<img height="1" width="1" src="https://www.facebook.com/tr?id=1030212080685553&amp;ev=PageView &amp;noscript=1">

När ska man byta kyl och frys?

4 min
Daniel Gustafsson
6 feb, 2021

En gång i tiden var kylen och frysen riktiga strömslukare, men moderna vitvaror är väldigt energieffektiva. Om du ser till energiförbrukningen kan det vara frestande att byta ut din nuvarande kyl med några år på nacken mot en sprillans ny med energimärkning A. Hur vet du om det är dags att byta ut just din kyl eller frys?

Slit, men släng inte för tidigt

För miljöns skull ska vi använda våra saker så länge som möjligt. På det sättet kan vi spara de resurser som skulle gått åt för att tillverka en ny produkt – och som då inte behövs. Detta gäller för cyklar, möbler och kläder, men det gäller inte för alla produkter.

När det kommer till elektriska produkter som förbrukar energi när vi använder dem, till exempel bilar och kylskåp, är det inte bara miljöpåverkan vid tillverkningen som räknas, utan också hur energieffektiva de är när de används.

För att veta om det är dags att byta ut kylen eller frysen behöver du titta på hur stor miljöpåverkan ett nyproducerat kylskåp har under hela sin livscykel – från tillverkning till återvinning. Detta vägs mot hur mycket energi du kommer spara med ett nytt kylskåp.

Är det dags att byta min kyl och frys?

Som du förstår blir det snabbt väldigt mycket att hålla reda på när varje komponents miljöpåverkan från material, tillverkning och transporter ska sammanställas och värderas. Som tur är finns det experter som tittar på detta och ger allmänna råd. Till exempel Naturskyddsföreningen som gjort en livscykelanalys för kylar och frysar.

Deras rekommendation är att kylar och frysar tillverkade 2006 eller innan bör bytas. Anledningen är att teknikutvecklingen efter detta gått väldigt fort. Dagens produkter är så mycket mer energieffektiva än de innan 2006, att det bästa både för både miljön och ekonomin är att byta till en ny.

Är den sliten eller trasig – byt

Ålder är en viktig komponent. En annan är om kylen eller frysen är sliten eller trasig. Då finns nämligen en risk att den läcker köldmedia, vilket inte är bra för miljön. Se i så fall till att den lämnas in till en återvinningscentral och tas om hand direkt.

Återvinn alltid!

För att det verkligen ska göra skillnad miljömässigt att du byter kyl och frys så måste du se till att den gamla återvinns. Då kan resurserna och eventuellt miljöskadliga ämnen och komponenter tas om hand. Lämna den hos din närmsta återvinningscentral.

Välj rätt ny kyl och frys

När du köper en ny kyl eller frys välj alltid den mest energieffektiva produkten. Mars 2021 gjordes energimärkningen om och då kommer A vara den högsta märkningen.

Vill du ha lite hjälp på traven hittar du Sveriges mest energieffektiva produkter här

Spara el och energi

Men det är inte bara kylen och frysen som kan dra ström i onödan. Läs mer i vår guide och hitta andra energitjuvar i hemmet.

Fånga energitjuvarna i hemmet

Här tipsar vi om några vanliga energitjuvar i hemmet och varför de leder till onödig elförbrukning. Hitta dem och minska din elanvändning.

Läs mer

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Prenumerera på bloggen