Solpark på Kikås

Skörda solen från Mölndals första solcellspark

Solpark Kikås sommaren gräs Solpark Kikås sommaren gräs Solpark Kikås sommaren gräs

Snart får Mölndal ännu mer närproducerad solel

Det byggs fler och större solparker i Sverige. Vår ambition är att vara en ledande aktör i omställningen till ett hållbart samhälle  – vi har därför fattat beslutet att vi ska bygga Mölndals första solpark.

Hoppas att du vill följa med på vår resa!

Om projektet

Solcellsparken blir ungefär lika stor som 10 fotbollsplaner med en kapacitet på cirka 5 megawatt. Elen kommer räcka till cirka 2 000 lägenheter årligen.

Området vid Kikås där parken byggs fungerade som en deponi från 1930- till 1990-talet. Deponin är sluttäckt sedan ett par år tillbaka, men det är inte tillåtet att bygga bostäder på marken. Solceller är däremot tillåtet och bidrar till att effektivt nyttja området på ett hållbart sätt. 

Svea Solar kommer stå för entreprenaden och byggnationen beräknas starta under 2024. 

Intresserad av solparken?

Vi vill att så många som möjligt ska kunna engagera sig i parken och tittar på lösningar för både företag och privatpersoner. Anmäl dig för att hålla dig uppdaterad och bli först med att få ny information. Du får ungefär ett mail i kvartalet. 

Vanliga frågor och svar

 

Vi vill vara drivande i omställningen till ett hållbart samhälle och redan 2018 blev vi som första energibolag i Sverige 100 procent fossilfria i egen produktion. Nu ser vi möjligheten att bidra med ytterligare lokal förnybar elproduktion i Mölndal genom en solcellspark i Kikås. Förutom att producera lokalt förnybar energi och bidra till att minska klimatutsläppen, så kan vi nyttja mark som är svåranvänd till andra nyttor. 

Samtidigt stödjer vi Mölndals stads gröna profil och miljömål den energiplan som är antagen: Att Mölndal ska verka för att andelen (av elbehovet) som produceras med lokalt förnybar elproduktion (sol, vatten och kraftvärme) ska öka och att den installerade effekten solel i Mölndals kommun ska uppgå till minst 40 MW 2030. Vid slutet av 2021 var det drygt 10 MW installerad effekt. 

Solcellsparken bidrar även, precis som Riskullaverket, till att göra elnätet mera robust och att risken för framtida effektbrist i samhället minskar. 

Solkraften är fortfarande ett av de mindre energislagen i Sverige men andelen i energimixen växer. Det finns ett stort politiskt intresse för solkraft och av alla energislag så vill 82 procent av svenska folket se större satsningar på solel framöver (SOM-institutet).

Vi har märkt ett stort intresse av solparken från både privatpersoner och företagskunder. Du som kund kommer kunna ta del av solelen som produceras genom ett tillval på ditt elavtal. Exakt hur det ska utformas har vi inte spikat än, utan vi återkommer med mer information under hösten.  Fyll i din email ovan så håller vi dig uppdaterad.

Givetvis behövs det el även på natten och vintern, så en solpark är inte den enda lösningen för ett hållbart samhälle. Idag har vi tre vindkraftverk som producerar el och ett kraftvärmeverk på Riskulla producerar både förnybar el och värme.

Faktum är att kraftvärmeverket och solparken kommer att komplettera varandra utmärkt. Kraftvärmeverket producerar nämligen som mest el på vintern när det är kallt, då vi behöver mycket fjärrvärme. På sommaren däremot stängs kraftvärmeverket ner för revision och då bidrar solparken med lokal och förnybar el till Mölndalsborna.

Olika delar av parken har olika livslängd, men genom att byta ut vissa delar när de är uttjänta kommer parken kunna producera solel i minst 30 år, antagligen ännu längre.

Vår plan är att solcellerna ska materialåtervinnas i så stor grad som möjligt. Teoretiskt sett går det att återvinna upp till cirka 97 procent av solcellerna, resterande 3 procent är damm och vattenblandningar som är svåra att göra något med. Tyvärr är siffrorna i praktiken inte lika höga, men när marknaden för solceller blir större kommer det med stor sannolikhet bli enklare att återvinna materialen. Tekniken kan också komma att utvecklas under kommande 30 år så att det finns andra, eller bättre, metoder att återvinna solcellerna på när det väl är dags för vår park.

Parken förväntas producera 5,1 GWh årligen, vilket uppskattningsvis räcker till cirka 2500 lägenheter. 

Som en jämförelse produceras 17 GWh/år från våra tre vindkraftverk, och 100 GWh el och 400 GWh fjärrvärme från kraftvärmeverket Riskulla. 

Produktion av förnybar el tränger undan fossil elproduktion på annat håll i Europas sammankopplade elsystem. Hur mycket varierar mellan olika år. Enligt klimatbokslutet 2022 undveks 400 kg CO2 per MWh förnybar el som producerades i elområde 3 under 2022 genom undanträngning av fossil elproduktion. För vår solpark på 5 MW motsvarar detta 2000 ton undvikna utsläpp om vi utgår från hur elproduktionen såg ut år 2022. 

Redan 2018 blev vi 100 procent fossilfria i egen produktion som första energibolag i Sverige, och med en solcellspark i Kikås ser vi möjlighet att bidra med ännu mer lokal förnybar el. Det bidrar till minskade klimatutsläpp och stödjer kommunens miljömål.  

Samtidigt tillför vi lokal effekt till elnätet, vilket gör det mer robust. Det kommer behövas när Mölndal växer och samhället blir mer elektrifierat, med fler elbilar till exempel. 

Vår ambition framåt är att möta ökat behov i Mölndal med mer lokalt förnybar el : 20 GWh till 2030. 

Upphandlingen var en totalentreprenad, så anbudsgivarna gjorde teknikval utifrån våra funktionskrav och vår uppförandekod. 

I det vinnande anbudet ingår solpanelerna som är monokristalina och produceras av Jetion och Trina Solar.  

Montagesystemet är specifikt framtaget och anpassat för deponier där det inte går att gå djupt ner i marken. Systemet heter TreeSystem som och kan beskrivas som ett rotsystem med pålar.   

Utifrån den elektrifiering som sker idag, både med nya stora industrier, befintliga industrier som ställer om och en konvertering från fossildrivna fordon till elfordon, så behövs all fossilfri elproduktion. 

Med det sagt så kan det medföra utmaningar för elnätet och elsystemet om det tillförs mycket distribuerad el. Men det krävs betydligt mer för att vi ska hamna där. Idag kommer 1 procent tillförd el från solel i Västra Götaland. Samma siffra gäller för Sverige i stort.  

Vill du veta mer om solel?

Här har vi samlat några artiklar om solel och solceller

Vad är en solpark?

Nu växer solparkerna fram som svampar ur jorden. Solpark, eller det lite längre ordet solcellspark, är en större solcellsanläggning som installeras på marken.

Solel Sverige: hur bra är förutsättningarna?

Hur lämpligt är Sveriges klimat för solceller och hur många solcellsanläggningar finns det i landet? 

Guide: Så här funkar solenergi

I den här guiden lär du dig hur allt hänger ihop i anläggningen för egen produktion av solel. Du lär dig allt ifrån hur själva solcellen fungerar till vilka komponenter som krävs och vad de gör.