<img height="1" width="1" src="https://www.facebook.com/tr?id=1030212080685553&amp;ev=PageView &amp;noscript=1">

Elbil lägenhet: Kan jag skaffa elbil om jag bor i lägenhet?

6 min
Per Salomonsson
10 apr, 2021

Funderar du på att byta från fossilbil till elbil? Bra! Innan du köper elbilen finns det några saker att tänka igenom. I den här artikeln redogör jag framför allt för hur du kan skaffa laddbox eller laddstolpe till din lägenhetsparkering. I slutet av artikeln kan du ladda ner en guide om laddning av elbilar.

Det råder ingen tvekan om att intresset för elbilar växer i snabb takt. Enligt elbilsstatisk.se uppgick antalet laddbara personbilar till 179 035 i december 2020. Med andra ord utgör antalet laddbara bilar nu 3 procent av den totala personbilsflottan.

Eftersom jag arbetar på Mölndal Energi och själv är elbilsägare får jag ofta frågor om vad man ska tänka på innan man köper elbil. I den här artikeln reder jag ut en av de vanligaste frågorna jag får: hur praktiskt är det egentligen att ha elbil om jag bor i lägenhet?

Bostadsrätt eller hyreslägenhet

Om du bor i lägenhet kan det, vid en första anblick, vara svårt att få tag på en parkeringsplats med eluttag för att ladda elbilen. Eftersom detta är ett problem som kan hindra många att byta från ett fossildrivet fordon till elbil, arbetar många företag idag för att göra det enklare för dig att skaffa en elbilsladdning till din lägenhetsparkering.

Det mest bekväma sättet för dig som funderar på att byta från ett fossildrivet fordon till elbil är att installera en laddbox, eller laddstolpe, på din befintliga parkeringsplats. Vem som finansierar och installerar laddboxen eller laddstolpen skiljer sig lite beroende på om du bor i bostadsrätt eller hyreslägenhet.

Ladda elbil bostadsrätt

Om du bor i en bostadsrätt så ska du först och främst vända dig till styrelsen. Det är de som beslutar om det är okej att installera elbilsladdning. Det finns lite olika sätt att betala för en laddbox eller laddstolpe, det vanligaste är att föreningen står för installationskostnaden och du som nyttjar laddmöjligheten betalar en högre månadsavgift. Men om styrelsen inte vill att föreningen ska betala för installationen så kan du föreslå att du betalar för laddboxen och att du står för den ökade elförbrukningen genom ett tillägg till månadsavgiften. I den här artikeln berättar vi mer om hur man som bostadsrättsförening kan lägga upp en investering i elbilsladdning.

Ladda elbil hyreslägenhet

Du som bor i hyreslägenhet ska först skicka en förfrågan om elbilsladdning till din fastighetsägare. Ett bra sätt kan vara att prata med dina grannar för att se om det finns ett större gemensamt intresse, och att ni tillsammans lämnar in ett önskemål. Om fastighetsägaren trots allt inte kan erbjuda installation av laddbox eller laddstoplar så brukar nästa steg vara att kontakta ägaren av parkeringsplatsen.

Så övertygar du hyresvärden eller bostadsrättsföreningen att skaffa elbilsladdning

I artikeln Därför ska din bostadsrättsförening ha laddstolpar listar Klas Dahte fördelarna med att skaffa laddstolpar för bostadsrättsföreningen. Här är en sammanfattning av några viktiga argument som du kan använda för att övertyga hyresvärden eller bostadsrättsföreningen att skaffa elbilsladdning.

Ökar värdet på boendet

Att kunna erbjuda elbilsladdning är ett bra säljargument för nya boende och ökar därför värdet på föreningen eller fastigheten. I framtiden skulle man kunna se ett scenario där värdet av fastigheten till och med sjunker om man inte kan erbjuda parkeringsplatser med elbilsladdning.

Genererar en extra intäkt

En laddbox eller laddstolpe ses som ett mervärde och många är villiga att betala lite extra för att kunna ladda elbilen. Därför kan hyresvärdar eller bostadsrättsförening i längden generera en extra intäkt genom att investera i elbilsladdning.

Andra möjligheter att ladda din elbil

Om du inte lyckas övertala hyresvärden eller bostadsrättsföreningen att skaffa elbilsladdning så kan det ändå finnas anledning att skaffa elbil. Du kan till exempel undersöka om det finns andra parkeringsplatser som erbjuder laddning i närheten. Oftast kan det finnas möjlighet att ladda på arbetsplatsen och andra ställen som vissa snabbmatsrestauranger.

Om du vill veta mer om laddning av elbilar ladda ner vår guide: Allt du behöver veta om elbilsladdning.

Allt du behöver veta om elbilsladdning

Guiden innehåller bland annat svar på var du kan ladda din elbil, vilka ladduttag som finns och vad du kan få i skattereduktion.

Ladda ner guiden här!

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Prenumerera på bloggen