Ladda elbil med solceller: vad ska jag tänka på?

8 min
Per Bergqvist
26 jun, 2021

Du som är intresserad av solceller kanske även funderat på, eller redan har, en elbil. Det är inte så konstigt, båda är kloka val för dig som är miljömedveten med ett teknikintresse. Och visst låter det lockande att kunna ladda sin elbil med egenproducerad solel. Tänk på detta om du vill ladda din elbil med el från egna solceller.

Solceller och elbil är en utmärkt kombination, men att ladda din elbil hemma med enbart el från dina solceller är mer komplext än vad det låter. Många tror att det enda som behövs är en elbil och solceller. Men så enkelt är det inte.

Den största utmaningen är att solelen som du producerar inte sparas utan går direkt ut i ledningarna. Solcellerna producerar dessutom bara el dagtid medan man ofta laddar sin elbil på natten.

Därför kommer du som har både solceller och en elbil stundtals ladda elbilen med solel, stundtals köpa el, och stundtals sälja solel. Vill du vara säker på att du får just din egenproducerade solel i bilens batteri så finns det tre lösningar.

Så kan du ladda elbilen med solceller

Lösning 1 – ladda elbilen när solen skiner

Den första lösningen är den manuella: att du håller koll på när dina solceller producerar för fullt och passar då på att ladda elbilen. Detta kräver att du håller koll på solcellernas produktion och att du är hemma och kan ladda bilen dagtid. Det är alltså en tidskrävande lösning, men den kostar inget extra. Om du arbetar mycket hemifrån, eller om du arbetar främst kvällar och nätter, kan detta vara ett bra upplägg för dig.

Lösning 2 – installera en smart laddbox

Den andra lösningen är att välja rätt laddbox. Det finns en mängd olika laddboxar på marknaden som är mer eller mindre smarta. Det är både säkrare och snabbare att ladda med en laddbox, men utbudet av smarta laddboxar som är specialanpassade för solceller är fortfarande förhållandevis snävt men det växer. Då kan du välja om du vill att elbilen ska laddas bara med el från solcellerna eller om du ska ladda för fullt med den el som finns tillgänglig, vilket då kan bli en kombination av egen el och köpt el. Har du gott om tid kan du välja det första alternativet, och när du vill vara säker på att ha ett fullt batteri så snart som möjligt kan du välja det andra alternativet.

Lösning 3 – installera ett solcellsbatteri

För att kunna använda solelen som producerats dagtid på kvällen eller natten är en lösning att installera ett solcellsbatteri. Om du installerar ett vanligt solcellsbatteri kommer du dock inte kunna styra om batteriets el går till elbilen eller tvättmaskinen, utan det går till båda och du kommer behöva köpa till el till elbilen.

För att vara säker på att bara få solel till elbilen så behöver du kombinera det med en smart laddbox. Det går att installera batteriet på ett sådant sätt att det bara skickar ström till elbilen. En utmaning med detta är att elbilsladdning kräver väldigt mycket effekt, och ska du köpa ett batteri som matchar den effekten så kommer det bli väldigt kostsamt. I skrivande stund kostar ett batteri ungefär 10 000 kr per kW effekt. För att ladda en elbil i full effekt kan det behövas ett batteri på 22 kW, vilket alltså kostar runt 220 000 kr.

Enfas eller trefasladdning

Förutom ovan nämnda utmaningar så finns det ytterligare en sak att ta hänsyn till, och nu blir jag ännu mer teknisk. I en vanlig villa har du tre faser, och dina olika elprylar där hemma tar ström från de olika faserna. Om en fas går så försvinner därför inte elen i hela huset, utan det är till exempel bara köket som blir strömlöst. Din solcellsanläggning skickar ut ström på alla tre faserna samtidigt och använder du bara elprylar på en fas så kommer elen som skickas ut på de andra två faserna att gå ut i elnätet och säljas.

När det kommer till elbilar så finns det vissa elbilar som kan ladda genom att ta ström från alla tre faserna samtidigt, och andra som bara kan ta från en fas. För att veta vad som gäller för din bil så behöver du kolla med tillverkaren eller återförsäljaren. Det räcker inte att kolla på handsken (själva anslutningen) på sladden, då den kan vara skapad för att se ut att vara för tre faser fast den bara tar el från en fas.

Om du har en bil som laddar på en fas så finns det alltså en risk att solcellsanläggningen skickar ut 12A (ampere) till din elbil, men din elbil behöver mer för att ladda effektivt och därför köper du lite el för att kunna ladda. Samtidigt skickar solcellsanläggningen ut el på de övriga två faserna som kanske inte används. Då hamnar du i en sits där du säljer din egen solel och köper in annan el samtidigt, vilket känns trist. Den enda lösningen på detta är tyvärr att köpa en elbil med trefasladdning.

Solceller och elbilsladdning – skatteavdrag grön teknik

Många idag undrar hur miljövänligt batteriet i en elbil är, och nytillverkning skapar alltid en mijöpåverkan oavsett om det är en elbil eller en bil med en fossilmotor. Då kan det vara ett bra alternativ att sedan ladda elbilen med egenproducerad solel. Två goda ting som uppmuntras genom ett skatteavdrag för grön teknik. Det gäller för både installation av solceller, batterilagring och elbilsladdning. Du kan söka för alla tre men tänk på att det finns ett tak på 50 000 kr per person och år. Du kan läsa mer om skatteavdraget för grön teknik här.

Guider om solceller och elbilsladdning

Funderar du på solceller? Då har vi skapat en guide som heter: Så blir du din egen solelsproducent. Där kan du bland annat läsa om hur du vet att ditt tak passar för solceller och vad du ska tänka på när du väljer leverantör. Ladda ner den nedan. Vi har också en guide med bra saker att veta för dig som funderar på elbil, du kan ladda ner den här.

Så blir du din egen solelproducent

Ladda ner guiden

Set a Call-to-Action button to activate the box

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Prenumerera på bloggen