Ladda bilen

Guide till att ladda elbil

Har du frågor om elbilsladdning? Då har du kommit rätt. Den här sidan besvarar de vanligaste frågorna om att ladda elbil.

Allt du behöver veta om elbilsladdning

Kapitel 1

Hur laddar man en elbil?

När det handlar om elbilsladdning i hemmet så undrar många hur man ska ladda sin elbil. Behöver man en laddbox? Eller räcker det med att använda sitt vanliga vägguttag? I artikeln Ladda elbil: när, var och hur? kan du läsa om varför du bör skaffa laddbox istället för att använda vägguttaget.

Vägguttag

Med en Mode 2-kabel kan du omvandla ditt vägguttag till en tillfällig laddstation. Kabeln som har en jordad stickkontakt i ena ändan och kontakt till elbilen i andra brukar alltid följa med när man köper elbil. Men att ladda bilen på detta sätt bör endast ses som en provisorisk lösning, en form av reservtank. Anledningen är att vanliga 220 V eluttag inte är dimensionerade för hög belastning under lång tid, vilket som krävs för att ladda en elbil. Att ladda i vanliga eluttag innebär en ökad brandrisk och är till och med förbjudet i en del länder.

Laddbox

För att ladda din elbil säkert och minimera risken för överhettning bör du installera en laddbox i hemmet. Vid installation ingår ett jordfelsskydd, antingen inbyggt i laddboxen eller separat, för att få ett fullgott skydd mot fel även från bilens sida. En laddbox kostar cirka 7 000 – 12 000 kronor inklusive installation efter skattereduktion för grön teknik.

Vi på Mölndal Energi samarbetar med Evify, vilket gör att du som privatperson kan köpa en egen laddbox att installera hemma. På den här sidan hittar du vårt laddboxerbjudande och en intervju med Margareta och när hon skaffade elbil och laddbox

Kapitel 2

Vad kostar det att ladda en elbil?

I artikeln, Vad kostar det att ladda en elbil? kan du få en tydlig bild över totalkostnaden för bilåkandet.

När du som tidigare ägt fossilbil byter till elbil, så ersätter du bensintanken med ett batteri. Vad som tidigare motsvarade tankens maxvolym utgörs nu av batteriets maximala laddningskapacitet. Istället för att mäta mängden bränsle i liter kommer du nu mäta i kilowattimmar (kWh).

Vad är milkostnaden för en elbil jämfört med en fossilbil?

Du som har ägt en fossilbil vet att priset inte varierar så mycket mellan olika bensinstationer. Bensinpriset ligger ungefär kring femton kronor litern. Eftersom en fossilbil förbrukar i snitt 0,5–1 liter bränsle per mil, så ligger milkostnaden på någonstans mellan 10–20 kronor.

Men så är det inte riktigt när du köper elbil. Då skiljer sig nämligen priset för att ladda beroende på var du laddar. Om du laddar bilen hemma så betalar du elprisen som står i ditt elavtal. Om ditt pris till exempel är 1,50 kr/kWh och din elbil drar 1,6 kWh/mil, så blir din milkostnad 2,50 kr. En elbil som istället drar 3 kWh/mil har en milkostnad på 4 kr.

Då elpriset varit väldigt varierande de senaste åren så är det svårt att säga exakt vad det kostar att ladda din elbil, och det kan variera från månad till månad eller timme till timme beroende på vad du har för elavtal. Har du ett timprisavtal så är det bra att ladda på natten

Hemmaladdad elbil: 2:50-4 kr/mil

Om du däremot laddar på en laddstation får du betala ett högre pris. Anledningen är att affärsverksamheter måste täcka sina kostnader. Här har man till exempel investerat i teknisk utrustning som laddar snabbare än laddboxen i hemmet. Priserna skiljer sig stort mellan aktörerna och kan ibland påverkas av andra faktorer som hur många som laddar samtidigt, men i snitt varierar det mellan 2,5-8 kr/kWh .

Kapitel 3

Hur lång tid tar det att ladda en elbil?

I artikeln, Hur lång tid tar det att ladda en elbil? kan du läsa om varför en fossilbil bara tar ett par minuter att tanka medan elbilen tar betydligt längre tid.

Vad påverkar laddningstiden för elbil?

Laddningstiden varierar ganska mycket mellan olika elbilar, nedan kikar vi närmare på vilka faktorer som påverkar laddningstiden.

Batteriets kapacitet

Ett 'litet' batteri blir fulladdat snabbare än ett 'stort' högkapacitetsbatteri.

Temperaturen

Ju kallare temperatur, desto längre tid tar det att ladda.

