<img height="1" width="1" src="https://www.facebook.com/tr?id=1030212080685553&amp;ev=PageView &amp;noscript=1">

Vad är normal elförbrukning i en lägenhet?

5 min
Karin Ekh
10 sep, 2022

Bor du i en lägenhet? Här kan du jämföra din elförbrukning med snittförbrukningen för en liknande bostad, se vad en årskostnad ligger på i genomsnitt samt hur mycket el de olika hushållsapparaterna drar.

Vad avgör egentligen elförbrukningen i bostaden? Generellt står uppvärmning för den största posten, men många lägenheter har uppvärmning genom fjärrvärme. Det är en effektiv uppvärmningsform som inte belastar lägenhetens elförbrukning.

I lägenheter med fjärrvärme är det i stället hemelektronik, belysning, kyl, frys och matlagning som förbrukar mest el, denna elförbrukning brukar man kalla hushållsel, det vill säga den el som används i hushållet förutom uppvärmning och varmvatten.

El som en del av hyran

Det finns inga lagar som reglerar huruvida man som lägenhetsinnehavare måste teckna ett eget elnäts- och elhandelsavtal. Det är upp till varje fastighetsägare eller förening att besluta om elen ska ingå i hyran eller ej. Det kan med andra ord skilja sig åt. Om elkostnaden ingår i hyran så innebär det att fastighetsägaren eller föreningen har en kollektivmätning av elförbrukningen. Det är också fastighetsägaren eller föreningen som bestämmer hur kostnaden för elen ska fördelas mellan de olika lägenheterna. Detta kan ske genom beräkning eller genom individuell mätning i respektive lägenhet.

Normal elförbrukning per år

Även om det är svårt att ta fram en generell siffra på hur mycket el en lägenhet förbrukar, finns det genomsnittliga beräkningar och gemensamma faktorer att utgå ifrån. SCB har tagit fram olika typkunder för el. Deras siffror visar att en normal årsförbrukning av el för en mindre lägenhet (en etta eller mindre tvåa) är cirka 2 000 kWh, medan en stor lägenhet kan komma upp i mer än det dubbla. Då gäller det alltså bostäder som inte använder el för uppvärmning. Här kan du läsa mer om normalförbrukning av el.

Normal elkostnad lägenhet

Vad kostar kalaset då? Enligt Energimarknadsbyråns siffror för 2021 var den totala elkostnaden per år, inklusive elnät, elpris och skatter, för dessa lägenhetstyper cirka 5 34000 kr för en mindre lägenhet och cirka 12 000 kr för en större lägenhet. Men det är svårt att överhuvudtaget tala om en normal kostnad, eftersom elpriset varierar över tid och också beror på vilken typ av elavtal du har.

Vintern 2022/2023 riskerar elhandelspriset att bli mycket högre än normalt, därför kan det vara bra att försöka spara en buffert redan nu och tänka på vad du kan göra för att spara el.

Förbrukningen avgörs av boende och vanor

Hur mycket el som används beror på lägenhetens storlek, hur många som bor i lägenheten, levnadsvanor liksom antalet elektriska apparater och deras energimärkning. Generellt är det i köket den största delen av elförbrukningen sker, där kyl och frys ligger i täten, följt av matlagningsutrustning som ugn, spis och mikro.

I ett hushåll som förbrukar 5 000 kWh årligen, fördelas elförbrukningen i snitt ungefär så här:

  • Kyl och frys: 1 000 kWh/år
  • Belysning: 1 000 kWh/år
  • Tvättmaskin och torktumlare: 1 000 kWh/år
  • Elektroniska apparater: 850 kWh/år
  • Kök och spis: 800 kWh/år
  • Diskmaskin: 350 kWh/år

Håll koll på din elförbrukning

Genom att minska din elförbrukning gör du en tjänst för både plånboken och miljön. För att du som kund enklare ska kunna övervaka din elförbrukning, har vi tagit fram appen Watter. Med den kan du se elförbrukningen och dessutom få en notis om förbrukningen plötsligt ökar på ett oväntat sätt.

Hitta energitjuvarna i hemmet

Tips och råd om vilka saker som drar mycket el i ditt hem - och hur du kan göra för att minska din elförbrukning.

Läs mer

Set a Call-to-Action button to activate the box

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Prenumerera på bloggen