Solceller brf: checklista inför årsstämman

3 min
Anders Averdal
31 maj, 2022

En satsning på solceller är en långsiktig investering som både ökar värdet på bostäderna och minskar föreningens klimatavtryck. Jag har förberett en checklista för dig som är aktiv i en styrelse och behöver vägledning inför diskussioner och beslut i samband med årsstämman.

Kanske har din bostadsrättsförening redan börjat titta på solceller eller så har det inkommit en motion till årsmötet? Oavsett så är solceller en förhållandevis stor investering som görs på lång sikt och det vanliga är därför att medlemmarna röstar om beslutet på årsstämman. Här behöver ni göra en del förberedelser så att medlemmarna kan fatta ett välgrundat beslut.

Inför årsstämman behöver styrelsen, eller de i föreningen som driver frågan om solceller, därför informera medlemmarna om vad en investering i solceller egentligen innebär. I kallelsen till årsstämman är det bra att lägga med ett konkret underlag med både argument, förutsättningar och beräkningar:

Berätta varför ni har lagt fram förslaget

Ge kortfattad information om solceller rent allmänt samt beskriv varför ni tror att solceller är ett bra val för just er förening och vilka fördelar solceller ger ur ett miljömässigt och ekonomiskt perspektiv.

Beskriv hur föreningens förutsättningar för solceller ser ut

Undersök och redovisa förutsättningarna för just er förening: takets väderstreck och lutning, tillgänglig takyta, föreningens elförbrukning, om medlemmarna har privata elavtal eller ett gemensamt elabonnemang, huvudsäkringens storlek, om eventuellt bygglov krävs.

Uppskatta kostnader och återbetalning

Baserat på den tänkta anläggningens dimensioner bör ni göra en grov kostnadsuppskattning och redovisa den för medlemmarna. I sin enklaste form bygger investeringskalkylen på hur snabbt kostnaden för anläggningen betalar sig i form av minskade elräkningar. Detta beror i sin tur på hur framtidens elpriser ser ut och hur mycket el föreningen kan sälja som överskott. Vi rekommenderar att göra olika antaganden i kalkylen för att se hur den påverkas av olika scenarion.

De delar som är viktiga att ha med i investeringskalkylen är:

  • Storlek på anläggningen
  • Föreningens elkonsumtion
  • Installationskostnader
  • Eventuella bidrag och stöd
  • Elpriser och marknadsläge

De flesta leverantörer brukar erbjuda egna investeringskalkyler. Du kan också testa att göra en egen kalkyl genom en mall framtagen av Mälardalens universitet eller genom Solcellskollens verktyg. Solcellskollen har även tagit fram en guide specifikt för brf:er.

Redogör för hur investeringen ska fördelas i föreningen

Tänk igenom hur föreningens budget ser ut och hur mycket pengar ni vill och kan investera. Behöver ni låna pengar eller finns det redan sparade pengar i föreningen att lägga på solceller? Kommer det att krävas att medlemmarna betalar in en viss summa eller får de en förhöjd avgift? Visa hur ni tänkt och vad investeringen innebär för medlemmarna och föreningen rent ekonomiskt.

Behöver din förening hjälp för att komma vidare med underlag eller beräkningar? Vi på Mölndal Energi erbjuder solceller och du är välkommen att boka ett digitalt möte med mig eller min kollega Magnus så hjälper vi dig gärna.

Guide: Solceller till bostadsrättsföreningen

Funderar din bostadsrättsförening på att skaffa solceller? Den här guiden vänder sig till dig som är aktiv i en brf och vill veta mer om vad ni behöver tänka på inför en investering i egen solelproduktion.

Ladda ner guiden

Set a Call-to-Action button to activate the box

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Prenumerera på bloggen