<img height="1" width="1" src="https://www.facebook.com/tr?id=1030212080685553&amp;ev=PageView &amp;noscript=1">

Förbered dig inför vintern

Det finns en stor risk att elpriserna blir ännu högre denna vinter jämfört med den förra. Här hittar du våra bästa tips och svaren på de vanligaste frågorna.
Mölndal_Energi_Jan_2016 (8 av 13)_2

Hur kan jag spara el och sänka min elkostnad?

Så sparar du el och energi

Funderar du också på vilka prylar som drar mest el, om din elförbrukning är normal och vilka åtgärder som hjälper dig spara energi? Här berättar vi om vanliga eltjuvar, vad du själv kan göra för att minska elslöseriet och om hur du sänker energiåtgången för bostadens uppvärmning.

Sänk din elkostnad

Det finns stora vinster att göra både för plånboken och miljön genom att ta kontroll över din elkostnad. Här har vi samlat våra bästa tips på hur du sänker elkostnaden, får en bättre överblick över vad du betalar för och väljer det elavtal som är mest fördelaktigt för just dig.

Varje kWh räknas

Energimyndigheten har en kampanj om att spara el och att varje kilowattimme (kWh) räknas. Vi behöver alla bidra till att minska vår elanvändning, och valen vi gör idag kan påverka hur situationen ser ut imorgon. Varje liten förändring gör skillnad i det stora hela, om vi hjälps åt. För nu räknas varje kilowattimme. Det spelar lika stor roll vad du gör hemma som vad du bidrar med på jobbet. Rekommendationerna är enkla, men effektiva. 

Läs mer hos Energimyndigheten

Vår app hjälper dig att hålla koll på din elanvändning

I vår app Watter kan du följa din förbrukning och jämföra ditt hushåll mot andra liknande bostäder. Du får också insikt om hur du använder energi i ditt hem.

 • En jämförelse med liknande hushåll
 • En överblick över hur mycket energi du förväntas använda under månaden
 • Koll på om din energiförbrukning avviker från bevakningar som du ställt in
 • Svar på frågor direkt i chatten

Hämta Watter i Google PlayHämta Watter i App Store

Våra mest lästa artiklar

I vår el- och energiguide kan du läsa artiklar som rör el, fjärrvärme, solceller, elbilsladdning och mycket mer. Här hittar du fler artiklar. Du kan även prenumerera för att få tipsen direkt till din mail. 

Lönar det sig att dra ut sladden?

Våra hem fylls med allt mer elektronik och många apparater drar ström trots att de är avstängda. En av de största eltjuvarna är faktiskt standby-läget, som blir allt vanligare men egentligen är ganska onödigt. Vi reder ut hur du kan hålla koll på energitjuvarna i ditt hem och på så sätt minska din elräkning.

Är elen billigare på natten?

Det korta svaret på frågan är faktiskt ja, elen är ofta billigare på natten, men bara om du har ett timprisavtal. Det lite längre svaret innebär att råvarupriset på el varierar under dygnets timmar och styrs av flera olika faktorer. Vad är det egentligen som avgör elpriset och vad kan du som privatperson göra för att påverka dina kostnader? 

Hur räknar jag ut vad varje apparat drar?

Visste du att du enkelt kan räkna ut hur mycket el dina apparater drar? I tider med höga elpriser kan det vara användbar kunskap i vardagen, därför tänkte jag att det var dags att skriva en artikel om hur man gör. I slutet kan du ladda ner en guide om energitjuvarna i hemmet.

Jämför avtalspriser

Laddar data...

- Månadspris

Räknas ut i efterhand när månaden är slut

- Timpris

Månadspris

inkl moms
 • 100% förnybar el
 • Bekvämt. Samma pris per kWh månadens alla timmar
 • Följ din förbrukning i vår app Watter
 • Ingen bindningstid

Med ett rörligt elpris får du samma pris per kWh under månadens alla timmar (månadsmedelpris) och behöver inte tänka på när på dygnet du använder din el. Priset kommer att variera från månad till månad och är ett vägt månadsmedelvärde baserat på Nord Pools spotpris. Det rörliga elpriset räknas ut i efterhand när månaden är slut.

Teckna månadspris

Timpris

Just nu inkl moms
 • 100% förnybar el
 • Påverka din elräkning genom att välja när du använder el
 • Följ din förbrukning i vår app Watter
 • Ingen bindningstid

Ett timprisavtal passar dig som vill påverka dina elkostnader genom att välja när på dygnet du använder din el, eftersom priset sätts timme för timme. Du kan på så sätt planera att använda mer el när elpriset är lågt – till exempel ladda elbilen eller köra tvättmaskinen på natten. Priset baseras på Nord Pools spotpris för respektive timme.

Teckna timpris

*Jämförpriset är baserat på 2 000 kWh/år. Fast månadsavgift är inräknat i priset ovan.
Priset är baserat på senaste månadens genomsnittspris och att du bor i elområde 3. Elnätskostnad tillkommer.

Vanliga frågor och svar

Elpriset beror på flera olika faktorer, till exempel hur mycket det blåser och hur nivåerna är i de olika vattenkraftsmagasinen. Du kan läsa mer om vad som påverkar elpriserna just nu i våra marknadskommentarer som vi uppdaterar varje månad. 

Svaret på den frågan beror på en mängd faktorer som vilken uppvärmningsform du har, hur mycket varmvatten du gör av med, hur många som bor i hushållet, hur välisolerat ditt hus är, vilka vitvaror du har med mera.

Läs mer om villaförbrukning här och lägenhetsförbrukning här . Du kan även ladda ner vår app Watter där du kan jämföra ditt hushåll med andra liknande bostäder.

Hämta Watter i Google PlayHämta Watter i App Store