Så skiljer sig olika lamptyper

7 min
Mattias Sjöstrand
1 jun, 2024

Undrar du över vilka skillnaderna är mellan halogen, LED, lysrör, glödlampor och lågenergilampor? I den här artikeln ger jag svar på den frågan och fördjupar mig i olika typer av belysningstekniker som finns tillgängliga.

Skillnaden mellan glödlampa, halogen, lysrör, lågenergi och LED-lampa

Varje typ av lampa har unika egenskaper som påverkar dess användning, energiförbrukning, ljuskvalitet och kostnad. Här utforskar jag de vanligaste typerna:

Glödlampor

Glödlampor har använts i över ett sekel. De fungerar genom att skicka elektricitet genom en tunn metalltråd (vanligtvis volfram), vilket får den att glöda och producera ljus. De är billiga och har en enkel design, men de är ineffektiva då de omvandlar en stor del av energin till värme. Glödlampor får inte tillverkas i eller importeras till EU sedan den 1 september 2012.

Halogenlampor

Halogenlampor är en avancerad form av glödlampa, som innehåller halogengas vilket förbättrar lampans effektivitet och livslängd. Dessa lampor är ljusstarkare och har en högre färgtemperatur än traditionella glödlampor, men blir också mycket heta. Sedan 1 september 2018 får inte halogenlampor tillverkas och säljas till återförsäljare i EU.

Lysrör och kompaktlysrör (CFL)

Dessa lampor använder elektricitet för att stimulera kvicksilverånga som i sin tur producerar ultraviolett ljus, vilket omvandlas till synligt ljus via ett fluorescerande skikt. De är energieffektiva och har en lång livslängd, men kan innehålla giftigt kvicksilver och kan ta tid att nå full ljusstyrka. Sedan 24 augusti 2023 är lysrör med kvicksilver förbjudna att säljas från fabrik till återförsäljare i EU.

Lågenergilampor

Lågenergilampor lanserades som ett energisnålt alternativ till de gamla glödlamporna - de är fem gånger så effektiva. Ofta är de formade som glödlampor men på insidan finns ett lysrör som är vikt flera gånger. Precis som lysrör innehåller de en liten mängd kvicksilver. Sedan 1 september 2021 får de inte längre tillverkas och säljas till återförsäljare i EU.

LED-lampor (Light Emitting Diode)

LED-tekniken är den mest energieffektiva på marknaden och omvandlar elektricitet direkt till ljus med minimal värmeproduktion. LED-lampor har lång livslängd och är initialt dyrare men sparar pengar över tid genom reducerad energiförbrukning och underhåll.

Illustration av olika lamtyper, skillnad i watt energiförbrukning med mera

Bild: Jämförelse mellan olika lamptyper, där de gröna cirklarna står för ungefärlig energiförbrukning. 

Idag är det främst LED-lampor som tillverkas, även om övriga lamptyper ofta finns kvar till försäljning i butikerna. Anledningen till att de andra lamptyperna fasas ut är dels för att EU arbetar för sänkt energiförbrukning, dels för att de vill begränsa användningen av farliga ämnen som kvicksilver i elektronisk utrustning. I de flesta fall går det enkelt att ersätta sina tidigare ljuskällor med LED-motsvarigheter. Kontrollera att sockeln är samma och att den matchar Watt-antalet på din tidigare lampa (detta står på kartongen).

Viktiga begrepp inom belysning

För att fullt ut förstå och välja rätt belysning är det viktigt att känna till några nyckeltermer:

Watt (W)

Mäter hur mycket energi en lampa förbrukar. Det är mindre relevant för ljusstyrka i modern belysning och mer ett mått på energieffektivitet.

Lumen (lm)

Den enhet som mäter den totala mängden synligt ljus som en lampa avger. Hög lumen betyder ljusare lampa.

Kelvin (K) 

Beskriver färgtemperaturen på ljuset som varierar från varmt (gult) ljus till kallt (blått) ljus. Lägre värden ger varmare ljus medan högre värden erbjuder kallare ljus.

Lux (lx)

Mäter hur mycket ljus som faller på en specifik yta. Detta är viktigt för att bedöma hur välbelyst ett område är.

Vilken lampa ska jag välja?

När du väljer belysning är det viktigt att tänka på några nyckelfaktorer som kan påverka både miljön och din plånbok. Här är några tips för att hjälpa dig att välja rätt typ av lampa baserat på vanliga behov och situationer:

Energibesparing och livslängd

- LED-lampor är det bästa valet om du söker högsta energieffektivitet och längsta livslängd. De är perfekta för ställen där lamporna är igång under långa perioder, som i vardagsrum eller kontor.

- Kompaktlysrör (CFL) erbjuder också god energieffektivitet och är ett bra alternativ för platser där du inte behöver omedelbart full ljusstyrka, som i förråd eller källare.

Ljuskvalitet och färgtemperatur

- Om du föredrar ett varmt, inbjudande ljus liknande det från glödlampor, kan halogenlampor vara ett bra alternativ. De är idealiska för områden där du vill ha ett mysigt och välkomnande ljus, som i sovrum eller vardagsrum.

- För arbetsytor som kök eller läsrum, där ett klarare och mer energigivande ljus behövs, är lampor med högre Kelvin-värde (4,000K och uppåt) att föredra.

Kostnad och budget

- Initial kostnad vs. långsiktig besparing: LED-lampor har en högre initial kostnad men deras långa livslängd och låga energiförbrukning gör dem till en ekonomisk investering över tid.

- Om du letar efter ett mer kostnadseffektivt alternativ på kort sikt kan halogenlampor vara en lämplig lösning, men tänk på att de kommer att förbruka mer energi och behöva bytas ut oftare än LED.

Speciella behov

- Om du behöver belysning i områden som kräver ofta och snabbt på/av, såsom korridorer eller badrum, är LED-lampor och halogenlampor bättre val än kompaktlysrör, som kan ha kortare livslängd vid för frekvent omkoppling.

Genom att beakta dessa faktorer kan du göra ett välgrundat val som inte bara uppfyller dina belysningsbehov utan också passar din stil och budget. Att välja rätt lampa kan förbättra atmosfären i ditt hem eller på din arbetsplats och samtidigt bidra till en mer hållbar framtid.

Så minskar du energislöseriet

Vill du ha fler elspartips? Här har vi samlat ett gäng eltjuvar och hur du kan göra för att komma åt dem. 

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Prenumerera på bloggen