<img height="1" width="1" src="https://www.facebook.com/tr?id=1030212080685553&amp;ev=PageView &amp;noscript=1">

Timpris el: ett sätt att spara pengar när elen är billig

4 min
Rikard Nylander
27 mar, 2021

Uppdaterad 24 augusti 2022
Som du kanske hört så varierar elpriset över dygnet. Det styrs nämligen av utbud och efterfrågan och är därför billigare på natten, när de flesta av oss sover, och dyrare på morgonen när vi går upp. Det innebär att det finns pengar att spara genom att välja när du tvättar, laddar din elbil eller dammsuger. För att det ska påverka din elräkning behöver du ha ett timprisavtal.

För de flesta av oss så spelar det ingen någon roll när på dygnet vi väljer att förbruka vår el – vi betalar samma pris ändå. Anledningen till detta är att elmätarna i våra hem bara läste av förbrukningen en gång i månaden förr (går vi 25 år tillbaka i tiden gjordes detta faktiskt bara en gång om året). För att beräkna vad respektive hushåll skulle betala tog man helt enkelt den totala förbrukningen för månaden och multiplicerade det med snittpriset på elen samma månad. Vill du läsa mer om hur elmarknaden fungerar, så har min kollega Henrik skrivit om det här.

Med tiden har mätarna, precis som allt annat, blivit bättre och kan nu hantera och spara mer information. Idag kan mer eller mindre alla mätare hantera timvärden och det går därför att betala för den specifika elen man gör av med varje enskild timme. Trots det betalar de flesta med rörligt elavtal fortfarande ett medelpris för månaden.

Timpris eller månadspris på el?

En befogad fråga är då: gör det någon skillnad för mig som kund? Svaret är att det beror på om du är beredd att anpassa din elförbrukning. Det går att jämföra med att du köper äpplen från din lokala butik. Om du har möjlighet att köpa många äpplen när de är i säsong och billiga och avstå när de är dyra, så har du möjlighet att spara pengar.

På samma sätt är det med el. Har du möjlighet att styra din förbrukning och använda el när den är billig och avstå när den är dyr – då har du också möjlighet att spara pengar med ett timprisavtal. Om du däremot vill kunna tvätta och ladda din bil när det passar dig, utan att tänka på elpriset, då är det bättre att du behåller ditt månadspris.

Hur mycket pengar du kan spara beror på hur mycket du kan styra din förbrukning och hur mycket du förbrukar. Dessutom kommer det smartare och smartare apparater i våra hem som själva kan styra sin förbrukning efter när elen är som billigast. I den här artikel skriver jag mer om när elpriset är billigare och hur du kan styra din elförbrukning för att spara penar. 

Sedan en period tillbaka är elpriset väldigt volatilt, vilket innebär att det är extra föränderligt över dygnet och från dag till dag. Tidigare kunde du spara högst några hundra kronor med ett timprisavtal, nu kan du spara desto mer, men också förlora mer. Därför är det extra viktigt att du kan anpassa din elförbrukning efter elpriset om du väljer ett timprisavtal.

Så får du ett timpris

De flesta elbolag kan erbjuda timpris för el (det kallas även timspot), så prata med ditt elbolag om du är intresserad av att teckna ett sådant avtal. För att verkligen dra fördel av ditt timpris är det bra om du kan följa din förbrukning, så du kan planera och anpassa den. På Mölndal Energi har vi tagit fram en app till våra kunder som gör just det. Är du nyfiken på hur den fungerar kan du läsa mer här.

Läs mer om vårt timprisavtal

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Prenumerera på bloggen