Batteriets kapacitet och temperaturen påverkar även hur ofta du behöver ladda elbilen.

Belastningen av elanläggning

Om du laddar hemma och har dynamisk lastbalansering påverkas tiden av den totala belastningen av din elanläggning.

Laddboxen

Laddarens effekt är vanligtvis det som har störst påverkan på laddningstiden. Vanliga effekter på laddare är 3,7, 11 och 22 kW. Med en 11 kW laddare kan du ladda 11 kWh per timme.

Hur påverkar min laddbox laddningstiden för elbil?

När du väljer vilken laddbox du ska installera så behöver du välja om den ska klara 3-fas, eller om det räcker med 1-fas. Det är ett avgörande val för hur snabbt du kommer kunna ladda elbilen. I skrivande stund (2021) klarar de flesta som alla nya elbilar 3-fasladdning, det är främst laddhybrider och några enstaka elbilar som bara klarar 1-fas. För att in inte behöva byta laddbox när du byter bil så rekommenderar vi därför att du väljer en laddbox som klarar 3-fasladdning, även om din nuvarande bil inte gör det. Här har vi skrivit mer om hur lång tid det tar att ladda en elbil. 

Ett nytt sätt att tänka kring laddning

Många kan bli avskräckta av tanken att behöva stanna och ladda elbilen än längre tid. Men faktum är att många elbilsägare upplever att de lägger mindre tid på att ladda elbilen jämfört med tiden de tidigare la på att tanka sin fossilbil. Anledningen är att man laddar bilen när den inte används, till exempel på hemmaparkeringen eller på arbetsplatsen. På så sätt blir det färre besök till publika laddstationer i vardagen. Det gånger du behöver besöka publika laddstationer är när du gör en längre resa och då kan det ändå vara skönt med en paus då och då. 

Kapitel 4

Var kan jag ladda min elbil?

I artikeln Var kan man ladda sin elbil, redogör Per Salomonsson för två platser som man kan ladda sin elbil; hemmet och jobbet. Nedan kan du även läsa om en tredje plats, publika laddstationer.

Hemmet

Med rätt utrustning går det utmärkt att ladda bilen hemma. Har du en 11 kW laddare tar det cirka 7 timmar att ladda upp ett tomt batteri hos en elbil. Därför det bästa att kunna ladda bilen på bostadsparkeringen under natten. För dig som bor i villa och som äger din egen parkeringsplats är det enkelt att installera en laddbox. För dig som bor i bostadsrätt eller hyresrätt är det lite mer förarbete som behöver göras. I den här artikeln har Per delat med sig om tips på hur du övertygar hyresvärden eller bostadsrättsföreningen att skaffa laddbox. 

Har du en sommarstuga eller fjällstuga så har Karin samlat sina tips om elbilsladdning och fritidshus här

Arbetsplatsen

Allt fler företag börjar nu att installera elbilsladdning på arbetsparkeringen. Det är ett bra sätt att göra arbetsplatsen mer attraktiv och att göra det enklare för anställda att skaffa elbil. Om du har möjlighet att ladda antingen hemma eller på arbetsplatsen så täcker du i stort sett ditt vardagliga behov av att ladda elbilen.

Publika laddstationer

Laddinfrastrukturen såväl som i Sverige och övriga Europa expanderar hela tiden. På de flesta motorvägar ser man nu publika laddstationer där du enkelt kan stanna för att snabbladda bilen. Ofta behöver du någon form av app eller ett laddkort för att ladda. I den här artikeln har vi samlat tips på hur du kan hitta publika laddstationer när du är ute och reser.

Kapitel 5

Hur vet jag att laddboxen funkar till min bil?

I artikeln Hur vet jag om laddboxen funkar till min bil? hittar du en checklista med saker som du kan tänka på när du ska välja laddbox. Elbilsmodellerna på marknaden skiljer sig åt bland annat om hur mycket laddström de klarar av och hur mång mil man kan köra på ett fulladdat batteri. Här är två saker du ska fundera över:

Typ 1-uttag eller typ 2-uttag?

Det första du behöver tänka på är vilket ladduttag du har på elbilen. Det finns två varianter, typ 1-uttag eller typ 2-uttag. Sedan 2018 är typ 2-uttaget standard i Europa, vilket är det ladduttagen som klarar både 1-fas och 3-fas till skillnad mot typ 1-uttaget vilket endast klarar 1-fas.

Fast kabel eller ett uttag?

När du ska köpa laddbox behöver du välja om du ska ha en kabel som sitter fast i laddboxen eller inte.

