Vad innebär det att mitt rörliga elpris är ett månadspris?

5 min
Maria Åberg
11 feb, 2023

Kanske har du hört att det finns två olika varianter av rörligt elpris: rörligt timpris och rörligt månadspris. De flesta av oss har rörligt månadspris, det vill säga att man betalar ett månadsmedelpris för elen. Vad betyder det egentligen och vad innebär det för dig?

Elpriset varierar över dygnet

Med ett rörligt elprisavtal följer din elkostnad elmarknadens upp- och nedgångar. På nordiska elbörsen Nord Pool sätts spotpriset timme för timme och dag för dag. Priset beror på hur hög efterfrågan är och hur stor tillgång som finns på el. På morgonen och eftermiddagen när många använder el samtidigt är priserna ofta högre, och på natten när de flesta sover är den lägre.

Allt fler får upp ögonen för skillnaderna i elpriset och i media har man till exempel pratat om hur dyr en dusch på morgonen kan bli. För de flesta med rörligt elpris spelar det dock ingen roll när på dygnet man duschar, då man har ett elpris som baseras på ett månadsgenomsnitt och inte på det faktiska timpriset.

Varför betalar man ett månadsmedel med ett rörligt elpris?

För att reda ut orsaken till detta får man blicka bakåt i tiden. För inte så längesedan lästes elmätarna i våra hem av en gång i månaden. Man tog då hushållets elförbrukning för månaden som gått och multiplicerade den med det genomsnittliga elpriset för månaden som varit.

Även om elmätarna blivit mer avancerade och de flesta kan läsas av timme för timme per automatik, lever månadsavräkningen kvar. Detta håller på att förändras, bland annat i samband med elmätarbytet som ska vara klart innan 2025.

Vad betyder månadspris på el?

Kanske har du hört att man pratat om månadens spotpris. Det är ett snitt av spotpriserna som varit på Nord Pool under månaden. December 2022 till exempel då elpriset var rekordhögt var spotpriset 269,02 öre/kWh exklusive moms för elområde 3.

Det är dock inte detta pris som vi elbolag köper in din el för. Utöver det tillkommer nämligen något som kallas ”volymvägt påslag”. Det är ett påslag för när på dygnet kunder i ditt elområde använt el. Eftersom de flesta använder mest el när elen är dyrare, morgon och kväll, blir priset vi betalar lite högre än månadens spotpris, även om det rent teoretiskt skulle kunna bli lägre. För december 2022 blev månadspriset med det volymvägda påslaget 287,89 öre/kWh exklusive moms för elområde 3. Det volymvägda påslaget varierar från månad till månad.

Ditt elpris består av fler saker än spotpriset

Tänk på att spotpriset bara är en del av ditt rörliga elpris, oavsett om du har månadspris eller timpris. I ditt elpris betalar du också för exempelvis ursprungsgarantier, elcertifikat, balanskraft och moms. Utöver det tillkommer kostnader för elnätet och energiskatten som du betalar till ditt nätbolag.

Spelar det någon roll när jag använder el?

Med ett rörligt månadsavtal spelar det alltså viss roll för din elräkning när på dygnet elen används, men bara som grupp, vilket gör det svårt att som enskild person påverka sitt elpris. Vill du själv påverka din elkostnad genom att använda elen när den är billigare bör du välja ett timpris.

Denna vinter är det dock bra om alla undviker att använda elen när den är som dyrast, för att slippa effektbrist och för att dämpa elpriserna.

Lär känna din elförbrukning

Nu har du förhoppningsvis lite bättre koll på hur ditt elpris är uppbyggt och vad du betalar för. Det kommer hjälpa dig att identifiera hur och vad du kan göra för att minska dina elkostnader. Nästa steg är att få bättre koll på hur din elförbrukning ser ut. Med hjälp av vår app Watter kan du följa hur din elförbrukning ser ut över dygnet, månaden och året.

Att tänka på när du väljer elleverantör

Att välja elleverantör är enkelt, att välja rätt elleverantör är svårare. Här ger vi tips på hur du hittar den bästa elleverantören för dig.

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Prenumerera på bloggen