<img height="1" width="1" src="https://www.facebook.com/tr?id=1030212080685553&amp;ev=PageView &amp;noscript=1">

Skulle jag tjäna på att välja timpris el?

8 min
Rikard Nylander
17 dec, 2022

Det talas mycket om timpris på el just nu, i allt från annonser på sociala medier till uttalanden från politiker. Det kan låta som att timprisavtal är något som automatiskt är billigast. Men sanningen är att du både kan få en högre och en lägre elkostnad med ett timprisavtal. Allt beror på när du förbrukar el och hur mycket du kan anpassa dig efter elpriset.

När elpriset är högt försöker många hitta sätt att minska sina elkostnader. Vi vill självklart hjälpa till och kanske kan timpris vara ett bra val för dig. Har du ett rörligt månadspris, vilket är det vanligaste, så betalar du ett slags snittpris för månaden. Har du däremot ett rörligt timprisavtal betalar du vad elen kostar just den timmen. Därmed kan du spara pengar genom att använda el när den är billigare och undvika att använda el när den är dyrare.

Hur vet du om du skulle spara på att byta till timpris? Ställ dessa frågor till dig själv så är du en god bit på väg.

Hur ser din förbrukningskurva ut?

Elpriset utgår från utbud och efterfrågan och elen är ofta billigare på natten för att det helt enkelt är då behovet är som minst. Prissänkningen inleds vanligen runt 23 på kvällen och höjs sedan successivt från 5 på morgonen. De generellt sett allra billigaste timmarna utnyttjar du mellan 2 och 4 på natten. Du kan följa spotpriset på vår webbsida för elavtal eller i vår app Watter.

Jämför sedan elpriset mot din egen förbrukningskurva. Du brukar kunna hitta den på ditt elbolags mina sidor eller app. Titta på flera dagar för att se om du kan hitta ett mönster. I vår app Watter kan du se både spotpriset och din förbrukning på samma diagram för en enklare jämförelse.

Förbrukar du mest när elen är billigare eller dyrare? Om din förbrukning sammanfaller med när elpriset är lågt så är timpris något för dig redan idag. Annars är ett avtal med rörligt månadspris mest fördelaktigt för dig.

Exempelbild från Watter. Den gröna kurvan visar förbrukningen och den svarta kurvan visar spotpriset timme för timme. 

Skulle jag tjäna på timpris_el_förbrukning från watter_3

Är du redo att anpassa din elanvändning efter elpriset?

Om du förbrukar mest el när elen är dyr så kan du välja att försöka förändra det. Vissa saker som matlagning kan vara svårt att flytta, däremot fungerar det ofta bra att köra tvättmaskin, diskmaskin och torktumlare nattetid. Såklart får du avväga det mot säkerhetsrisken som finns med att använda elektriska maskiner nattetid. Det finns också smart teknik som gör att du till exempel kan ställa in din uppvärmning så att den främst går de timmar då elen är billigare.

Att ändra sina vanor kräver en del arbete. Vill du helst fortsätta som vanligt, duscha och tvätta när du vill och tänka på annat än elpriser? Då är inte timpris på el rätt för dig.

Gillar du att hålla koll och jämföra?

Gillar du att utvärdera, jämföra och hålla koll i appar och räkna? Då kan timpris vara en möjlighet att få användning för ditt intresse. För visst brukar kurvan ovan stämma på de flesta dagar, men det är inte självklart, nu när elmarknaden är instabil kan även gamla sanningar ändras. Vissa nätter har elpriset varit nästan lika högt som dagspriset.

Dessutom varierar priset från dag till dag. Det är alltså bra att hålla ett öga på priserna för att se om du ska tvätta och ladda elbilen idag eller i morgon. Som sagt kan du enkelt följa spotpriserna direkt i vår app Watter eller på vår sida för elavtal.

Har du en elbil som du laddar nattetid?

För dig med elbil är timpris med stor sannolikhet ett bra val. Anledningen är att elbilsladdning drar mycket el och det är enkelt att ladda nattetid när elen är billigare. Med dagens smarta laddare och appar går det ofta att ställa in så att elbilen laddas när elpriset är lägre.

Detta förutsätter att elbilen laddas från din bostad. Laddar du den i ett gemensamt garage, till exempel om du bor i en lägenhet eller samfällighet, påverkas inte ditt privata elavtal.

Se i efterhand om du tjänat på timprisavtal

Allt detta ger dig en indikation på om du kommer kunna tjäna på ett timprisavtal. Men det är svårt att säga helt säkert innan. Efteråt är det däremot rätt enkelt att jämföra mot ett rörligt månadspris. Vi, och många andra elbolag, visar ett jämförelsepris på vår webbplats som bygger på föregående månads rörliga elpris.

Utifrån din egen månadsförbrukning kan du jämföra vad du skulle betalt med ett rörligt månadspris. Tänk bara på se till att priset som visas är för ditt elområde.

Tänk på detta innan du byter till timpris

För att kunna välja ett timprisavtal behöver du ha en elmätare med timmätning. Ofta behöver elnätsbolagen bara starta i gång timmätningen men ibland behöver mätaren bytas ut och det kan ta ett tag.

Tänk också på att det inte är säkert att du kan byta tillbaka till rörligt månadspris efter att du valt timpris. Det beror på att elnätsbolagen inte är skyldiga att ändra tillbaka din mätare från timmätning till schablonavräkning för att möjliggöra debitering enligt månadspris.

Utvecklingen går alltmer åt timmätning och timprisavtal. I framtiden kommer antagligen dagens rörliga månadspris att fasas ut helt.

Sammanfattat

Tjänar du på ett timprisavtal? Ja, om:

  • Du förbrukar mest el när elpriset är lågt.
  • Om du kan anpassa när du förbrukar el
  • Om du gillar att hålla koll och jämföra
  • Om du har en elbil du laddar på natten

Läs mer och teckna timpris

Så väljer du elbolag

Vad ska man tänka på när man väljer elhandelsbolag? I den här guiden ger vi dig tips på några saker du kan tänka på för att hitta rätt elleverantör för dig. Ladda ner den gratis här. 

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Prenumerera på bloggen