<img height="1" width="1" src="https://www.facebook.com/tr?id=1030212080685553&amp;ev=PageView &amp;noscript=1">

När ska jag ladda min elbil?

5 min
Caroline Nyquist Alvarez
30 apr, 2022

På kvällen, på natten eller tidigt på morgonen – ja, när är det egentligen bäst och billigast att ladda elbilen? I den här texten går jag igenom vad du ska tänka på och när på dygnet du optimalt bör ladda din elbil.

Hur ofta du behöver ladda elbilen avgörs av vilken kapacitet ditt batteri har, men även på vilken körstil du har. För många elbilsägare sker majoriteten av laddningen hemma under natten. Inte så konstigt, eftersom det oftast är då bilen står still en längre stund. Att ladda bilen på natten när elen är som billigast, och när belastningen på elnätet är som lägst, är också det smartaste sätt att ladda elbilen på. 

Ladda bilen på natten när elen är billigare

Elpriset styrs, som du kanske vet, av utbud och efterfrågan. Elen är därför billigare på natten när de flesta av oss sover och dyrare på morgonen när vi går upp och börjar förbruka mer el. Det gör att det finns pengar att spara genom att välja när du tvättar, dammsuger – eller laddar din elbil. De generellt sett allra billigaste timmarna utnyttjar du mellan 02 och 04 på natten.

Bara att plugga i kontakten nattetid då? Nej, för att spara pengar genom att anpassa din elförbrukning till stunder när elen är billig behöver du ett timprisavtal. Kanske vet du redan vad du har för elavtal i dagsläget? Kontrollera annars det med ditt elhandelsbolag eller titta på din faktura.

Förutom att elpriset är lägre per timme, finns det ytterligare fördelar med att ladda på natten. Har du effekttariff, där du betalar extra för elförbrukning under vissa tider, kan du välja att ladda på de tider belastningen på elnätet är lågt och därmed undvika straffavgiften.

Ladda på dagen om du har solceller

Ett undantag är om du har solceller och vill ladda din elbil med egenproducerad solel. Då är det bäst att ladda på dagen när solcellerna producerar el. Här kan du läsa mer om solceller och elbilsladdning

Schemalägg din elbilsladdning

För att kunna schemalägga din laddning över dygnet finns det flera bra hjälpmedel. Det är svårt att ge generella råd eftersom marknaden ändras snabbt, men några saker kan vara bra att tänka på här.

  • När du väljer laddbox, bör du se till att funktionen ”schemaläggning” finns med. Då kan du ställa in vilka tider du tillåter bilen att ladda. 
  • Det är också bra om laddboxen inkludera lastbalansering så att du kan ladda maximalt utan att husets säkringar går, något som minskar risken för strömavbrott. Här kan det vara bra att ta kontakt med en elektriker för att kontrollera ditt befintliga elsystem först.
  • Utöver laddboxens funktionalitet, finns det smarta appar som kopplas ihop med bilen och sedan automatiskt väljer att ladda under de billigaste timmarna.

Billigare bilkörning – och bättre för miljön

En bonuseffekt av att välja att förbruka el när den är som billigast, är också att den billiga elen ofta är mer miljövänlig. När vi kapar topparna i elförbrukningen över dygnet används mindre av den ström som är tillverkad av fossila bränslen till förmån för solenergi, vind- och vattenkraft.

För att summera: Undvik att ladda under dagen när elpriset är högt, starta laddningen på kvällen i stället så är bilen fulladdad på morgonen till ett lägre pris och ta hjälp av funktionalitet för schemaläggning.

Se vårt laddboxerbjudande här

Allt du behöver veta om elbilsladdning

Funderar du på elbil? I vår guide ger vi dig tips och råd om vad du ska tänka på när det gäller att ladda din nya elbil.

Ladda ner guiden här!

Set a Call-to-Action button to activate the box

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Prenumerera på bloggen