Solceller för företag

4 min
Anders Averdal
21 jan, 2020

Att som företag, hyresvärd eller bostadsrättsförening kunna producera sin egen el är riktigt spännande. Det är klimatsmart, en klok investering och en konkurrensfördel. Trots det så är det främst villaägare som står för den installerade effekten från solceller i Mölndal. Varför är det så?

Det är en väldigt bra fråga. Kanske är det för att solceller hittills varit något för early adopters, några engagerade privatpersoner som valt att hoppa på tåget. Nu har vi dock kommit så långt i utvecklingen att solceller inte är särskilt dyra, det finns ett stort utbud och många som kan hjälpa till med installation, bland annat vi.

Jag har märkt att efterfrågan och intresset ökat mycket det senaste, kanske på grund av den rådande klimatdebatten. Det finns många fördelar med att producera egen el som företagare och bostadsrättsförening.

En investering

Något som kan kännas som ett hinder kan vara just investeringen. Solceller innebär en stor inledande kostnad vid inköp och installation. Kostnaden brukar man tjäna in på mellan 8 och 12 år. Efter det är elen du producerar helt ”gratis”. En solcellsanläggning har ofta en garanti på runt 25 år men kan mycket väl fungera ännu längre. Detta ger dig som fastighetsägare en avkastning på kapital på runt 10 procent. Inte helt tokigt alltså, om man vågar satsa och tänka långsiktigt.

Klimatsmart och hållbart

Egenproducerad förnybar er är ett klimatsmart val. Kanske har du policyer och mål om att bli mer hållbar? Solceller kan vara en bra pusselbit i det arbetet.

Kanske har du hört det pratas om effektbrist? Det handlar kortfattat om att elen ska räcka till när alla använder den som mest. Eftersom el i många fall är lösningen när man vill ersätta fossila bränslen så räknar man med att elförbrukningen kommer öka. För att möta detta gäller det att det produceras tillräckligt med el, framförallt på lokal nivå. Med solcellsproduktion så bidrar du till att minska risken för effektbrist i ditt närområde i framtiden. Både hållbart och klimatsmart alltså.  

Konkurrensfördel

Eftersom det fortfarande är rätt ovanligt för kommersiella byggnader att ha solceller så finns det verkligen en möjlighet att använda det som en konkurrensfördel. Du kan lyfta det i kommunikationen mot kunder, hyresgäster, andra viktiga intressenter och samarbetspartners.  

En intern stolthet

Utöver det ska man inte underskatta alla de mjuka värdena som solceller bidrar till. Som en intern stolthet hos dig och dina medarbetare. Det är lite som när man odlat sina egna tomater, det är stoltheten och den goda känslan i magen som gör arbetet värt det, snarare än att man sparat några kronor.

Solenergi - så funkar det

Ladda ner vår guide och lär dig mer om hur det funkar med solenergi och solceller.

Ladda ner guiden!

Set a Call-to-Action button to activate the box

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Prenumerera på bloggen