<img height="1" width="1" src="https://www.facebook.com/tr?id=1030212080685553&amp;ev=PageView &amp;noscript=1">

Ladda elbil säkert: så gör du

3 min
Anders Averdal
16 okt, 2021

Föredrar du att ladda elbilen under natten? Då är du inte ensam. Att vakna till en fulladdad bil är något som tilltalar de flesta elbilsägare. Men det är inte alla som känner sig säkra med att plugga in laddaren precis innan läggdags. I den här artikeln förklarar jag hur du laddar elbilen säkert.

Kan elbilen börja brinna?

Bränder i elbilar är ett ämne florerat i media de senaste åren. Trots det är det väldigt sällan det brinner i en el- eller hybridbil. Faktum är att bränder i fossilbilar är fem gånger vanligare.

Däremot skiljer sig bränderna mellan en fossilbil och en elbil. Elbilen innehåller en hel del teknik som ger upphov till farliga ämnen i röken och som gör det svårare att släcka. Bland annat innehåller röken väteflourid som kan tränga igenom de kläder som räddningspersonalen har. Det finns också risk att batteriet kan explodera om man inte lyckas släcka det i tid.

Men hur uppkommer då branden i en elbil? Jo, elbilar drivs av litiumbatterier. Det är ett batteri kan börja brinna av två orsaker. Antingen av sig själv genom interna kortslutningar, eller genom en extern påverkning som tillexempel överladdning.

Hur laddar jag elbilen säkert?

När du köper en elbil brukar det följa med en Mode 2-kabel. Det är en kabel som gör det möjligt att ladda elbilen direkt från ditt eluttag. I ena änden har du en jordad stickkontakt och den andra en kontakt till din elbil.

Men det ska inte ses som en långsiktig lösning. Hushållets vägguttag är nämligen inte anpassade för den belastning som krävs för att ladda en elbil och då framförallt inte den långa tid som krävs. För att minimera brandrisken i elbilen ska du använda en laddbox. Den är utrustad med säkerhetsfunktioner som avslutar laddningen när batteriet är fullt. Om kabeln inte är korrekt ansluten slår laddboxen av strömmen. Dessutom kan du ladda bilen betydligt snabbare eftersom den har högre effekt än en kabel.

Kostnaden för att installera en laddbox skiljer sig mellan varumärken och modeller. Men för att ge en ungefärlig prisbild skulle jag säga att en laddbox inklusive installation kostar cirka 5 000 – 12 000 kronor, tack vare skattereduktionen för grön teknik.

Guide: Allt du behöver veta om laddning av elbilar

Vill du veta mer om elbilsladdning? Ladda ner vår guide.

Ladda ner guiden här!

Set a Call-to-Action button to activate the box

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Prenumerera på bloggen