Var kan jag ladda elbilen när jag reser?

5 min
Anders Averdal
6 aug, 2022

Att ladda elbilen kräver viss planering och framförhållning om du ska ut på en längre tur, något som kan stressa blivande och nya elbilsägare. Men var lugn, här har jag samlat några tips på hur och var du kan ladda din elbil.

Det rullar allt fler elbilar på Sveriges vägar. Enligt Transportstyrelsen fanns det vid 2021 års slut 121 747 elbilar registrerade för trafik, en fördubbling jämfört med året innan. Enbart i december registrerades 10 309 elbilar. Alla dessa bilar behöver förstås laddas med jämna mellanrum.

Var kan man ladda?

Totalt finns det omkring 13 000 offentliga laddstolpar i Sverige, vilket gör att det krävs viss planeringen om du behöver ladda din bil längs med färdvägen. För att planera laddningen under en längre körsträcka finns det många digitala karttjänster som hjälper dig att hitta laddstationer både i Sverige och Europa, som exempelvis ChargeFinder, A Better Route Planner eller Googles egen karttjänst Maps där du kan söka på ”elbilsladdare” för att hitta laddstolpar i närheten.  

Enligt företaget Virta, som själva erbjuder en plattform för elbilsladdning, fanns det 2021 i genomsnitt fem publika snabbladdare för varje 100 km väg i Europa. Redan 2014 utfärdade EU en målsättning om att max tio elbilar ska dela på varje publik laddstolpe, en målsättning som de flesta EU-länder uppfyllde under 2021 då genomsnittet låg på 7,5 elbilar per publik laddstolpe.

Vem äger laddstolparna?

I takt med att antalet elbilar ökar, växer också intresse för att erbjuda laddinfrastruktur. I Sverige finns en mängd olika företag som bygger och förvaltar laddstationer för elbilsladdning. Till de största nätverken hör E.On, Recharge Infra (Fortum)Vattenfall InCharge och Mer. Lokala energibolag är också med och etablerar och bygger regional infrastruktur för laddning.

Parallellt pågår utbyggnaden av snabbladdare för fullt, där energibolag, biltillverkare och andra aktörer står bakom satsningarna. Exempelvis har Tesla ett eget nätverk av snabbladdare enbart för den egna bilmodellen.

Hur funkar betalningen?

När du använder offentliga laddstationer finns det flera olika betalmetoder: genom en app, ett laddkort eller ditt kreditkort. Sedan debiteras du enligt den metod du valt i förväg. Oavsett metod, brukar du behöva ansluta dig till en aktör i förväg. Oftast sker detta i form av en registrering hos operatören och en nedladdning av deras app.

Vi på Mölndal Energi har ett samarbete med E.ON där du kan beställa ett laddkort som ger dig tillgång till ett brett nätverk av stationer både i Mölndal, runt om i Sverige och övriga Europa. Du kan läsa mer om vår tjänst här.

Borta bra, men hemma bäst

Trots att det finns ett rejält utbud av offentliga laddstationer, väljer de flesta att ladda sin elbil hemma med egen laddbox eftersom det är både billigare och smidigare. Om du bor i villa är det relativt enkelt att skaffa en laddbox, medan det kan vara krångligare i lägenhet, vilket du kan läsa mer om i Kan jag skaffa elbil om jag bor i lägenhet.

Genom att ladda hemma betalar du ett lägre pris per kilowattimme, slipper köa vid offentliga laddstationer och kan ladda bilen över natten. För de flesta är det också under natten som bilen står still en längre stund och förutom den rent praktiska fördelen, blir det också billigare. Här kan du läsa mer om när du ska ladda din elbil

Allt du behöver veta om elbilsladdning

Funderar du på elbil? I vår guide ger vi dig tips och råd om vad du ska tänka på när det gäller att ladda din nya elbil.

Ladda ner guiden här!

Set a Call-to-Action button to activate the box

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Prenumerera på bloggen