Hur laddar jag elbilen billigast?

6 min
Andreas Porslund Ottestrand
24 feb, 2024

Har du en elbil eller funderar du på att skaffa en? Inflation och höga räntor gör att vi är många som funderar på hur vi kan ladda elbilen så billigt som möjligt. I den här artikeln delar jag med mig av fyra tips på hur du kan ladda elbilen för så lite pengar som möjligt.

Att ladda en elbil är överlag billigare än att tanka en bensin- eller dieselbil. Vill du ändå säkerställa att du laddar så billigt som möjligt? Då kommer här fyra vardagstips.

Fyra tips för att ladda elbilen billigt

1.      Ladda elbilen hemma

Om du har möjlighet så är den billigaste lösningen att installera en laddbox hemma och ladda via den. Det innebär en kostnad initialt för installation, men det är något du kommer att tjäna in snart. Att ladda hemma är också den smidigaste laddningen då din bil ändå står stilla en längre stund. Har du inte en villa med egen parkering kan det vara svårare.Här har vi samlat tips för dig som bor i lägenhet.

2.      Ladda elbilen på natten

Om du har ett rörligt elavtal med timpris och laddar elbilen hemma har du möjlighet att utnyttja dygnets varierande elpriser. Generellt är elpriset som lägst under natten, därför är det oftast lönsamt att schemalägga laddningen under dessa perioder. Antingen kan du tidsinställa in laddningen manuellt eller ta hjälp av så kallad smart laddning. Idag finns det även smarta laddare som kommunicerar och läser av dygnets elpris och automatiskt optimerar laddningen till när elen är som billigast.

Föreställ dig att du kommer hem från jobbet, parkerar bilen och kopplar in elbilsladdaren. Den här tidpunkten, runt kl 18:00, är det inte ekonomiskt fördelaktig att ladda bilen, eftersom priset ökar med efterfrågan och många hushåll lagar mat, diskar och förbrukar el under kvällstid.

Skillnaden på elpriset kan vara stor, till exempel kan spotpriset vara 80 öre/kWh mellan kl 17:00-18:00, men gå ner till 4 öre/kWh mellan kl 00:00-01:00.

3.      Ladda elbilen med solceller

Ett annat exempel på hur du kan optimera hemmaladdningen är att installera solceller på taket. Med solceller har du möjlighet att ladda bilen med solel under de timmar på dygnet som de producerar el. Om du arbetar hemifrån några dagar i veckan, eller har möjlighet att ställa bilen hemma, kan du i princip ladda gratis med detta alternativ. Här har vi skrivit fler tips till dig som vill ladda elbilen med el från egna solceller.

4.      Undvik snabbladdning när du reser

Att ladda elbilen hemma är oftast det billigaste alternativet, men det är inte i alla situationer som man har möjlighet att utnyttja hemmaladdningen. När du är ute på vägarna under en semesterresa, eller befinner dig i en sommar- eller vinterstuga, kan det vara avgörande att ladda elbilen på en publik laddningsstation. Vilket är då det billigaste alternativet?

Hitta gratis elbilsladdning

Vill du komma riktigt billigt undan så finns det faktiskt laddplatser som erbjuder gratis laddning. Då är det ofta butiker, köpcentrum och restauranger som använder laddningen som ett sätt att locka kunder. Nackdelen är att platserna ofta är upptagna och laddningen går långsamt, men vill du fylla på lite kan det vara en bra lösning. En del kartor för elbilsladdning, exempelvis Chargefinder, har ett filter som gör att du kan söka på gratis laddplatser.

Ganska billiga och snabba platser

För det mesta är däremot offentliga laddningsstationer dyrare än att ladda hemma, men fördelen är att det ofta går fortare.

I regel kostar det 3,5–6 kr per kWh att ladda elbilen vid en vanlig laddningsstation. Priset baseras på mängden kWh du förbrukar, var och vilket nät du laddar vid, samt vilken avgift leverantören tar. Något som börjar bli vanligare är att de har en timprissättning och då påverkas priset även av vilken tid på dygnet du laddar. Ofta kan du använda olika laddappar för att ladda, men var uppmärksam på att priset mellan leverantörerna kan variera.

Dyrt men snabbt

Du har säkert hört talas om snabbladdningsstationer. Idag finns de utspridda runtom i Sverige och Europa. Fördelen med snabbladdning är att du kan fylla en tank till 80 procent på mellan 15 och 45 minuter, vilket kan vara avgörande om du reser en längre sträcka. Däremot är det inte ett bra alternativ om du vill ladda billigt, eftersom kostnaden oftast är mer än 8 kr per kWh.Vad kostar det att ladda en elbil?

Vill du läsa mer om hur drivmedelskostnaden ser ut jämfört med en bensinbil kan du läsa mer om det i artikeln Vad kostar det att ladda elbil.

Allt om elbilsladdning

Har du fler frågor och funderingar om elbilsladdning? Då är den här guiden för dig.

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Prenumerera på bloggen