Fördelarna med en fast kabel är att du slipper koppla på en lös kabel varje gång du ska ladda. Du slipper också oroa dig för att någon ska sno sladden. Nackdelen är att du inte kan växla mellan en typ-1 och typ-2 kabel. Om du till exempel har vänner på besök som har ett annat typ av eluttag så kan de inte använda laddboxen. Du kan också behöva byta ut laddboxen ifall du byter till en elbil i framtiden med en annan typ av ladduttag, även om risken är låg då de flesta bilar idag har typ-2 uttag.

Fördelarna med en lös kabel är att det är lätt att växla kabel om du skulle behöva det i framtiden eller om du får gäster som vill ladda. Många föredrar därför flexibiliteten hos en lös kabel. Det finns också laddare där man kan låsa fast sladden i boxen via dess app, för att stöldsäkra den.

Allt smartare laddboxar

Laddboxarna blir allt smartare och ger dig större möjlighet att anpassa din elbilsladdning. När du väljer laddbox är det därför bra att fundera på hur smart du vill att din laddbox ska vara.

Till exempel finns det idag smarta laddboxar som är specialanpassade för solceller, som kan se till att du bara laddar med din egna solel. Något som det talas allt mer om är Vehicle to Grid (V2G) och Vehicle to Home (V2H). Det innebär att man vid behov istället för att ladda kan skicka el från bilens batteri tillbaka till elnätet eller sitt hem. Än så länge är detta väldigt nytt och inte helt utvecklat, men är du intresserad av det så är det viktigt att välja en laddbox som möjliggör V2G eller V2H. 

 

Kapitel 6

Vad är lastbalansering?

Lastbalansering är en lösning som förhindrar att din huvudsäkring blir överbelastad. Genom att koppla en mätare, en så kallad effektvakt, på elcentralen anpassar sig laddboxen till den el som finns ledig i stunden. Hushållets el som till exempel tvättmaskin, kaffekokare och ugn prioriteras då högre än elbilsladdningen. Eftersom hushållets övriga elförbrukningen generellt är låg under natten så kan du effektivt utnyttja den kapacitet som finns ledig då, vilket kan innebära att du laddar bilen snabbare.

När ska jag välja lastbalansering?

Syftet med lastbalansering är att skydda huvudsäkringen. Det finns vissa hushåll som är i större behov av att anpassa laddningen baserat på elförbrukningen.  Nedan har vi sammanfattat några aspekter som kan göra att just du behöver installera en lastbalansering. Du kan också läsa mer i vår artikel Behövs lastbalansering vid installation av laddbox?

Liten huvudsäkring

De flesta hushållen har en huvudsäkring som är 16A, 20A eller 25A. Ju mindre huvudsäkring du har desto mer behov av lastbalansering har du.

Flera bilar som ska laddas

Om du har mer än en elbil som ska laddas under natten så ökar elförbrukningen och därför rekommenderar vi att du i så fall installerar en lastbalanserad laddbox.

Hög elförbrukning

Den tredje aspekten är hur stor din generella elförbrukning är. Har du till exempel ett värmesystem, bastu eller bubbelpool som drivs på el? Då kan det vara bra att välja lastbalansering.

När behöver jag inte dynamisk lastbalansering?

I vissa fall behöver du inte en dynamisk lastbalansering. Om punkterna ovan inte stämmer in på dig kan det vara ett onödigt tillval. Vill du ändå ta hänsyn till hemmets elanvändning så är ett alternativ är att välja en laddbox som går att programmera till att ladda med olika effekter vid olika tider. På så sätt kan du anpassa elbilsladdningen för att matcha den övriga elanvändningen du har i huset.

Om du är osäker på om du behöver dynamiskt lastbalasering eller inte, rådfråga din leverantör.

Kapitel 7

Installera laddbox

Kan jag få bidrag när jag installerar laddbox?

I artikeln, Bidrag för laddbox: nu en skattereduktion för grön teknik, reder Caroline Nyquist Alvarez ut vilket ekonomiska stöd du kan få för att finansiera installationen av laddboxen.

Från och med 1 januari 2021, kan du som privatperson inte längre ansöka om bidrag för installation av laddstation hemma. Numera får du istället en rabatt – skattereduktion för grön teknik. Det innebär att du får göra 50% avdrag på kostnaden för både materialet och arbetet när du installerar en laddbox hemma.

För att få skattereduktion behöver du uppfylla dessa villkor:

  • Materialet måste köpas från samma företag som gör installationen.
  • Du måste ha betalat in skatt under året som minst motsvarar skattereduktionsbeloppet.
  • Laddningspunkten får enbart användas av det aktuella hushållet (den får alltså inte vara publik eller fungera som en ”elmack”).

Företaget gör avdraget för skattereduktionen på din faktura (när arbetet är slutfört och du har betalat fakturan lämnar företaget in ansökan om utbetalning).

