<img height="1" width="1" src="https://www.facebook.com/tr?id=1030212080685553&amp;ev=PageView &amp;noscript=1">

Skatteavdrag solceller 2021: så funkar det

5 min
Anders Averdal
30 jan, 2021

Sedan 1 januari 2021 finns ett nytt skatteavdrag för grön teknik till privatpersoner. Det ersätter det tidigare investeringsstödet till solceller och energilagring samt Klimatklivet för elbilsladdning. Istället för att ansöka om ett stöd i efterhand görs nu avdraget direkt på fakturan. I artikeln berättar jag mer om hur det fungerar.

Under 2020 infördes ett ansökningsstopp för solcellsstödet. Efter det var vi många som väntade nyfiket och otåligt på vad som skulle komma istället. I slutet av året stod det klart: en skattereduktion för grön teknik, som liknar ROT, skulle införas för privatpersoner. Men vad innebär det för dig som vill installera solceller, elbilsladdning eller batterilagring av solel?

Hur får jag skattereduktionen?

Till skillnad från det tidigare investeringsstödet och Klimatklivet så behöver du inte ansöka om att få skattereduktionen, utan företaget som utför installationen ska göra avdraget direkt på fakturan. Det fungerar alltså på samma sätt som de vanliga ROT- och RUT-avdragen.

Storlek på skattereduktionen

Skattereduktion för grön teknik gäller både kostnaden för installation och för materialet. Hur stort avdraget är beror på vad du ska installera.

  • För installation av ett nätanslutet solcellssystem är skattereduktionen 15 procent.
  • För installation av system för lagring av egenproducerad elenergi är skattereduktionen 50 procent.
  • För installation av laddpunkt till elfordon är skattereduktionen 50 procent.

Du kan som högst få 50 000 kr per person och år i skatteavdrag för grön teknik.

Om du redan installerat... 

För att få den nya skattereduktionen måste både installation och betalning skett efter 1 januari 2021.

Solceller

Solcellsstödet fick ett ansökningsstopp sommaren 2020. Det var många som sökte bidrag för installerade solceller innan dess, men som inte fått sin ansökan godkänd eftersom pengarna tog slut. Nu har Regeringen beslutat att skjuta till mer pengar för företag och kommuner som står i kön. Privatpersoner som inte fått sin ansökan godkänd har tyvärr strukits ur kön.

Det betyder att det är många som hamnat i kläm, då de inte kan ansöka om den nya skattereduktionen i efterhand. Länsstyrelsen tipsar om att man kan försöka söka vanligt ROT-avdrag i efterhand. ROT-avdraget gäller endast installationskostnaden och inte materialet, så det blir ett lägre stöd än det nya gröna skatteavdraget, men är bättre än inget stöd alls. Det är möjligt för leverantören att ändra en redan utställd faktura och lägga till ROT-avdraget i efterhand.

Energilagring

Investeringsstödet för energilagring i hemmet kan fortfarande sökas via Boverket så länge installationen slutförs innan 31 juni 2021.

Laddning av elbil

För elbilsladdning där installationen slutförts innan den 31 december 2020 kan du fortsatt ansöka om Klimatklivet, så länge ansökan skickas till Naturvårdsverket inom sex månader efter slutförd installation. 

Tänk på detta

Det finns några saker som är bra att tänka på. Först och främst: kolla hos Skatteverket vilka regler som gäller just nu. Stöd, skattereduktioner och liknande kan variera över tid, så dubbelkolla att du har rätt och uppdaterad information.

Om du kan ta del av avdraget eller inte beror på hur mycket skatt du betalat in under året och vilka andra avdrag du gjort. Skatteverket har en kalkylator du kan ta hjälp av.

För att materialkostnaden ska räknas in måste den komma från samma leverantör som utför installationen. Om du köper solceller själv och betalar för att få dem installerade får du bara skattereduktion för det utförda arbetet.

Kostnader för utrustning och resor som leverantören har i samband med installationen ger inte rätt till avdrag, utan endast material och arbete. Se till att prata med leverantören om skattereduktion från start så att ni är överens.

Att installera solceller

Skattereduktion är bara en av flera saker som kan vara bra att tänka på när du funderar på att skaffa solceller. Nedan kan du ladda ner vår guide med tips och råd.

Är du nyfiken på hur vi på Mölndal Energi kan hjälpa dig så får du gärna boka ett digitalt möte med mig här eller skriva dina frågor här. Hoppas vi hörs av!

Så här blir du din egen solelproducent

I den här guiden förklarar vi saker du bör veta och hur du kan resonera om du funderar på att producera egen solel.

Så här blir du din egen solelproducent

Prenumerera på bloggen