<img height="1" width="1" src="https://www.facebook.com/tr?id=1030212080685553&amp;ev=PageView &amp;noscript=1">

Vad är dynamisk lastbalansering för laddboxar och hur fungerar det?

6 min
Magnus Ivarsson
8 jan, 2022

Den som funderar på att skaffa elbil stöter ofta på uttrycket dynamisk lastbalansering eller lastbalanserad laddbox. I den här artikeln reder jag ut begreppet och förklarar hur det fungerar. I slutet av artikeln kan du ladda ner en guide om allt du behöver veta om elbilsladdning.

Vad är dynamisk lastbalansering? Dynamisk lastbalansering är en teknik som gör det möjligt att få full koll på hur mycket el som används i fastigheten och anpassa elbilsladdningen därefter. Det är en bred term där många olika tekniska lösningar ingår. Olika leverantörer har ofta olika lösningar, men kortfattat innebär det att man installerar en mätare i elcentralen, ibland kallad en effektvakt, som gör att du kan ha full koll på hur mycket el som används i fastigheten och anpassa hur mycket el som används till att ladda bilen eller bilarna.

Anledningen till att man vill ha en jämn effekt i hushållet är för att skydda bostadens huvudsäkring. Har du en liten huvudsäkring, flera elbilar eller generellt en hög elförbrukning? Då kan lastbalansering vara ett klokt tillval för dig. Med lastbalansering kan du ladda dina fordon snabbare genom att mer effektivt utnyttja den kapacitet som finns i din fastighet.

Hur funkar dynamisk lastbalansering?

Dynamisk lastbalansering är inte en inbyggd lösning i laddboxen, det är ett tillval som behöver installeras separat. Installationen går antingen till genom att man installerar en extra elmätare vid elcentralen och kopplar ihop laddboxen med den extra elmätaren med en nätverkskabel. Det går också att koppla ihop dem trådlöst via ett Wifi-nätverk, en smidig men mer sårbar lösning då man är beroende av att internetuppkopplingen fungerar.

När laddboxen och elmätaren kopplats ihop mäts elförbrukningen automatiskt och elcentralen fördelar strömmen enligt en prioriteringsordning. Hushållsapparater som exempelvis tvättmaskinen, kaffekokaren och ugnen prioriteras över elbilsladdningen, vilket ger dig en bekväm vardag. Laddboxen bli tilldelad den ström som finns över. På så sätt får du ett optimalt flöde med ström till elbilen utan att riskera att överbelasta huvudsäkringen.

Generellt är hushållets övriga elförbrukning låg under natten vilket gör att man kan mata ut mer ström till laddboxen. Det är en optimal lösning eftersom majoriteten av elbilsägare föredrar att ladda bilen under natten.

När ska man ha dynamisk lastbalansering?

Alla hushåll behöver inte dynamisk lastbalansering. Nedan är några frågor som du kan fundera över innan du gör ditt tillval.

Hur stor huvudsäkring har jag?

Ju lägre huvudsäkring du har desto större behov har du av dynamisk lastbalansering. Vissa har 16A, medan andra har 20A eller 25A, men det är inte enbart storleken som avgör om du behöver dynamisk lastbalansering eller inte, för det finns fler faktorer att väga in.

Hur stor elförbrukning har mitt hushåll?

Ett hushåll som har låg elförbrukning kan nämligen klara sig bra med en huvudsäkring på 16A, men om du har en normal eller stor elförbrukning riskerar du att överbelasta huvudsäkringen. Ju större elförbrukning du har desto större behov har du av att distribuera jämn effekt inom hushållet.

Hur många elbilar ska laddas?

Har du flera elbilar eller planerar du att skaffa fler i framtiden? Då ökar elförbrukningen snabbt och därför är det en bra idé att skaffa dynamisk lastbalansering redan idag.

Alternativ till dynamisk lastbalansering

I vissa fall behöver du inte en dynamisk lastbalansering. Om punkterna ovan inte stämmer in på dig kan det vara ett onödigt tillval. Vill du ändå ta hänsyn till hemmets elanvändning är ett alternativ att välja en laddbox som går att programmera till att ladda med olika effekter vid olika tider, vilket kan utföras i vissa av laddboxarnas tillhörande app. På så sätt kan du anpassa elbilsladdningen för att matcha den övriga elanvändningen du har i huset.

Om du är osäker på om du behöver dynamiskt lastbalasering eller inte, rådfråga din leverantör.

Jag hoppas den här artikeln besvarar dina frågor angående lastbalansering. Om du vill veta mer om elbilsladdning kan du ladda ner guiden; Allt du behöver veta om laddning av elbilar nedan.

Se vårt laddboxerbjudande här

Allt du behöver veta om laddning av elbilar

Ladda ner guiden här!

Set a Call-to-Action button to activate the box

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Prenumerera på bloggen