolering. Många vindar och väggar i äldre hus läcker värme och en tilläggsisolering kan spara mycket energi. Att isolera grunden ökar också energieffektiviteten.
 • Optimera husets ventilation. Det finns en rad olika ventilationsvarianter – från självdrag till fläktar för från- och tilluft – där ett från- och tilluftssystem med värmeåtervinning att föredra. Du kan också minska energiförbrukning i befintligt ventilationssystem genom att reglera luftintaget och undvika att ta in luft mer än nödvändigt.
 • Se över uppvärmningskälla. Har du till exempel uppvärmning via en oljepanna eller el är det både miljömässigt och ekonomiskt smart att se på andra alternativ.

Fundera på fjärrvärme

Fjärrvärme är trygg och effektiv uppvärmningsform. För att få fjärrvärme behöver du ha vattenburen uppvärmning och bo nära fjärrvärmenätet, något du kan läsa mer om här. Har du redan fjärrvärme kan du ta hand om din fjärrvärmecentral och optimera inställningarna så att de är så effektiva som möjligt, vilket du kan läsa mer om här.

Kan du inte få in fjärrvärme? Då finns det andra resurseffektiva alternativ, något du kan läsa mer om i den här guiden om olika uppvärmningsformer

Elförbrukning fritidshus och uterum

Vill du spara energi specifikt för uppvärmning av uterummet? Där handlar det om mer tillfälliga värmekällor som infravärme, värmefläktar och gasolvärme.

Har du ett fritidshus och funderar på hur du ska kunna sänka elförbrukningen där? Den här texten samlar tips inför nedstängningen av ett hus du använder säsongsvis.

Energismart hemma

Ladda ner vår guide om hur du håller värmen med mindre energi.

Läs mer

Kapitel 6

Så lyckas du minska din elförbrukning

Att förändra sina vanor är ofta svårare än du tror. Här följer några tips för att motivera och realisera förändringar av din elkonsumtion i hemmet. Du får en mer ingående beskrivning i texten Vad ska vi göra för att lyckas minska vår elförbrukning?

 • Sätt ett mål för hur mycket du och din familj ska sänka er elförbrukning. Bestäm också när i tiden ni vill ha nått ert mål.
 • Formulera era drivkrafter och beskriv eventuella hinder ni kan stöta på längs med vägen.
 • Gå igenom vad just ni kan göra för att uppnå målet. Ett tips är att kika på våra samlade artiklar om att spara el och energi hemma.
 • Vilka resurser krävs för att driva förändringarna? Vissa energieffektiviseringar kan kräva både tid, kunskap och pengar, medan andra är enklare.
 • Bestäm ert första steg. Prioritera och rangordna åtgärderna som är rimliga och genomförbara för just er.

Kapitel 7

Spara el i en bostadsrättsförening (BRF)

För en BRF handlar minskad elförbrukning till stor del om att hitta bra rutiner i föreningen. Följ upp hur mycket el, värme och vatten ni använder månad för månad, för att därigenom kunna vidta rätt åtgärder. Du hittar en mer ingående beskrivning av viktiga åtgärder i Så kan bostadsrättsföreningen spara el och energi.

Börja med energideklarationen

En bra utgångspunkt är energideklarationen. Här får du en överblick över hur mycket energi byggnaden använder per kvadratmeter och år, hur effektiv energiförbrukningen är, samt förslag på olika åtgärder. Läs mer om hur föreningen kan använda energideklarationen.

Se över värme och ventilation

Majoriteten av bostadsrättsföreningarna har fjärrvärme. Håll rätt temperatur och säkerställ att det centrala värmesystemet är korrekt justerat. Ventilationen är också viktig att se över eftersom en stor del av värmeförlusterna sker via den.

Byt ut omodern teknik

Välj riktigt energi- och vattensnåla maskiner till tvättstugan utifrån systemet för energimärkning. Samma sak gäller för gemensam belysning i trapphallar, entréer, källare, tvättstugor och utomhus – byt ut mot energisnåla varianter eller skaffa rörelsedetektorer.

Förstärk skalskyddet

Tak, väggar och fönster, fastighetens så kallade klimatskal, släpper ut mycket värme. Att tilläggsisolera och byta ut gamla fönster är lite större investeringar för föreningen, men dessa får stor effekt på elförbrukningen.

Spara el och energi i bostadsrättsföreningen

Här kan du ladda ner en guide om hur du sparar energi i bostadsrättsföreningen.

Ladda ner guiden

Kapitel 8

Spara el för företag

Det är dock inte bara som privatperson du kan göra nytta genom att spara el; genom att hjälpa till att dra ner på energiförbrukningen också på jobbet kan du göra ännu större skillnad för klimatet. Olika företag har olika förutsättningar, men det finns några tumregler som de flesta tjänar på att hålla koll på. Här kan du fördjupa dig i energispartips för kontor.

Se över belysningen

I en kontorslokal står belysningen för den största elförbrukningen; drygt 20 procent. Öka medvetenheten bland medarbetarna om vikten av att släcka i tomma utrymmen eller installera rörelsedetektorer. Du tjänar också på att byta ut gamla glödlampor till mer energisnåla varianter.

Stäng av utrustning

Datorer står för cirka 15 procent av elförbrukningen på ett kontor. Även skärmar i viloläge förbrukar el. Stäng av dem och dra ur laddare när de inte används. Fundera också på om ni kan reducera antalet lokala servrar genom att i stället använda er av molntjänster.

Byt ut gammal utrustning

En ny skrivare, kopiator eller kylskåp drar mindre el än äldre modeller. I vissa fall kan det därför vara lönsamt att ersätta äldre apparater som har hög elförbrukning.

Äger du fastigheten kan du göra mer

En god start är att göra en energikartläggning för din fastighet. Då får du en överblick över hur fastighetens energianvändning ser ut tillsammans med förslag på åtgärder. Här kan du läsa mer om vad en energikartläggning är och vilka som kan och måste göra en.

Energieffektivisering är en bra satsning, det går att minska energikostnaderna med så mycket som 20 procent utan större investeringar. I Energieffektivisera företaget går vi igenom några av de viktigaste sakerna att tänka på, oavsett vilken bransch ditt företag tillhör.

Se också över fastighetens ventilation, som alltid innebär ett visst mått av värmeförlust. Värmeåtervinning kan vara ett smart sätt att använda ventilationen för att spara värme och energi.

Prenumerera på bloggen