<img height="1" width="1" src="https://www.facebook.com/tr?id=1030212080685553&amp;ev=PageView%20&amp;noscript=1">

Räkna ut elkostnad för apparat: så här gör du

4 min
Oskar Finnerman
15 jan, 2022

Uppdaterad 30 november 2022
Visste du att du enkelt kan räkna ut hur mycket el dina apparater drar? I tider med höga elpriser kan det vara användbar kunskap i vardagen, därför tänkte jag att det var dags att skriva en artikel om hur man gör. I slutet kan du ladda ner en guide om energitjuvarna i hemmet.

För att kunna räkna ut hur mycket el dina apparater förbrukar behöver du lite grundförståelse i ellära. Här kommer en snabbkurs. Effekt anger hur fort en energiomvandling sker och mäts i watt (W). På de flesta hushållsapparater så står det angivet hur mycket effekt de har. För att räkna ut hur mycket el din hushållsapparat drar, multiplicerar du effekten med tiden som du använder apparaten.

Räkneexempel med vanliga hushållsapparater

Här är några exempel på hur du kan räkna ut apparaternas elförbrukning. I exemplen räknar vi med ett elpris på 125 öre/kWh. Det var ett ungefärligt elpris för både elnät och elhandel i elområde 3 under september 2021.

Tänk på att elhandelspriserna varierat kraftigt det senaste åren och elnätspriset beror på vilket elnätsbolag du har. Under december 2021 till exempel låg de rörliga elhandelspriserna närmare det dubbla, men då det var rekordhöga priser har vi valt en mer normal månad som exempel.  

Dammsugare

En vanlig dammsugare har oftast en effekt mellan 1 000 och 2 000 watt. Om du har en dammsugare på 1 500 watt och dammsuger i 20 minuter, så har den förbrukat 1 500 W x 0,33h = 495 Wh. Eftersom elpriset anges i kWh, är det relevant att omvandla 495 Wh till 0,495 kWh. Det innebär att med priset ovan, så kostade det 0,495 kWh x 1,25 kr = 0,60 kr.

TV

Effekten på TV:n varierar beroende på storlek. En 42” LED TV drar cirka 60–80 watt. Om du har en TV med 70 watt och kollar på en film i 2 timmar, så har den förbrukat 0,140 kWh. Det innebär en elkostnad på 18 öre. Bra att veta är att en TV drar el även i standby läge, dock i väldigt mycket mindre, runt 1-3 watt. 

Kylskåp

Ett nytt kylskåp har en effekt på cirka 100 watt. Men trots att det står på dygnet runt drar det inte 100 W konstant utan bara när kompressorn går igång, vilket den gör då och då för att hålla kylan. På energimärkningsetikett står det hur mycket el din kyl drar per år. Ett nytt kylskåp drar runt 120 kWh/år vilket blir runt 0,33 kWh per dag. Med andra ord kostar det 0,33 kWh x 1,25 kr = 0,41 kr per dygn att ha kylskåpet igång.

Skaffa en digital förbrukningsmätare

Ett annat sätt att se hur mycket el dina apparater drar är att skaffa en elenergimätare. Det finns en rad olika varianter, och de enklaste sätter du helt enkelt i vägguttaget mellan det och apparaten. Då kan du få en enkel översikt över hur mycket el din apparat drar, och om du försöker spara el kan du jämföra förbrukningen innan och efter dina besparingsåtgärder.

Energitjuvarna i hemmet

Vill du få bättre koll på vilka apparater som drar mest el i hemmet? Läs vår guide som du kan använda för att identifiera energitjuvar och minska onödig elförbrukning.

Läs mer

Set a Call-to-Action button to activate the box

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Prenumerera på bloggen