Smart elbilsladdning – vad är det och hur fungerar det?

6 min
Andreas Porslund Ottestrand
23 mar, 2024

Elbilar blir alltmer populära i Sverige och många vill ladda sina elbilar på ett smart och effektivt sätt. Vad innebär smart elbilsladdning och hur kan det underlätta din laddning? I den här artikeln går jag igenom vad smart elbilsladdning är, hur det fungerar och vilka fördelar det har.

Vad är smart elbilsladdning?

Smart elbilsladdning är ett samlingsnamn för olika tekniker och tjänster som gör att du kan styra och optimera din elbilsladdning. Ofta handlar det om att ladda din elbil när elpriset är som lägst, när det finns överskott av förnybar el eller när du har behov av att använda bilen. Smart elbilsladdning kan också innebära att du kan övervaka och kontrollera din laddning via en app på din mobil eller surfplatta.

Hur fungerar smart elbilsladdning?

För att kunna ladda din elbil smart behöver du ha en uppkopplad laddbox som kan kommunicera med din elbil och andra enheter. Du behöver också ha ett elavtal som baseras på timpris. Här kan du läsa mer om hur rörligt timprisavtal fungerar. Med ett timprisavtal kan du spara pengar genom att ladda din elbil när elpriset är som lägst, till exempel på natten eller under helgen.

Det finns olika sätt att styra din smarta elbilsladdning. Till exempel kan du använda vår samarbetspartner Montas app. Som privatperson kan du ladda ner en gratisversion av appen och koppla upp din laddbox mot den. En av tjänsterna är SmartCharge som gör att du kan ladda automatiskt när elen är som billigast eller när det finns som mest förnybar el i systemet.

Ett annat sätt är att använda din laddbox eller elbils tillhörande app. De flesta nyare elbilarna och laddarna har en app som du kan använda för att styra och övervaka din laddning. Du kan till exempel se din elbils batterinivå, laddningsstatus och laddkostnad. En del appar har även möjlighet att koppla laddningen mot elpriset. Har de inte det så brukar det ändå gå att ställa in laddningstid och schemalägga laddningen till natten, då elpriset oftast är lägre.

Vilka fördelar har smart elbilsladdning?

Smart elbilsladdning har flera fördelar, både för dig som elbilsägare och för samhället i stort. Här är några av dem:

  • Du kan spara pengar på din elräkning genom att ladda din elbil när elpriset är som lägst. Du kan också undvika effektavgifter om du har det i ditt elnätsavtal. Effektavgift är en extra kostnad som baseras på din högsta elförbrukning under en viss period.
  • Du kan bidra till ett mer hållbart energisystem genom att ladda din elbil när det finns gott om förnybar el, till exempel från vind- och solkraft. På så sätt kan du minska din klimatpåverkan och stödja den gröna omställningen.
  • Du hjälper till att avlasta elsystemet genom att styra din laddning till tidpunkter när elsystemet är som minst belastat, då det finns gott om el och priset är lågt.
  • Du kan få bättre komfort och kontroll över din elbilsladdning genom att styra och övervaka den via din app. Du kan också anpassa din laddning efter dina behov och preferenser, så att du alltid har tillräckligt med batteri i din elbil.

Smart elbilsladdning som stöttar elnätet

Något som är närbesläktat med dem smarta laddningen jag nämnt ovan är att använda elbilsladdningen för att avlasta elnätet. Mölndal Energi Nät är med i något som heter Effekthandel Väst där aktörer får betalt för att tillfälligt minska sin elförbrukning och för att avlasta elnätet när belastningen är som högst. Den här vintern har elbilsladdning för första gången varit med på effektmarknaden vilket du kan läsa mer om här. På så sätt kan man inte bara spara, utan även tjäna, pengar på sin elbilsladdning

Än så länge kan inte privatpersoner delta på Effekthandel Väst, men det blir helt allt vanligare att privatpersoner kan koppla upp sig mot så kallade aggregatorer och delta på flexmarknader och stödtjänstmarknader av olika slag.

Sammanfattat om smart elbilsladdning

Sammanfattat kan man säga att smart elbilsladdning är ett sätt att styra och optimera din elbilsladdning med hjälp av olika tekniker och tjänster. Smart elbilsladdning kan hjälpa dig att spara pengar, minska din klimatpåverkan och få bättre komfort och kontroll över din laddning. För att kunna ladda din elbil smart behöver du ha en uppkopplad laddbox, ett elavtal med timpris och en tjänst eller app som kan styra din laddning.

Jag hoppas att du lärt dig något nytt. Vill du veta mer om elbilsladdning allmänt kan jag tipsa om vår guide ”Allt du behöver veta om elbilsladdning” nedan. Funderar du på att installera en laddbox har vi ett förmånligt erbjudande tillsammans med Evify.

Lycka till!

Allt du behöver veta om elbilsladdning

Ladda ner vår guide som går igenom några viktiga saker att ha koll på kring elbilsladdning. 

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Prenumerera på bloggen