Intresset för Effekthandel Väst växer – minst fyra nya deltagare i Mölndal

3 min
Rebecca Sinnerstedt
27 nov, 2023

Mölndal Energi Nät är med på flexmarknaden Effekthandel Väst i år igen, efter ett lyckat pilotprojekt förra vintern. Tillsammans med Göteborg Energi Nät köper man effekt som hjälper till att frigöra kapacitet i det lokala elnätet. I år är fler intresserade än någonsin. I Mölndal har antalet företag som är med ökat från två till minst sex och man beräknar att mängden effekt som handlas kommer att bli minst dubbelt så stor.

Förra vintern var Astra Zeneca, Wellspect och Mölndal Energi Nät med i Effekthandel Väst för första gången. Det blev ett lyckat pilotprojekt och de handlade med tillgänglighet* för 27,5 MWh och flex* för 17,5 MWh. De hjälpte till med att avlasta elnätet, speciellt den 16 december som var vinterns topplastdag med högst belastning under vintern. I år är det ännu fler som vill vara med i Mölndal, minst fyra nya företag bland annat CheckWatt.

− Det är fantastiskt att ännu fler företag ser nyttan och vikten av flexibiltet och vill delta. Det är samarbeten som dessa som möjliggör att vår region kan fortsätta att växa och utvecklas. Elbehovet väntas öka stort och samtidigt har vi bara en viss kapacitet i elnätet att jobba med. Då behöver vi arbeta tillsammans för att använda den kapaciteten på ett smart och effektivt sätt, säger Fredrik Lundmark, vd Mölndal Energi Nät.

I år kommer de nya deltagarna att använda både laddinfrastruktur och batterier för att balansera nätet. De kommer att sälja effekt genom att tillfälligt pausa elbilsladdningen och låta batterier ge tillbaka el till nätet.

Fakta Effekthandel väst

  • Effekthandel Väst är en lokal flexibilitetsmarknad där Göteborg Energi Nät AB (GENAB) och Mölndal Energi Nät (MENAB) köper effektkapacitet från elnätsanslutna företagskunder eller så kallade aggregatorer.
  • Handeln sker i samarbete med NODES, en oberoende marknadsoperatör, på deras marknadsplats.
  • Företag eller aggregatorer säljer effekt genom att tillfälligt dra ner sin elanvändning, alternativt höjer sin elproduktion eller överför el från batterier, för att minska belastningen på elnätet. Elnätsägare köper effekten för att skydda elnätet när belastningen väntas bli stor.
  • Marknaden är öppen från 1 december till 31 mars.

* Vid köp av tillgänglighet är företagen redo att vid behov dra ner sin eleffekt med kort varsel. Vid köp av flex genomför företagen en minskning av sin eleffekt.

För ytterligare information kontakta:
Rebecca Sinnerstedt, innehållsredaktör Mölndal Energi 031-7499367 rebecca.sinnerstedt@molndalenergi.se

Läs mer om Effekthandel Väst

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Arkiv

see all

Prenumerera på nyheter