Hur vet jag om jag plötsligt förbrukar el i onödan?

3 min
Henrik Dalman
18 jul, 2020

De flesta av oss har väl något sånär god koll på vår elförbrukning. Men ibland händer det något som gör att elförbrukningen ökar. Det här upptäcker man kanske först när elräkningen kommer och man ser att den är högre än vanligt. Tack och lov finns det enkla och bekväma sätt att bli varnad om elförbrukningen plötsligt blir större än normalt. 

Elfakturan är en titt i backspegeln

Elräkningen är lite som ett kontokort. Man konsumerar först och sedan kommer räkningen efteråt. Den brukar dock inte bjuda på några större överraskningar eftersom elförbrukningen speglar vårt eget konsumtionsmönster. Vissa är storförbrukare av el och då är en hög elräkning helt normalt, medan andra förbrukar så lite att en extra 50-lapp på räkningen betyder att något ovanligt inträffat.

När något bryter mönstret

En rejäl köldknäpp kan få elförbrukningen att rusa i höjden. Detta vet varje villaägare som inte har fjärrvärme. När elräkningen sedan kommer, och den är högre än vanligt, tycker man inte det är konstigt. Sambandet mellan köldknäppen och högre elräkning är tydligt och självklart.

Men det handlar inte bara om vinterväder. Det kan finnas många andra anledningar till att man förbrukar mer el än normalt, och så länge man är medveten om den ökade förbrukningen är allt frid och fröjd. Men så finns ju den där förbrukningen som vi inte är medvetna om – förrän nästa elräkning kommer. Om man till exempel slår på en värmefläkt i fritidshuset, men glömmer att stänga av den när man åker hem, kan det bli en ganska kännbar extrautgift helt i onödan.

En varningssignal som kan rädda utgifterna

Även om man betalar sin elförbrukning i efterskott finns det ändå möjligheter att övervaka sin förbrukning utan att behöva läsa av elmätaren jämt och ständigt. Vissa elleverantörer erbjuder sina kunder appar som på olika sätt kan visa förbrukningen. I vår app, Watter, har du dessutom en varningsfunktion som direkt meddelar dig om förbrukningen plötsligt ökar på ett oväntat sätt.

Genom att stoppa onödig elförbrukning i tid sparar du både miljön och pengar, och det kan du göra med vår app. Genom att verkligen utnyttja funktionerna kan du bli en ännu bättre miljökämpe – och en smartare konsument.

Se pris och teckna avtal!


Ladda ner Watter-appen här:
Hämta Watter i Google PlayHämta Watter i App Store

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Prenumerera på bloggen