Solel i Sverige: Vem bygger och investerar i solcellsparker?

7 min
Alexander Ehrensvärd
28 nov, 2023

Just nu byggs det många solcellsparker, både i Sverige och runt om i världen. Att investera i förnybar elproduktion är för många ett sätt att stärka sitt hållbarhetsarbete. Men vilka är det som bygger och investerar i solcellsparkerna? Och vad finns det för alternativ för din verksamhet? Det berättar jag mer om i den här artikeln.

Solel är en av många pusselbitar som bidrar till att nå klimatmålen, men den är också en viktig del för att möta den förväntade ökningen av energianvändning. Därför ser många solcellsparksprojekt som en klok grön investering. Men vilka är det som står bakom alla projekt och finansierar solcellsparkerna som ploppar upp?

Olika aktörer deltar i byggandet av solcellsparker

Investeringens struktur och byggandet av solcellsparker varierar betydligt mellan olika projekt. Trots dessa variationer finns det fyra vanliga roller som förekommer:

  • Investeraren - Den som finansierar projektet.
  • Byggaren - Den som ansvarar för att uppföra solcellsparken.
  • Driftansvarig - Den som sen driver anläggningen.
  • Elköparen - Den som köper den producerade solelen.

Ibland är det fyra separata aktörer, ibland har en och samma aktör flera av rollerna.

Vilka investerar i solparker?

Det är vanligt att flera olika finansiärer och ägare går samman för att bygga riktigt stora solcellsparker. När det gäller mindre solcellsparker kan även små aktörer, som lantbrukare, stå bakom dem. Här är några exempel på vanliga aktörer som bidrar till finansiering av solcellsparker:

Energibolag: Många energibolag ser liksom vi en solcellspark som en möjlighet att expandera sin lokala elproduktion. Ibland görs investeringen i samarbete med kommunen, ibland på egen hand.

Investeringsfonder: Investeringar i förnybar energi är attraktivt för investeringsfonder och kapitalinvesterare. Dessa fonder kan finansiera projektet och äga det under viss tid innan de säljer vidare. Pensionsfonder är vanliga investerare i solceller, både i Sverige och utomlands.

Banker: Bankerna bidrar främst genom att assistera med lån, men också mer förmånliga upplägg som gröna obligationer. Där kan aktörer som vill göra gröna, trygga investeringar tjäna pengar, och de som bygger solcellsparker kan få ett förmånligare lån. Gröna obligationer är populära bland till exempel pensionsfonder, kapitalförvaltare och försäkringsbolag.

Aktier: Att köpa aktier i företag som arbetar med solceller och specifikt solcellsparker är också ett sätt att bidra med kapital till byggandet av solcellsparker.

Specialiserade solcellsföretag: Idag är det också vanligt med företag som specialiserar sig på hållbara projekt eller solcellsparker specifikt. De har ofta en sammankopplande funktion där de exempelvis kan ta in kapital från investerare och fonder, själva investera i, initiera, äga, planera, bygga och driva solcellsparkerna.

Företag och privatpersoner: Företag och privatpersoner kan också investera mer eller mindre direkt i solcellsprojekt. Privatpersoner kan till exempel bidra genom olika crowdfundingsprojekt. Företag kan i sin tur investera via PPA (Power Purchase Agreement) vilket vi skrivit mer om här.

Detta är några vanliga exempel på hur solcellsprojekt kan finansieras, men det är en marknad som ständigt utvecklas och det dyker upp nya aktörer och nya sätt att finansiera projekten.

Några svenska solparker

Låt oss titta närmare på några solparker i Sverige och vilka aktörer som varit delaktiga i investering, byggande och driften av anläggningen.

HSB Solpark i Strängnäs

I skrivande stund är HSB Solpark i Strängnäs Sveriges största solpark med totalt installerad effekt på 21 MW. Där har HSBs bostadsrättsföreningar kunnat köpa andelar för att täcka sin fastighets elbehov. Solparken har byggts av solcellsföretaget EnergiEngagemang.

Eken Solcellspark i Linköping

En annan av de största solcellsparkerna i Sverige är Eken Solcellspark. Det är ett samarbete mellan flera aktörer: det kommunala energibolaget Tekniska verken, solcellsföretaget Alight, Infranode som äger och finansierar parken och Swedbank som köper elen via PPA från Tekniska verkens dotterbolag Bixia.

Sparbanken Skånes Solcellspark i Sjöbo

När den invigdes 2019 var Sparbanken Skånes Solcellspark den första som ägdes av helt privata aktörer. Bakom satsningen stod Svea Solar som byggde parken, Sparbanken Skåne och andra privata entreprenörer och investerare. Sparbanken Skåne har förbundit sig att i 10 år köpa hela sin förbrukning från solcellsparken.

Kikås solpark i Mölndal

Snart kommer Mölndals första solpark att stå klar på Kikås deponi. Bakom projektet står vi på Mölndal Energi. Mölndals Stad har som mål att andelen av Mölndals elbehov som produceras lokalt med fossilfria källor till exempel sol, vattenkraft och kraftvärme kontinuerligt ska öka.

Som kommunalt energibolag har vi här ett viktigt uppdrag och solcellsparken kommer att bidra med lokal förnybar elproduktion tillsammans med vårt kraftvärmeverk på Riskulla. Parken byggs av Svea Solar. Vi står för investeringen och kommer att sälja elen till kunder som är intresserade av förnybar lokalproducerad el.

Så kan ditt företag stötta utbyggnad av solelsproduktion

Som du märker finns det flera sätt för ditt företag att investera i solparker och bidra till omställningen till ett fossilfritt samhälle.

Det enklaste du kan göra är att välja elavtal med solel, förnybar eller fossilfri el. Ibland är det möjligt att köpa elen från specifika solparker. PPA, som jag nämnde tidigare, är också en möjlighet, där du förbinder dig att köpa el från en specifik solpark under ett antal år framöver. Ibland går det också att köpa andelar i en solcellspark.

Du kan också investera i exempelvis gröna obligationer eller gröna investeringsfonder där pengarna är öronmärkta för investeringar som bidrar till ett hållbart samhälle, bland annat solparker.

Om du är en större verksamhet kan du, liksom HSB, Swedbank och Sparbanken Skåne, gå samman med andra aktörer och tillsammans bygga en egen solpark.

Solel från Mölndal

Vår solpark står i startgroparna att börja byggas. Vi tittar samtidigt på hur vi kan erbjuda våra kunder, både företag och privatpersoner, förnybar och lokal solel. Vill du hålla dig uppdaterad? Här kan du läsa mer och skriva upp dig på vårt mailutskick om solparken.

Läs mer om solparken

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Prenumerera på bloggen