<img height="1" width="1" src="https://www.facebook.com/tr?id=1030212080685553&amp;ev=PageView &amp;noscript=1">

Hur ofta måste man ladda en elbil?

6 min
Caroline Nyquist Alvarez
11 jun, 2022

Är du rädd för att elbilen plötsligt stannar? Hur långt du kan köra på en laddning och hur ofta du behöver ladda bilen är något många elbilsförare funderar över. Allt avgörs av elbilens räckvidd, vilken i sin tur beror på batteriets kapacitet och dina körvanor.

I en amerikansk undersökning som Volvo lät genomföra 2019, svarade 58 procent av förarna att deras ”räckviddsångest” hindrar dem från att köpa en elbil. Är rädslan rimlig och hur ofta behöver man egentligen ladda en elbil?

En av de första sakerna som nämns i beskrivningen om de olika elbilarna är deras räckvidd. Inte så konstigt eftersom räckvidden avgör hur långt du kan köra utan att behöva ladda. Allt om elbil har en topplista över bilarna med längst räckvidd som visar att räckvidden på en laddning varierar mellan 74 mil och ned mot drygt 50 mil.

Men detta gäller alltså bilarna på topplistan och variationerna är större än så. Det vanligaste för en ny elbil är att kunna köra 30–40 mil på en laddning, under bra förhållanden.

Du kan själv påverka räckvidden

Medan storleken på elbilens batteri bestämmer hur mycket energi som kan lagras, så avgör bland annat din körstil hur mycket energi som förbrukas. Det här gör att du kan påverka räckvidden – och hur ofta du behöver ladda.

Ju fortare du kör, desto mer energi går åt för att driva bilen. Du kan köra upp till tio mil längre i stadsmiljö, jämfört med om du kör på en motorväg. Du förlänger också räckvidden genom att undvika snabba accelerationer och genom att dra ned på temperaturen i bilen.

Även yttre omständigheter som till exempel temperatur påverkar räckvidden. Vid kallt väder minskar räckvidden markant, vilket gör att du behöver vara beredd att ladda oftare under vintern än på sommaren.

Förläng batteriets livslängd

Hur ofta du bör ladda, är också kopplat till att hålla en god batterihälsa, det vill säga att ladda på ett sådant sätt att batteriet håller länge. Enligt devisen ”lagom är bäst” finns det ett par viktiga saker att tänka på:

  • Undvik att ladda helt fullt. Många tillverkare rekommenderar att batteriet bara laddas fullt inför längre resor. Många av de moderna elbilarna kan själva hantera att batteriet endast laddas till 80 procent. Anledningen är att det sliter mindre på batteriet än om det laddas fullt.
  • Använd en laddad elbil. Om batteriet är fulladdat, bör du använda bilen direkt. Det är inte bra för batteriet att stå still för länge med full spänning.
  • Undvik att låta batteriet bli så gott som urladdat, även det sliter på dess kapacitet.

Ladda efter dina behov

Hur ofta behöver just du ladda din bil då? Förutom att värna batterihälsan, beror det på hur dina behov ser ut, hur långt du åker och på var du föredrar att ladda.

Det tar cirka 8–12 timmar att ladda ett elbilsbatteri hemma via en laddbox, något som gör det lämpligt att ladda en gång per dygn och då företrädesvis nattetid när bilen står still. Det här är också den laddningsmetoden som de flesta elbilsägare föredrar.

Att ladda i särskilda snabbladdningsstationer utmed vägen, med högre spänning och strömstyrka, går på 20–30 minuter. Det här är ett bra alternativ om du behöver köra långt. Samtidigt kan batteriet försvagas snabbare om du ofta snabbladdar bilen.

Fast faktum är att de flesta inte åker särskilt långt till vardags. Enligt statistik från myndigheten Trafikanalys går den totala körsträckan per år ned för personbilar. I genomsnitt körde en personbil cirka 3 mil om dagen år 2021.

För att summera, rädslan för att bli stående i en urladdad elbil är inte riktigt befogad. De allra flesta som kör ett par mil om dagen väljer att ladda bilen hemma över natten en gång per dygn eller kanske på jobbet om det erbjuds laddning där. Vid långturer går det bra att fylla på batteriet vid de publika laddstolparna. 

Funderar du på att skaffa laddbox? Här kan du läsa mer om vårt ladderbjudande. 

PDF icon

Allt du behöver veta om elbilsladdning

Funderar du på att installera elbilsladdning? Ladda ner vår guide med tips och råd om elbilsladdning.

Ladda ner guiden här!

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Prenumerera på bloggen