Marknadskommentar september 2023

2 min
Henrik Lyngåker
13 sep, 2023

Spotpriset för augusti i SE3 landade till sist på 37 öre/kWh, vilket kan jämföras med snarlika 38 öre/KWh för juli. Studerar man däremot månaden på närmare håll har det varit stora prisförändringar.

Stor del av augusti bjöd på låga och negativa elpriser. Mot slutet av månaden steg dock spotpriset i takt med att den nordiska kärnkraftsproduktionen minskade. Runt månadsskiftet till september bottnade kärnkraftsproduktionen på under 60 procent av den fulla kapaciteten. I kombination med en låg vindkraftsproduktion ökade då tillfällena vi tvingades importera de högre priserna på kontinenteten.

September har hittills präglats av en stapplande återkomst av kärnkraften och i skrivande stund är vi återigen tillbaka på 70 procent av full kapacitet. Bortfallet har berott både på planerat underhåll och oplanerade stopp, men enligt prognosen kommer produktionen succesivt öka igen under de kommande veckorna. Tre av reaktorerna är nu inaktiva på grund av årligt underhåll men prognosen är att alla reaktorer ska vara tillbaka i produktion igen i mitten av oktober.

September har också bjudit på en värmebölja över norra Europa som letat sig ända upp till oss. Temperaturen har varit extremt hög för årstiden och nått över 30 grader på flera håll både på kontinenten och i England. De höga vattenmagasinsnivåerna i södra Norge har också pressat vattenkraftsproducenterna till att lätta på trycket. Tillsammans har dessa faktorer pressat ner terminspriserna för det nordiska systempriset, framför allt för de kommande höstmånaderna.

Om det är något vi fått bekräftat under de senaste månaderna är det att extremväder verkar bli allt vanligare. Utifrån nuvarande lägesbild ser hösten dock relativt stabil ut. De nuvarande terminspriserna tyder på fortsatt låga spotpriser, åtminstone in i oktober, och både europeiska gaslager och nordiska vattenmagasin utgör goda buffertar.

Prenumerera på marknads-kommentarer