<img height="1" width="1" src="https://www.facebook.com/tr?id=1030212080685553&amp;ev=PageView &amp;noscript=1">

Normal elförbrukning villa 100 kvm – vad är egentligen normalt?

5 min
Karin Ekh
20 feb, 2021

När elpriset skjuter i höjden brukar intresset för sin egen elförbrukning öka. Vad är egentligen en normal elförbrukning för en villa på 100 kvm? Svaret på den frågan beror på en mängd faktorer som vilken uppvärmningsform du har, hur mycket varmvatten du gör av med, hur många som bor i hushållet, hur välisolerat ditt hus är, vilka vitvaror du har med mera.

Vad är en relevant jämförelse?

För att få en uppfattning om du använder mycket eller lite energi i ditt hushåll kan du jämföra dig med andra som har liknande förutsättningar. Bor du i ett område med likadana hus kan du prata med grannarna för att bilda dig en uppfattning. Om du är kund hos oss kan du ladda ner vår app Watter och löpande få en jämförelse hur du ligger till med liknande hushåll och i relation till topp 20 procent. Ytterligare ett sätt är att titta på statistik. Enligt statistik från Energimyndigheten är en normal elförbrukning villa 100 kvm 11 650 kWh/år exklusive hushållsel som i sin tur ligger på cirka 6000 kWh/år.

Vad kan jag göra för att minska min energiförbrukning redan idag?

Värme

Det snabbaste sättet att sänka sin energiförbrukning och därmed sin kostnad är att se över hur man använder energin. För varje grad du sänker inomhustemperaturen minskar uppvärmningskostnaderna med cirka fem procent. Ett par sköna tofflor och en filt i soffan kompenserar lätt för en något lägre inomhustemperatur.

Varmvatten

Om du har barn eller tonåringar hemma som gillar att stå länge i duschen kan du be dem sätta en timer för att inte fastna för länge i duschen. Lyssnar de via Spotify och har Iphone kan man t.ex ställa in ”sluta spela” när tiden går ut i stället för ett larm.

Alltid på

Ytterligare en bov i dramat kan vara apparater i standbyläge. Kanske har du extra mycket som är igång nu i pandemitider då både jobb och skola till stora delar bedrivs hemifrån? Tänk på att stänga av datorer och skärmar när du är klar för dagen. Att använda sig av grenkontakter med av/på-knapp underlättar om man har flera apparater samlade på ett ställe.

Vad kan jag göra för att minska min energiförbrukning på sikt?

De kortsiktiga lösningarna för att minska sin förbrukning är förknippade med att ändra sitt beteende. Detta kan vara nog så svårt men det ger en direkt belöning både för miljön och plånboken. Att ha goda vanor ger också utdelning över tid.

För att ta större kliv i jakten på att minska energiförbrukningen behöver man ofta göra lite större investeringar. Bland det bästa man kan göra är att förstärka klimatskalet, det vill säga minska värmeförlusterna från sitt hus genom att bättra på isolering i till exempel tak och genom att byta fönster. Om du vill veta mer om energieffektivisering och hur du kan minska energin som går åt för att hålla din bostad varm, kan du ladda ner vår guide här.

Vad ska jag börja med?

När man ska göra en förändring är det bra att få koll på sitt nuläge. Är du kund hos oss kan du ladda ner vår app Watter. Förutom att du kan jämföra dig med liknande hushåll så kan du också få en uppfattning av hur mycket som går till värme, varmvatten med mera, så att du vet var du ska börja. Ett annat sätt är att läsa på hos Energimyndigheten som samlat mycket information om vad du kan göra. Ett första steg kan också vara att ladda ner vår guide ”Energitjuvar i hemmet”. Lycka till.

Fånga energitjuvarna i hemmet

Ingen vill väl slösa energi i onödan? Och ändå är det precis det de flesta av oss gör varje dag utan att veta om det. Ladda ner vår guide och få tips på hur du kan spara energi i ditt hem.

Energitjuvarna i hemmet

Prenumerera på bloggen