Marknadskommentar februari 2023

3 min
Henrik Lyngåker
14 feb, 2023

Efter vår förra marknadskommentar återhämtade sig terminspriserna för de kommande månaderna. Som vanligt är marknaden känslig för förändringar i väderprognoserna – det gäller inte minst nu när det inte kommer så många andra nyheter om sådant som påverkar elpriserna.

Gasmarknaden är fortsatt svag. Situationen på elmarknaden i Europa ser mycket bättre ut än någon kunde hoppas för några månader sedan – gaslagernivåerna är nu så höga att hela 2023 borde kunna hanteras utan större problem. Kolpriserna går också ned och är i princip tillbaka på samma nivåer som innan kriget. Återstarten av det nya kärnkraftsreaktorn Olkiluoto 3 har visserligen försenats men bara med sex dagar. Nu siktar man i stället på att starta upp testkörningen igen på måndag nästa vecka. Den 24 mars räknar man med att vara i full drift – då kommer man att producera 1600 MW.

Den senaste veckan har priserna rört sig nedåt igen och det beror framför allt på att man återigen ser stora mängder nederbörd i prognoserna. Det är också mycket varmare än normalt. Först vecka 9 ser det ut som att temperaturen sjunker tillbaka till den normala för årstiden. Efter den kalla perioden i början av december har vintern kommit av sig lite grand, både här och längre ner i Europa. Den bilden förstärks ytterligare av att Svenska Kraftnät nu har sänkt risken för bortkoppling från reell till låg igen.

Medelpriset i SE3 ligger så här långt på 87 öre/kWh i februari. Precis som tidigare är det stor skillnad mellan olika dagar: priset har varierat mellan 25 och 152 öre/kWh. I perioder med låg förbrukning och/eller hög vindkraftsproduktion behövs inte den dyrare elproduktionen på toppen. Då blir prisläget ett helt annat. Det stora prishoppet från idag till imorgon – från 49 till 124 öre/kWh – beror i stort sett enbart på att vindkraftsproduktionen går ned. Vi tror att priserna kommer kretsa kring 80-90 öre/kWh i de snitt de kommande veckorna.

Prenumerera på marknads-kommentarer