<img height="1" width="1" src="https://www.facebook.com/tr?id=1030212080685553&amp;ev=PageView &amp;noscript=1">

Är elen billigare på natten?

6 min
Henrik Lyngåker
20 apr, 2019

Det korta svaret på frågan är faktiskt ja, elen är ofta billigare på natten, men bara om du har ett timprisavtal. Det lite längre svaret innebär att råvarupriset på el varierar under dygnets timmar och styrs av flera olika faktorer. Men vad är det egentligen som avgör elpriset och vad kan du som privatperson göra för att påverka din elräkning? 

När du har ett vanligt rörligt elavtal så betalar du ett månadsmedel av spotpriset och påverkas inte av hur elpriset förändras över dygnet. Vill du spara pengar genom att anpassa din elförbrukning till stunder när elen är billig så behöver du ett timprisavtal för att tjäna på det. 

Så sätts elpriset

Råvarupriset på el styrs, precis som många andra marknader, av tillgång och efterfrågan. Den nordiska elbörsen kallas för Nord Pool, och det är här ifrån ditt elhandelsbolag köper in sin el. Vill du läsa mer om hur elbörsen fungerar kan du göra det hos Nord Pool.

Hos Nord Pool fastställs råvarupriset timme för timme, året runt. Ju kallare vinter vi har, desto högre blir också elpriset, eftersom vår elanvändning då ökar. Å andra sidan kanske du minns den regniga sommaren 2015? Det finns nämligen en stor chans att din elräkning då visade på rekordlåga belopp, eftersom det billigaste sättet att producera el på är med hjälp av vattenkraft.

Förutom väder och vind, världsmarknadspriser och det politiska läget, styrs också elpriserna av vår efterfrågan. Elen är ofta billigare på natten för att det helt enkelt är då behovet är som minst. När vi däremot går upp på morgonen, tänder lampor och kokar kaffe, går priserna upp. Efter en dag i skola och på jobb kommer vi hem igen för att laga middag, städa och tvätta - det är dessa timmar som vanligtvis är de dyraste. Prissänkningen inleds ofta runt 22 på kvällen och höjs sedan successivt från 05.30 på morgonen. De generellt sett allra billigaste timmarna utnyttjar du mellan 02 och 04 på natten.

Vänd på dygnet och spara pengar

Vi är många som lever med ungefär samma dygnsrytm, vilket gör att vårt elbehov också följer liknande cykler. Men om förbrukningen kan minskas under timmar med högt elpris, kan kostnaden också bli lägre. 

För att utnyttja den tid på dygnet då elpriset är som lägst, finns det några saker du kan göra redan idag:

  • Ställ in diskmaskin, tvättmaskin och torktumlare på senarelagd start. Se till att de går igång på natten, helst efter midnatt, för att utnyttja de billigaste timmarna.
  • Ladda din elcykel, dator och mobiltelefon under natten eller sent på kvällen. På så sätt är de fulladdade lagom till morgonen då timpriset för elen går upp igen.
  • Är du en av många som ofta glömmer att släcka lampan när du går hemifrån? Installera smarta glödlampor och koppla dem till din smartphone. På så sätt kan de automatiskt slås av och på när du lämnar och återvänder till din bostad. 
Men tänk på att du måste ha timmätning och ett timprisavtal för att kunna spara pengar på det här sättet. 

Börja producera din egen el

Med hjälp av solceller omvandlas energin från solens strålar till el, vilket skapar en möjlighet för dig att, på ett både enkelt och miljövänligt sätt, producera din egen el. Men kanske har du läst om optimala söderlägen och därför tänkt bort tanken på att installera solceller?

Glöm då inte att ett hustak placerat i öst- eller västläge, har optimal vinkel mot solen och maximal produktion under morgon och kväll - den tid då hushåll generellt sett också förbrukar som mest el. Det är heller inte särskilt svårt att installera och börja producera solel, här har vi samlat all information du behöver för att komma igång som solelproducent.

Visste du att…

...den billiga elen ofta är mer miljövänlig? När vi kapar topparna i elförbrukningen används också mindre av den ström som är tillverkad av fossila bränslen och istället används mer solenergi, vind- och vattenkraft.

Vill du dessutom tjäna en peng på att använda elen när den är billigare? Teckna ett timprisavtal. 

Läs mer om vårt timprisavtal

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Prenumerera på bloggen