<img height="1" width="1" src="https://www.facebook.com/tr?id=1030212080685553&amp;ev=PageView &amp;noscript=1">

Behöver jag en app för att ladda min elbil?

4 min
Caroline Nyquist Alvarez
9 jul, 2022

Det finns flera olika sätt att hantera betalningen vid elbilsladdningen. Om du väljer att ladda din bil genom en publik laddstolpe måste du på ett eller annat sätt registrera dig hos operatören och oftast också ladda ner en app. Här går jag igenom vilka alternativ som finns när det gäller att betala laddningen av din elbil.

I Sverige finns omkring 13 000 publika laddstolpar, en siffra som ständigt ändras eftersom marknaden är relativt ny och under snabb utveckling. Fortfarande är det dock få av dessa publika laddstolpar som accepterar vanliga betalkort som betalning. Kontanter går inte alls.

Registrera dig hos leverantören

Vad krävs för att kunna ladda längs med vägen då? De flesta operatörerna har i dag egna appar för att samla information om sina laddare, presentera priser och för att ta betalt för laddningen. För att kunna betala behöver du registrera dig som användare och skapa ett konto genom att ladda ner aktuell operatörs app på din telefon. Du behöver även koppla appen till ett betalkort.

Vanligen ger registreringen hos en viss operatör tillgång enbart till de laddstolpar som är knutna till just den aktuella aktören. Det kan emellanåt vara svårt att som konsument hålla reda på alla appar och hitta laddstolpar när du behöver leta i flera olika appar.

Vi på Mölndal Energi har ett samarbete med E.ON där du kan ladda ner en app och beställa ett laddkort som ger dig tillgång till ett brett nätverk av stationer både i Mölndal, runt om i Sverige och övriga Europa. Du kan läsa mer om vår tjänst här.

Vill du hitta fler appar så har Allt om elbil en användbar lista över olika laddoperatörer i Sverige.

Laddkort ger flexibilitet

Ett annat alternativ är att beställa en laddbricka eller laddkort. Fördelen med detta är att du kan ladda bilen även om din telefon råkar vara urladdad. Du kan också låna ut din laddbricka till någon annan i familjen.

Genom vårt samarbete med E.ON kan du, som tidigare nämnts, både ladda ner en app och beställa ett laddkort som du kan betala med i de laddare som ingår i nätverket som sträcker sig både i Sverige och övriga Europa.

Gratis-laddning

På vissa offentliga platser kan du ladda elbilen gratis. Det kan vara snabbmatsrestauranger eller gallerior som använder laddplatserna för att locka fler besökare. Det kan också vara kommuner som vill uppmuntra sina medborgare till klimatomställning. För att hitta gratisplatserna kan du i vissa av karttjänsterna över laddstationer filtrera din sökning och välja enbart gratisalternativen.

Ladda i egen laddbox

Allra enklast, och billigare än att ladda ute på vägen, är ändå för de flesta att ladda hemma via den egna laddboxen. Det går även att koppla sin laddbox till en app, men då handlar det mer om att ladda smart och få bättre koll.

Om du bor i villa är det relativt enkelt att skaffa en laddbox. Bor du i flerfamiljshus är första steget att höra med hyresvärden eller bostadsrättsföreningen om vad de kan erbjuda till eventuella parkeringar som hör till huset. Läs mer om att skaffa elbil när du bor i lägenhet här.

Ladda din elbil med oss

Vi kan både hjälpa dig med laddbox och ett laddkort eller app som du kan betala med på laddstationer runt om i Sverige och Europa.

Se vårt ladderbjudande här

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Prenumerera på bloggen