<img height="1" width="1" src="https://www.facebook.com/tr?id=1030212080685553&amp;ev=PageView &amp;noscript=1">

Så tar du hand din fjärrvärmecentral

3 min
Jonas Kalén
17 sep, 2022

Som kund till Mölndal Energi äger du din fjärrvärmecentral, och ansvarar själv för att den fungerar. Därför är det både ekonomiskt och smart att se till att den är effektiv, hel och håller så länge som möjligt. Därför tänkte jag, i både film och text gå igenom vad du ska tänka på. Längst ner länkar vi till en längre film och en guide, som du kan ta del av för att lära känna din central ännu bättre.

HubSpot Video

En fjärrvärmecentral som får kontinuerlig service håller ofta i minst 25 år. Gör det till en vana att kolla till din central då och då så allt ser bra ut. Lyssna till ljuden, se så det inte droppar eller är blött under.

Gör en större kontroll på hösten

Inför uppvärmningssäsongen är det bra att göra en kontroll så centralen är redo inför vintern. Tänk på att det finns olika modeller av fjärrvärmecentraler och de kan se olika ut, så ha alltid med din instruktionsmanual.

Kontrollera detta:

  • Titta efter läckor, se om det är blött på eller runt centralen.
  • Kontrollera trycket i expansionskärlet. Bor du i en villa med ett eller två plan så ska den ha runt 1 Bar. Ofta är det lägre sommartid och högre vintertid. Är det lägre än 0,6 Bar behöver du fylla på mer vatten i systemet. Behöver du fylla på mer än två gånger per år så kan det finnas en läcka.
  • Testa säkerhetsventilerna.
  • Funktionskontrollera och motionera ventilerna. Det är bra för att de inte ska ärga fast. Är centralen gammal och ventilerna redan sitter fast, försök inte lossa dem med kraft utan ta hellre hjälp av oss eller en rörläggare.

Tryggare med trygghetsavtal

Jag hoppas att mina tips fått dig att känna dig lite tryggare med hur du tar hand om din fjärrvärmecentral. Vill du känna dig ännu tryggare kan du teckna ett trygghetsavtal hos oss, då kommer vi och reparerar din fjärrvärmecentral om något skulle hända med den.

Film och guide: Lär känna din fjärrvärmecentral

Hur fungerar din fjärrvärmecentral? Och vad gör du om värmen eller varmvattnet försvinner? Det svarar vi på i den här filmen och guiden.

Se filmen!

Set a Call-to-Action button to activate the box

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Prenumerera på bloggen