Om något skulle krångla

Ibland händer oväntade saker. Vi hjälper dig!

Felsökning

Saknar du värme, eller har du inget varmvatten i kranen? Här hittar du åtgärdsförslag på de vanligaste problem som kan uppstå när du värmer ditt hus med fjärrvärme.

Om din anläggning läcker eller droppar, eller visar tecken på tidigare läckage (rost eller ärg), kontakta Kundcenter och boka en tid med en av våra tekniker.

Börja med att kontrollera om både element och varmvatten är kalla. Om något av dem har värme betyder det att fjärrvärme går fram till ditt hus och felorsaken ligger någonstans i din anläggning.

Får du ingen ordning på problemet kan du självklart kontakta Kundcenter. Ibland är det ju enklast att förklara problemet direkt för någon.

Gör så här:

 1. Kontrollera att du har ström till anläggningen
 2. Kontrollera temperaturen på inkommande fjärrvärme.

Om inkommande fjärrvärme inte är varm som vanligt kan det röra sig om ett driftstopp. Du hittar aktuell driftinformation om fjärrvärmenätet i vår avbrottskarta.

Gör så här:

 1. Kontrollera att du har ström till reglerutrustningen
 2. Kontrollera inställningen på reglerutrustningen
 3. Se till att det är tryck på ditt system. Titta på manometern, trycket ska vara mellan 1,0–1,5 bar, i vissa fall kan högre tryck behövas.
 4. Om det kommer varmvatten, men tar väldigt lång tid, kontrollera att cirkulationspumpen går (lägg handen och känn på den)
 5. Kontrollera att det sekundära smutsfiltret inte är igensatt (tvätta rent det och sätt tillbaka).

Gör så här:

 1. Kontrollera att ventilerna är öppna

 2. Se till att det är tryck i systemet. Titta på manometern, trycket ska vara mellan 1,0–1,5 bar, i vissa fall kan högre tryck behövas.

 3. Lufta radiatorerna (värmeelementen) med luftningsnyckel. Så här gör du:

  • Stäng av cirkulationspumpen
  • Fyll upp trycket
  • Vänta ca 10 minuter
  • Lufta radiatorerna, börja högst upp i huset
  • Fyll upp trycket (påfyllning av radiatorerna)
  • Starta cirkulationspumpen igen

Gör så här:

 1. Kontrollera temperaturinställningen
 2. Ta reda på om regleringen fungerar på varmvattnet. Varmvattnet regleras på olika sätt beroende på vilken villa- eller reglercentral du har, följ instruktionerna för just din central.

Lär dig mer om din fjärrvärmecentral

Hur fungerar en fjärrvärmecentral? Hur tar man hand om den? Och vad gör man om värmen eller varmvattnet försvinner? Det och mer svarar energiingenjör Jonas Kalén på.

Teckna trygghetsavtal

Känner du dig osäker när det kommer till tekniska saker, problem och reparationer? Med vårt trygghetsavtal kan du lugnt vänta in hjälpen från oss. Du kan ta reda på mer om vad som ingår i vårt trygghetsavtal här.

Teckna trygghetsavtal

Till dig som precis installerat fjärrvärme

Tänk på att:

 • Grundinställningen kanske inte passar din fastighet direkt.
 • När man byter värmeanläggning töms en del av vattnet i radiatorsystemet (elementen). Därför är det bra att lufta lite extra de närmsta månaderna.
I vår guide Så tar du hand om din fjärrvärmecentral hittar du många bra tips och råd för hur du sköter värmen i ditt hus.