<img height="1" width="1" src="https://www.facebook.com/tr?id=1030212080685553&amp;ev=PageView &amp;noscript=1">

Second hand är nyckeln till en klimatsmart semester

3 min
Rebecca Sinnerstedt
27 apr, 2020

Sommaren börjar närma sig och de flesta ser fram emot en riktigt skön semester. Många kanske också blir sugna på att köpa en ny sommargarderob eller nya grejer till stugan. Men vad som är lätt att glömma är hur vår sommarkonsumtion påverkar klimatet, och vad man som konsument kan göra för att minska sin egen påverkan på miljön. Därför vill Mölndal Energi ge dig som konsument lite vägledning för hur du kan konsumera hållbart i sommar.

Handla second hand

Detta vet du kanske redan om, men ett utav de mest hållbara sätten att konsumera är att handla på second hand. Detta eftersom second hand främjar att redan befintliga produkter används fler gånger. Ta kläder som exempel – faktum är att om du använder samma plagg dubbelt så många gånger, sänker du dess klimatavtryck med 49%.

Glöm inte heller att du kan hitta mer än bara kläder på second hand. De flesta butiker har allt från möbler till tyger och husgeråd. Så om du planerar att inreda stugan i sommar är det en god idé att se dig om på second hand innan du går till en vanlig butik. Det som gör det extra roligt är att det också alltid finns chans att hitta riktiga fynd på second hand som kanske varit slutsålda eller utgått ur sortimentet i ordinarie butik.

Undvik slit-och-slängprodukter

Under sommaren är det lätt att hamna i fällan för slit-och-slängprodukter i alla segment, såsom billiga klänningar och t-shirts, engångstallrikar och plastglas. Ett bättre alternativ för miljön är att leta efter produkter som håller länge. En bra regel när du behöver köpa nytt är att titta på kvaliteten. Detta eftersom god kvalitet innebär att du kan använda produkten fler gånger innan den slits ut och behövs slängas.

Om du har ett sommarställe eller gör många utflykter under sommaren finns risken att din konsumtion av engångsartiklar så som papptallrikar, plastglas och plastbestick ökar. Och om du tänker efter vet du säkert om att dessa nog inte är så bra för vår planet. Alternativet kan vara att ta med dig mat du kan äta med händerna, eller förbereda färdiga portioner som kan ätas direkt ur matlådor. Tycker du det är trevligt att använda riktiga ätverktyg kan du hitta begagnade bestick och glas på second hand. Dessa kan du förvara i stugan eller i fikakorgen och plocka fram när det är dags för picknik.

Vill du bli din egen solproducent?

Läs vår guide: Så här blir du din egen solproducent

Ladda ner guiden

Prenumerera på bloggen