<img height="1" width="1" src="https://www.facebook.com/tr?id=1030212080685553&amp;ev=PageView &amp;noscript=1">

Så ställer du in värmen i din fjärrvärmecentral

3 min
Jonas Kalén
1 okt, 2022

Upplever du att du inte har optimal temperatur inomhus? Ofta har din fjärrvärmecentral bra grundinställningar, men ibland kan man behöva se över dem. Därför tänkte jag tipsa om hur du ställer in värmen i din fjärrvärmecentral i den här filmen. Längst ner hittar du en guide och en längre film om din fjärrvärmecentral.

HubSpot Video

Elementen eller fjärrvärmecentralen?

Det är din reglercentral som styr hur mycket värme som skickas ut i huset. Den styrs i sin tur efter utomhustemperaturen som den får via en utetempgivare, samt önskad temperatur inomhus.

Har du en bra temperatur i huset men för varmt eller kallt i ett av rummen justerar du det på rummets element. Är du däremot missnöjd med värmen i hela huset kan du ändra önskad inomhustemperatur på fjärrvärmecentralen.

Så här gör du

Reglercentraler ser lite olika ut, så använd din instruktionsmanual för att se hur din central funkar. Ofta finns det knappar med pilar upp och ner på reglercentralen och en display som visar önskad inomhustemperatur. Öka eller minska graderna beroende på om det är för kallt eller varmt i huset.

Det tar en bra stund för ändringarna att göra någon skillnad på inomhustemperaturen. Så om du ändrat en inställning, vänta ett dygn och se om det känns bra innan du ändrar mer.

Ett annat tips är att anteckna vilka ändringar du gör, så att du kan gå tillbaka till tidigare inställningar om du inte blir nöjd med de nya.

Svårt för centralen att hänga med vår och höst

Bra att veta är att det kan bli lite eftersläpning på våren och hösten, när det är kallt på natten så soligt och varmt på dagen. Då hinner centralen inte helt med och det riskerar att bli varmt inne dagtid.

Ändra temperatur på varmvattnet

Varmvattnet värms upp vid behov i centralen och inställningarna behöver sällan ändras. Vill du ändå göra justeringar på temperaturen så gör du det genom att vrida på reglerventilen för varmvattnet. Optimal temperatur är 50 grader vid tappstället men inte högre än 60 grader, annars riskerar du att skållas av vattnet.

Jag hoppas att mina tips har gjort att du känner dig lite tryggare med din fjärrvärmecentral. Vill du känna dig extra trygg kan du teckna ett trygghetsavtal med oss, så kommer vi och hjälper dig om något är fel med din central.

Film och guide: Lär känna din fjärrvärmecentral

Hur fungerar en fjärrvärmecentral och hur tar man hand om på bästa sätt? Det svarar vi på i den här filmen och guiden.

Se filmen!

Set a Call-to-Action button to activate the box

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Prenumerera på bloggen