Du får maximalt 50 000 kr skattereduktion per år för grön teknik. Mer information om skattereduktion för grön teknik finns på Skatteverkets hemsida.  

Installera laddbox villa

Om du bor i en villa är det relativt enkelt att skaffa laddbox. Köpprocessen består egentligen bara av två steg till en färdig installation.

1.     Välj laddbox och leverantör

Idag finns det många olika aktörer på marknaden, och en mängd laddboxar med olika funktioner. Därför är det bra att titta runt på olika erbjudanden, dels för att hitta den laddboxen som passar just ditt behov och din budget bäst, dels för att hitta en leverantör som känns trygg och seriös.

2.     Leverantören istallerar laddboxen

Själva installationen av laddboxen får du inte göra själv, utan den måste utföras av certifierad elektriker. För att få skattereduktion på både arbetet och laddboxen ska installationen göras av samma leverantör. I artikeln, Installera laddbox - så går det tillkan du läsa mer ingående om hur installationen går till.

Laddboxen ansluts till fastighetens elcentral. Den ska skyddas av separat säkring och en jordfelsbrytare för att uppfylla säkerhetskraven. Själva installationen brukar ta ett par timmar, men det kan ta längre om kabeln till exempel ska grävas ner.

Installera laddbox bostadsrätt eller hyresrätt

Om du bor i en bostadsrätt eller hyresrätt så skiljer sig processen lite gentemot villaägare. I artikeln Kan jag skaffa elbil om jag bor i lägenhet? kan du läsa fler tips på hur du kan gå tillväga.

Installera laddbox bostadsrätt

Om bostadsrättsföreningen äger din parkeringsplats så ska du först och främst göra en intresseanmälan till styrelsen. Arbeta för att få fler med dig på tåget och lägg fram argument till varför bostadsrättsföreningen borde investera i en laddinfrastruktur. Det bästa är nämligen att titta på en gemensam systemlösning där alla i bostadsföreningen på sikt skulle kunna koppla på sig.  

Installera laddbox hyresrätt

Du som bor i hyresrätt ska först vända dig till fastighetsägaren för att ta reda på vem som äger parkeringsplatsen. Om det är fastighetsägaren som äger parkeringsplatsen så lämnar du en intresseanmälan till dem. Ett bra sätt för att få ett godkännande är att gå ihop flera grannar. En större efterfrågan på elbilsladdning indikerar på att fastighetsvärdet ökar om dem väljer att göra en installation. Om parkeringen inte ägs av fastighetsägaren kan du istället vända dig direkt till ägaren av parkeringsplatsen.

Elbilar och miljö

Många väljer att skaffa elbil för att man vill minska sitt klimatavtryck. Trots det menar många motståndare att batteriet i elbilen har ett betydande klimatavtryck. I artikeln Hur miljövänligt är batteriet i elbilen? går Daniel Gustafsson igenom frågorna kring elbilar och miljö.

All form av nyproduktion är en belastning på miljön, oavsett om det är elbilar, fossila bilar eller helt andra saker som kläder, leksaker och möbler. Det är inte helt enkelt att räkna ut elbilars miljöpåverkan vid produktion då det finns flera parametrar att ta hänsyn till. Enligt IVL Svenska Miljöinstitutet, som publicerade en metastudie 2017 som sen uppdaterades 2019, så minskar utsläppen ju mer storskalig och utvecklad produktionen blir. Elbilarna har helt enkelt framtiden för sig.

Det viktigaste att komma ihåg om du vill göra en insats för miljön är att ladda din elbil med 100 % fossilfri el. Till exempel med din egenproducerade solel.

Solceller och elbilsladdning

Det är inte ovanligt att den som är intresserad av elbilar också har funderat på, eller redan har solceller. Tänk att kunna ladda elbilen med sin egenproducerade solel! Vill du vara säker på att det är just din solel du laddar elbilen med finns det dock ett par tekniska utmaningar. I artikeln, Ladda elbilen med solceller: vad ska jag tänka på? går Per igenom tre olika sätt att lösa detta:

  • Ladda när solen skiner.
  • Installera en smart laddbox.
  • Installera ett solcellsbatteri.

Allt du behöver veta om laddning av elbilar

Har du en elbil eller funderar på att köpa elbil? Då har vi gjort en guide som besvarar de mest vanliga frågorna om laddning av elbil. Här hittar du svar på vilka ladduttag som finns och vad du kan få för skatteavdrag när du installerar en laddbox.

Ladda ner guiden här!

Fyll i formuläret för att ladda ned guiden gratis!

Prenumerera på bloggen