Effekthandel Väst

Bidra till ett flexibelt elnät och ett växande Mölndal

Sälj din effekt och stötta omställningen i Mölndal

Mölndal växer. En ökad elektrifiering i kombination med mer förnybar elproduktion ställer högre krav på effektkapacitet i elnätet. För att inte bli hindrade i expansionen behöver vi ett mer flexibelt elnät. Därför är Mölndal Energi Nät med i marknadsplatsen Effekthandel Väst.

Konkret innebär det att du som företagskund eller aggregator får betalt för att tillfälligt dra ner din elanvändning eller höja din elproduktion. På så sätt minskar belastningen på elnätet.

Effekthandel Väst drivs tillsammans med Göteborg Energi Nät och marknadsoperatören NODES. Marknaden är öppen vintertid från 1 december till 31 mars.

 

Kontakta oss om Effekthandel Väst

Vanliga frågor och svar

Effekthandel väst är en flexibilitetsmarknad där företagskunder och aggregatorer anslutna till Mölndal Energis elnät kan få betalt för att dra ner sin konsumtion eller öka sin produktion av el vissa kritiska timmar.

Mölndal Energi Nät ser ett ökat behov av ett flexibelt och dynamiskt elnät beroende på flera faktorer, bland dem en ökad andel förnyelsebar energi i elnätet, överföringsbegränsningar i ovanliggande nät samt en fortsatt utveckling och utbyggnad i Mölndal.

Företagskunder anslutna till Mölndal Energis elnät, till exempel industrier, fastighetsbolag och aggregatorer.

Det viktiga är att du har eleffekt som du tillfälligt kan stänga ner, till exempel laddinfrastruktur, luftvärmepumpar, större maskiner eller liknande. Alternativt att du har ett batterilager och reservkraft där du vid behov kan mata ut elen på nätet.

Man säljer sin förmåga att vissa kritiska timmar antingen begränsa sin konsumtion av el, öka sin produktion av el alternativt aktivera batterier eller reservkraft.

Vi behöver fler energihjältar som kan hjälpa elnätet när det behövs som mest. Ju fler företag som ansluter sig till marknadsplatsen desto flexiblare blir elnätet och på så vis minskar vi tillsammans risken för elavbrott och extrema elpriser.

Samtidigt bidrar du till ett mer hållbart energisystem och en miljönytta som förutom sitt egenvärde kan användas som material i hållbarhetsrapportering och extern PR.

Du tjänar också pengar på att vara med för varje insats du gör.

Att du har resurser att sänka er elförbrukning eller höja er produktion med minst 50 kW under vissa kritiska timmar. 

Självklart! Kontakta oss här så berättar vi mer. 

Mölndal Energi Nät och du som flexleverantör kommer överens om andel flex en leverantör ska leverera (mätt i MW), vilken/vilka timmar de ska göra det och hur mycket de ska få betalt för det. När båda parter är överens säger man att ett bud antagits mellan parterna. Detta görs via en digital marknadsplats som tagits fram av NODES.

Vi mäter hur mycket el du förbrukat under vissa kritiska timmar och jämför det mot en så kallad baseline, vilken beskriver hur mycket el du förväntas ha använt om inget bud antagits för perioden. Skillnaden mellan dessa nivåer beskriver hur mycket du flexat och är underlag för hur mycket du får betalt. Vi tar fram en baseline genom att titta på din elförbrukning historiskt.

Det görs i efterhand när vi mätt hur förbrukningen/produktionen förändrats. När ett par bud lagts så kan vi utifrån resultatet tillsammans komma fram till nya, mer korrekta bud framöver om det behovet finns.

Longflex och shortflex är två av "flexprodukterna" man kan handla med på marknaden.

Shortflex beskriver specifika bud om flex och är öppna för alla aktörer på marknaden för att se och handla tidigast 7 dagar i förväg. Du får betalt i form av aktiveringspris för levererad flex.

Longflex är ett djupare samarbete mellan en flexleverantör och Mölndal Energi Nät där leverantören binder upp sig att kunna bidra med en viss nivå av flex till ett förbestämt pris under en längre period. Du får betalt för aktiveringspriset för levererad flex men också för ett tillgänglighetspris för hela perioden du är i beredskap att leverera flex om det behövs.

Marknaden är öppen från 1 december till 31 mars.

Handeln kommer att göras på en digital marknadsplattform där både flexleverantör och elnätsbolag kan lägga ut och förhandla om bud.

När ett bud antagits mellan två parter notifieras dem om det och leverantören ska då leverera flex enligt överenskommelsen. Detta mäts sedan mot en baseline för att säkerställa att flex har levererats enligt budets detaljer, och betalning ges.

Fyll i det här formuläret så hör vi av oss inom kort.

 

Läs mer i vår kunskapshub

Vad är effekthandel och hur fungerar det?

Visste du att ditt företag kan spara pengar på att undvika att använda el en viss tidpunkt? Våra elnät står inför en rad utmaningar, bland annat på grund av ökat effektuttag - att många använder el ...

Framtidens elkonsument: så kan du bidra till ett flexibelt elnät

Uppdaterad 28 mars 2023 Vårt samhälle utvecklas och förändras i en hög fart. Elektrifiering, digitalisering och hållbarhetsinsatser. Allt detta ställer högre krav på våra elnät, men också på dig som ...

Framtidens flexibla elnät – vad innebär det?

Utvecklingen går mot ett alltmer elektrifierat samhälle och förnybar elproduktion. Nya förutsättningar sätter nya krav på elnätet. Det pratas om flexibilitet, men vad betyder det och hur kommer ...