Vågar jag ladda min elbil i garaget?

4 min
Klas Dahte
10 aug, 2019

Uppdaterad 23 december 2022
Elbilar blir allt vanligare och möjligheten att ladda bilen hemma är självklart viktig, men hur är det egentligen med brandrisken när man laddar sin elbil i garaget?

Har du en elbil så vill du kunna ladda din bil hemma. Allra helst över natten då elen är billigare och så att bilen är laddad och klar när det är dags att åka på morgonen. Det finns dock några saker att tänka på innan du pluggar in bilen i garaget och går och lägger dig.

Brandrisk vid laddning i vanligt uttag

Att ladda bilen i garaget med den medföljande kabeln kan vara en temporär lösning. Men det finns faktiskt en reell risk för överhettning och därmed också brandrisk. Om du dessutom kopplar in en timer för att administrera laddningen, eller en förlängningskabel för att nå fram till bilen, så bör du tänka ett varv till. Timer och förlängningskabel innebär fler komponenter som kan bli överhettade, och många är inte särskilt väl lämpade för användning i miljöer som kan vara fuktigare eller dammigare än ditt vardagsrum.

Laddbox i garaget

För att minimera risken för överhettning är det därför bättre att installera en laddbox i garaget. Säkerhet är trots allt den viktigaste aspekten när du ska ladda hemma och en laddbox, eller laddstolpe, är utrustad med säkerhetsfunktioner som till exempel avslutar laddningen när batteriet är fullt och slår av strömmen om bilen inte är korrekt ansluten. Dessutom går det snabbare att ladda bilen eftersom en laddbox ger högre effekt än en vanlig kabel. Vissa använder sig även av dynamisk lastbalansering, vilket gör att du också kan ha översikt över hur mycket el som används i din fastighet och då anpassa mängden som används för att ladda bilen.

Viktigt att tänka på är dock att en behörig elektriker måste installera laddboxen i garaget och kontrollera så att ditt elsystem klarar av att ha en sådan box på ett säkert sätt. Bra att veta är också att laddboxen behöver vara ansluten till en egen, dedikerad fas, ha en egen säkring och vara kopplad till DC-skydd (jordfelsbrytare typ B).

Om du ändå laddar med bilens medföljande kabel i en miljö där du inte har full koll på elsäkerhet eller kvalitet på installationen – undvik att ladda med 16A. Håll dig till 6A eller 10A så är risken för överhettning lägre.

Installera laddbox i garaget

  1. Boka tid med en elektriker som kontrollerar bostadens elsystem.
  2. Boka tid för installation av laddboxen.
  3. Låt en elektriker göra en slutbesiktning och kvalitetskontroll (ofta den som installerar).
  4. Börja ladda!

Hitta rätt laddbox för dig

Allt du behöver veta om elbilsladdning

Ladda ner vår guide med sånt som är bra att veta om elbilsladdning innan du installerar en laddbox eller köper en elbil. 

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Prenumerera på bloggen